Marea problemă a economiei româneşti este lipsa capitalului în circulaţie ,iar cei care "au supravieţuit anilor tumultuoşi începând din 2009" sunt în continuare reticenţi în a acorda credite comerciale, susţine Dorin Petcu, Partener al TZA Insolvenţă SPRL, într-un interviu acordat KeysFin, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Analizele de risc ale băncilor pentru acordarea de credite au devenit din ce în ce mai complexe şi sofisticate, ceea ce face ca tot mai puţini jucători de pe piaţă sa aibă acces la surse de finanţare, remarcă Petcu, adăugând că ieşirea din acest cerc vicios ar putea avea loc prin lansarea mai multor proiecte finanţate din bani publici, afaceri care ar putea "să descătuşeze pe orizontală şi verticală" blocajul financiar existent.
Întrebat în ce măsură declararea insolvenţei afectează o companie prin prisma relaţiilor cu partenerii de afaceri, partenerul TZA Insolvenţă a răspuns că, în relaţiile de afaceri, în special în cele care presupun acordarea unui credit, bazele ar trebui să se circumscrie în jurul a trei principii esenţiale: "caracterul entităţii împrumutate, reprezentat de suma experienţei şi pregătirii profesionale a echipei manageriale a acesteia, coroborată cu comportamentele anterioare; capacitatea entităţii împrumutate de a produce fluxuri de numerar suficiente pentru a acoperi serviciul datoriei; garanţiile pe care entitatea finanţată le oferă finanţatorului pentru plata la termen a obligaţiilor financiare".
"În situaţia deschiderii procedurii insolvenţei, cel puţin primele două dintre acestea principial sunt dramatic erodate, iar într-o eventuală procedură de faliment, chiar şi al treilea", a comentat Petcu.
Chestionat cum se pot proteja oamenii de afaceri de riscul insolvenţei, Dorin Petcu a vorbit despre două direcţii de analiză.
Prima direcţie de analiză este, în opinia intervievatului, "cea legată de mediul intern al organizaţiei, analiză axată pe reliefarea punctelor tari şi slabe ale acesteia şi oferind astfel indiciile cu privire la modalităţile de reorganizare şi restructurare la care trebuie să recurgă societatea pentru a funcţiona optim din perspectiva fluxurilor şi a procedurilor interne. De exemplu, orice societate trebuie să evite dependenţa de un furnizor sau de un client, întrucât riscurile asociate acestuia îl vor implica direct, inclusiv o eventuală procedură a insolvenţei", a detaliat partenerul TZA Insolvenţă.
Domnia sa a mai spus că a doua direcţie de analiză este "mediul extern imediat al societăţii, un mediu tangibil şi uneori uşor confundabil chiar cu mediul intern al acesteia. Informaţiile din acest mediu ne arată unde este piaţa produselor şi serviciilor oferite de societate, care este comportamentul concurenţei, dar şi al principalilor participaţi pe această piaţă. Informaţiile de aici ar trebui să ofere indicii cu privire la politicile comerciale, la strategiile de dezvoltare şi consolidare a pieţei sau produselor şi serviciilor comercializate".
"Coroborat cu cele de mai sus, informaţiile din mediul extern de natura factorilor politici, economici, sociali, tehnologici, legislativi şi de mediu pot fi esenţiale în a aprecia soliditatea sau fragilitatea mediului economic general, dar şi poziţia societăţii pe piaţa specifică în care operează. Nu în ultimul rând, evaluarea corectă a posibilităţilor investiţionale şi de dezvoltare ale societăţii şi un grad adecvat de îndatorare ar trebui să fie măsuri fireşti în evitarea ajungerii în stare de insolvenţă", a explicat Dorin Petcu.