Dorin Boboc, Allianz Ţiriac: "Cei care pierd bani pe Bursă nu o spun niciodată"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2010

Brokerii care lucrează pentru investitorii instituţionali trebuie să fie capabili să genereze tranzacţii de volum mare în timp scurt fără să mişte piaţa.

Brokerii care lucrează pentru investitorii instituţionali trebuie să fie capabili să genereze tranzacţii de volum mare în timp scurt fără să mişte piaţa.

Dorin Boboc, directorul de investiţii al Allianz Ţiriac, societate care administrează active de aproape 200 de milioane de euro pentru fondul de pensii AZT Viitorul Tău de pe Pilonul II, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre investiţiile de la Bursa de Valori Bucureşti şi despre ce caută fondurile de pensii pe pieţele externe.

După partea întâi a interviului, publicată ieri (Dorin Boboc, Allianz-Tiriac: "Mai ieftin prin SIF-uri..." ), citiţi astăzi cea de-a doua parte.

Deşi i se întâmplă să audă multe "poveşti de succes" ale investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti, Dorin Boboc consideră că aces-tea trebuie privite cu un dram de rezervă, mult mai des întâlnite fiind exemplele celor care pierd bani.

"Cei care pierd bani pe Bursă nu o să recunoască niciodată, spre deosebire de cei care câştigă bani, şi care o spun întotdeauna. Dacă au investit într-o acţiune care s-a apreciat dintr-un motiv sau altul, imediat după ce au cumpărat, va fi plină piaţa de povestea lor de succes. De obicei, pierd bani cei care pleacă urechea la zvonuri", susţine directorul de inves-tiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private", adăugând: "Dacă nu ştii să filtrezi aceste poveşti de succes, nu reuşeşti pe Bursă. Este foarte uşor să spui că eşti investitor pe termen lung şi să pleci urechea la tot felul de zvonuri. Acestea sunt lansate de obicei de participanţi la piaţă. Doi oameni din piaţă se întâlnesc într-o zi la bere şi discută ceva despre o anumită acţiune, iar a doua zi 20 oameni din piaţă ştiu ce au vorbit cei doi şi cotaţia acţiunii respective creşte. Important este să îţi faci tu o strategie de investiţii, indiferent de zvonurile din piaţă".

Deşi spune că fondurile de pensii se uită cu prioritate la piaţa financiară autohtonă, directorul de investiţii de la Allianz admite că, în ceea ce priveşte piaţa de capital românească, oportunităţile de investiţie nu sunt foarte la îndemână din cauza lichidităţii scăzute pentru un jucător care are mai multe zeci de milioane de euro de plasat.

"Până acum, nu am investit în derivatele de la Bursa de la Sibiu pentru că volumele de care noi avem nevoie sunt mai mari decât volumele pe care Sibex le oferă într-un anumit moment. Dacă vorbim de contracte forward sau swap pe cursul de schimb, avem nevoie de contracte de câteva milioane de euro. Este dificil să acumulăm poziţii de milioane de euro pe una dintre cele două burse autohtone, motiv pentru care apelăm la instituţii financiar-bancare internaţionale mari, precum Deutsche Bank, Societe Generale, Unicredit, sau divizia europeană a Citibank, care ne pot oferi produse similare instantaneu, fără să aşteptăm să adunăm un număr mare de contracte. Concret, ne oferă un contract de swap sau de forward în care intră fondul de pensii, pe de o parte, şi instituţia financiară, pe de altă parte. De obicei, valoarea unui contract este de minim 5 milioane de euro", a explicat Dorin Boboc.

