Dosar penal legat de modul în care a fost construit spitalul modular Covid-19 de la Leţcani

G.U.
Miscellanea / 17 noiembrie 2020

Sursă foto: stirileprotv.ro

Sursă foto: stirileprotv.ro

Poliţia şi procuratura din Iaşi cer documente de la asociaţia care a construit spitalul modular din Leţcani, în cadrul unui dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Astfel, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Iaşi au cerut Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentaţia aferentă contractului de achiziţie a Spitalului modular, dar şi documentaţia despre recepţia şi punerea în funcţiune a obiectivului. Cererea de documente e motivată prin cercetările făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurorii ieşeni, informează G4Media.ro.

Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Euronest este umbrela sub care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), şi preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene (PSD), a cumpărat în acest an spitalul modular de lângă Iaşi, destinat îngrijirii pacienţilor cu Covid-19. Asociaţia reuneşte mai multe consilii judeţene din Moldova.

Construcţia spitalului modular a fost însoţită de un scandal major. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi de la acel moment, Maricel Popa, declara în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia, informează sursa citată.

Ulterior, DSP Iaşi a amânat în repetate rânduri autorizarea spitalului, arătând că unitatea medicală nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru o bună funcţionare. La mijlocul lunii octombrie, la cinci luni de la primul termen de punere în funcţiune, Spitalul modular de la Leţcani a început să primească pacienţi cu COVID.

Dar problemele nu s-au terminat atunci. O adresă trimisă de DSP Iaşi către asociaţia care gestionează unitatea medicală, consultată de G4Media.ro, arată mai multe deficienţe grave ale spitalului:

- instalaţia de încălzire nu face faţă la temperaturile scăzute

- apele pluviale nu sunt colectate, existând risc de inundaţie şi îngheţ

- burdufurile de trecere dintre module nu sunt etanşe

- ţevile de apă şi canalizare nu sunt izolate şi există riscul de a îngheţa

- lipseşte documentaţia tehnică pentru utilizarea dotărilor spitalului

Şi Curtea de Conturi a sancţionat asociaţia care a achiziţionat spitalul modular mobil COVID de la Leţcani în numele consiliilor judeţene din Iaşi şi Neamţ cu 60.000 de lei. Potrivit inspectorilor, nu a fost respectată legea privind achiziţiile publice. Sancţiunea a fost contestată în instanţă. Curtea de Conturi a găsit nereguli în modul de gestionare a celor 14,8 milioane de euro daţi de Consiliul Judeţean Iaşi şi celor 3,3 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Neamţ, potrivit TVR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb