Reporter: Este pregătită România pentru aderarea la zona euro, în condiţiile în care comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a declarat, recent, că are o ofertă de nerefuzat pentru ţările membre UE din afara zonei euro?
Doru Frunzulică: România trebuie să adopte cât mai repede posibil moneda europeană, să intre în nucleul dur al Uniunii Europene, să se ancoreze definitiv în spaţiul occidental. Integrarea accelerată, pe diferite domenii, a UE, va avea ca bază, în primul rând, spaţiul zonei euro.
România nu poate rămâne într-o zonă de integrare laxă, pe o orbită marginală a spaţiului european - este strategic important să participăm la toate cooperările viitoare ale UE, la Uniunea Economică şi Monetară, politici sociale, taxare, noi tehnologii, securitate şi apărare, siguranţa cetăţeanului, schimb de informaţii, antiterorism, etc.
Nici un stat membru al UE care a adoptat moneda Euro nu îndeplinea 100% criteriile de convergenţă nominală (Criteriile de la Maastricht-tehnice), de convergenţă reală (indicatori de aliniere structurală) sau de convergenţă juridică (transpunerea în legislaţia internă a reglementărilor comunitare privind Uniunea Economică şi Monetară).
Toate statele, care au aderat, au beneficiat de derogări pe anumite domenii şi perioade de timp.
Eurobarometrul arată că românii sunt favorabili monedei Euro, sunt obişnuiţi cu folosirea ei, în România un mare număr de tranzacţii se fac în moneda europeană, iar importurile şi exporturile ţării au loc majoritar cu zona Euro.
Chiar dacă nu am intrat încă în Mecanismul Ratelor de Schimb II, Banca Naţională trebuie să înţeleagă că este momentul unei decizii strategice a României, că este vorba de un interes naţional major, că nu putem să rămânem în urmă. În esenţă e o decizie politică, dar BNR joacă un rol determinant pe acest subiect.
Chiar dacă adoptarea euro va duce la transferarea politicii monetare de la BNR la Banca Centrală Europeană de la Frankfurt -am -Main, cu toate consecinţele adiacente, România nu poate avea o altă opţiune.
BNR poate încheia un lung ciclu început în 1990 cu implementarea de succes a euro.
Reporter: Care credeţi că este orizontul de timp pentru adoptarea euro de către ţară noastră?
Doru Frunzulică: Deşi era ideal ca România să adere la zona euro în prima parte a anului 2019, când vom deţine preşedinţia Consiliului European (lucru care nu se va întâmpla), trebuie urgent luate decizii care să ţină cont şi de ultimele declaraţii şi de "oferta de nerefuzat" a Comisarului European pentru Afaceri Economice şi Financiare, Impozitare şi Vamă, domnul Pierre Moscovici, privind lărgirea zonei euro, privind adâncirea Uniunii Economice şi Monetare a UE.
• "România trebuie să rămână total implicată şi dedicată parteneriatelor sale strategice"
Reporter: Cum credeţi că vor evolua relaţiile dintre SUA şi Europa, în urma recentului summit G7?
Doru Frunzulică: Cred că orice oficial american ştie că puterea şi influenţa SUA se bazează şi pe numărul şi puterea aliaţilor săi, iar cei mai mulţi şi mai apropiaţi se găsesc în Europa, în Uniunea Europeană.
Poziţia SUA pe diferite teme de politică internaţională devine singulară şi chiar problematică, spun experţi europeni şi americani deopotrivă.
Retragerea SUA din Acordul Climatic de la Paris (COP 21) este de natură să transmită un mesaj negativ aliaţilor săi cât şi comunităţii internaţionale - această măsură poate duce la scăderea influenţei globale a SUA şi să afecteze acţiunea comună a statelor lumii împotriva încălzirii globale, pentru protejarea planetei.
În urma unor asemenea poziţii ale SUA, Brexit-ului, altor provocări şi ameninţări, ţările membre ale UE au hotărât să răspundă prin intensificarea cooperării şi integrării europene pe multiple planuri, inclusiv privind securitatea şi apărarea.
În acelaşi timp, relaţia României dar şi a UE per ansamblu, cu SUA, trebuie să rămână cât mai puternică, ne referim la un parteneriat strategic esenţial pentru toate părţile. Nu există o alternativă mai bună la NATO şi la apărarea colectivă a aliaţilor euro-atlantici.
Reporter: Cum comentaţi declaraţia cancelarului german Angela Merkel potrivit căreia "vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alţii aproape s-a încheiat" (într-o aparentă aluzie la relaţia dintre Europa şi SUA)?
Doru Frunzulică: Declaraţia doamnei cancelar Merkel exprimă probabil dezamăgire, referitor la faptul că la reuniunea G7 din Sicilia, celelalte 6 ţări nu au reuşit să-l convingă pe domnul Preşedinte Donald Trump de necesitatea continuării şi susţinerii SUA a Acordului Climatic de la Paris, SUA fiind al doilea poluator mondial, după China.
În acelaşi timp, faptul că Preşedintele Trump nu a menţionat la Summitul NATO de la Bruxelles Art.5 al Tratatului Nord-Atlantic, esenţa apărării colective a membrilor NATO, e de natură să dea fiori aliaţilor europeni, mai ales celor de pe flancul de est al organizaţiei. În acelaşi timp cred că Pentagonul, Departamentul de Stat şi alte instituţii cheie ale Administraţiei Americane rămân complet dedicate şi angajate în apărarea euro-atlantică. O probează inclusiv exerciţiile militare de amploare ale NATO în România şi în alte ţări din flancul estic al organizaţiei.
Reporter: Ce poziţie ar trebui să adopte România în actualul context internaţional?
Doru Frunzulică: România trebuie să rămână total implicată şi dedicată parteneriatelor sale strategice şi, ca un membru responsabil al NATO şi UE, să militeze pentru coeziunea, mai ales în materie de securitate şi apărare a ţărilor occidentale, a statelor ce împărtăşesc, apără şi promovează valorile democratice ale lumii libere.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de GRECU în data de 20.06.2007, 07:22)
Uita-te intai la greci... si apoi mai cugeta!!!
Ti se pare ca avem o industrie si agricultura atat de competitiva incat sa fie gata sa faca fata concurentei firmelor din vestul europei super robotizate?
2. Nicioadata
(mesaj trimis de Trader în data de 07.06.2017, 06:23)
Nea Frunzulica, euro a nenorocit toate economiile fragile!!!!Matale nu pricepi ca trebuie stat departe de aceasta calamitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2017, 08:49)
Nu pot sa nu incep cu o "rautate" dl deputat European platit substantial in euro folosind limbajul de lemn europarlamentar pune tara la cale.
Nu cred ca are in acest moment ne-ar ajuta cu ceva aderarea la euro in cresterea bunastarii. Sistemul clientelar intern, desindustrializarea, risipirea fondurilor europene, demagogia sociala, lipsa de infrastructura ne-au pus in categoria tarilor in care nu se creaza valaoare adaugata in economie. Toate zonele profitabile sunt in mana capitalului strain. Clasa politica traieste intr-o lume aparte si putinele resurse sunt risipite pe pomeni electorale sau arogante de la Casa Poporului si Catedrala pana la proiecte fanteziste in sate depopulate. Cu euro sau fara euro
nu se schimba nimic.
4. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 07.06.2017, 09:39)
...Am citit articolul si parerea lui Frunzulica si eram pregatit sa-i dau un raspuns...dar citind parerile 1.2.3 de mai sus ma opresc si sunt intrutotul deacord cu d-lor.
5. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 07.06.2017, 12:31)
adoptarea euro este de fapt o cedare a suveranitatii monetare(Romania se preda cu bagaje cu tot si neconditionat BCE si CE) ! problema este extrem de spinoasa si are alte coordonate decat cele invocate de acest frunzulica care, intre noi fie vorba, este atat de modest mobilat la mansard ca ma inspaimanta!
6. fără titlu
(mesaj trimis de unul în data de 07.06.2017, 19:33)
DOMNULE
VORBITI MAI TARE SI MAI DES
DA, SA ADOPTAM EURO CAT MAI REPEDE
SIGUR NE VA FI MAI BINE