Legislaţia fondurilor de pensii interzice administratorilor să plaseze banii contribuabililor în acţiuni de pe segmentul Rasdaq al Bursei, considerat piaţă nereglementată. Adminis-tratorii au, teoretic, mână liberă la investiţii la BVB, dar nimeni nu se aruncă cu ochii închişi la plasat bani în acţiunile de pe piaţa noastră. Directorul de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private ne-a spus: "Fondul nostru are o expunere de 10% pe acţiuni în prezent. Acţiunile sunt interesante pentru noi, au fost întodeauna. Am fost foarte precauţi înainte de criză şi în perioada crizei. Acum, credem că lucrurile au intrat pe un făgaş mai bun şi riscurile nu sunt atât de mari aşa cum erau înainte de criză, motiv pentru care am început să ne consolidăm portofoliul de acţiuni. De exemplu, cel mai mare randament pentru dividene propuse de companii de la BVB este de 7% pentru 2009.

Statul român emite obligaţiuni cu dobânda de 7%, însă obligaţiunile, spre deosebire de acţiuni, nu îţi oferă posibilitatea să participi la dezvoltarea unei companii... deja avem o comparaţie din care acţiunile ies câştigătoare".

Acţiunile "blue-chips", precum SIF-urile, utilităţile şi titlurile bancare, se numără printre preferatele administratorilor de pensii, fiind aşteptate să dea randamente mari pe termen lung. Administratorii de pensii sunt nevoiţi să caute oportunităţi noi de investiţii, pe fondul crizei economice şi al numărului limitat de emitenţi de calibru de la BVB: "Noi ne-am definitivat strategia de inves-tiţii pentru companiile mari de la BVB şi ne uităm, acum, la câteva companii mai mici. Sunt prea puţine ca să vă spun domeniul în care activează. Este vorba despre companii mici care au traversat criza cu bine sau pe care criza le-a vlăguit, dar care au perspective de creştere, totuşi".

Cum nu există res-tricţii privind inves-tiţiile pe piaţa externă, administratorii fondurilor de pensii se uită cu interes la pieţele internaţionale, căutând domenii pe care spun că nu le găsesc la Bursa de Valori Bucureşti.

"Investim pe bursele mari din afară, precum Londra sau Frankfurt", a spus Dorin Boboc, adăugând: "Ieşim pe pieţele internaţionale pentru a investi în acele sectoare care nu sunt reprezentate sau sunt slab reprezentate la BVB, precum retail sau IT. Noi avem o abordare diferită poate de alţi investitori din România - considerăm că România este o piaţă emergentă care are riscuri de piaţă emergentă din punct de vedere inves-tiţional, precum volatilitate, lichiditate scăzută, influenţa politicului. Atunci când plecăm din piaţa româ-nească, de obicei, căutăm economii şi pieţe mai puţin riscante decât România. Nu credem că a pleca din România pentru a investi în Polonia este o diversificare a riscului, ci este o diversificare sectorială".

Lucrăm cu 10% din casele de brokeraj de la noi

Un jucător de talia Allianz Ţiriac Pensii Private care atunci când cumpără din piaţă are nevoie de pachete mari, dar şi de discreţie, lucrează cu circa 10% dintre casele de brokeraj autohtone, majoritatea aparţinând băncilor.

"Evaluăm SSIF-urile în funcţie de mai multe criterii: rapoartele de analiză şi recomandările pe care le emit, calitatea serviciilor de tranzacţionare. De asemenea, capacitatea de a tranzacţiona blocuri este un criteriu important pentru noi. Degeaba are cotă de piaţă, degeaba este menţionat prin ziare în fiecare zi, dacă nu are capacitatea să facă rost de blocuri mari de acţiuni. Noi nu ne permitem să aşteptăm să luăm câte 10 - 20 de acţiuni. Brokerii care lucrează pentru investitorii instituţionali trebuie să fie capabili să genereze tranzacţii de volum mare în timp scurt fără să mişte piaţa", a subliniat Dorin Boboc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cei care fac bani cu adevarat la bursa sunt niste tipi discreti, despre ale caror miscari nu stiu decat ei si cel mult, brokerii lor.

    Mai degraba ies in fata disperatii care intra azi sperand ca pana la vara sa faca o avere, iar pentru ca nu fac in cele 3 luni, urla ca au "pierdut" banii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb