DOSARELE LUI ADRIAN NĂSTASE, UN LUNG ŞIR DE TURNĂTORII ŞI ŞANTAJE "Copiii de suflet" ai fostului premier, folosiţi împotriva lui

Eduard Ovidiu Ohanesian
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2007

Ristea PriboiAdrian Năstase

Ristea PriboiAdrian Năstase

Snobismul şi dorinţa de parvenire i-au adus lui Adrian Năstase multe necazuri. Recent, fostul premier s-a mai ales cu un proces. După "dosarul Zambaccian" (praf în ochi pentru Uniunea Europeană), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a trimis în judecată pe Năstase, în dosarul "Mătuşa Tamara". Actori principali în dosarele sale sunt securişti, masoni sau interlopi dubioşi. O gloată de "copii de suflet", pe care Năstase i-a crescut, i-a promovat, i-a primit în casă. A creat împreună cu regimul pesedist o reţea de influenţă, formată de ofiţeri sub acoperire SIE, majoritatea securişti vechi ai epocii Ceauşescu. Toţi l-au trădat imediat ce s-a schimbat puterea.

Ristea Priboi, Octavian Creţu, Ioan Păun sau Genică Boerică sunt câţiva dintre ei. Dosarele instrumentate de procurorii DNA nu sunt decât o lungă înşiruire de turnătorii ale apropiaţilor premierului. Dosarul "chinezăriilor"este muşamalizat de SIE.

Priboi şi Boerică în dosarul "Mătuşii Tamara"

Sub ameninţarea activării clauzei de salvgardare pe domeniul justiţiei, magistraţii l-au trimis pe fostul premier Adrian Năstase în judecată într-un nou dosar: "Mătuşa Tamara". Martorul-cheie în proces este nimeni altul decât controversatul afacerist craiovean Genică Boerică. Un alt personaj important în afacerea mătuşii este securis­tul Ristea Priboi, dispărut fără urmă peste graniţă.

Pe scurt, conform rechizitoriului, între fostul premier Năs­tase şi Ioan Melinescu a existat o înţelegere "de tip mafiot", în cadrul căreia nici una dintre părţi nu a făcut "solicitări sau propuneri explicite", ci s-a recurs la "sugestii subtile, dar cu mare forţă de con­vingere!

Cei doi inculpaţi în dosar s-ar fi întâlnit atât în biroul lui Adrian Năstase, cât şi în cel al deputatului Ristea Priboi. Ioan Melinescu a reuşit să-l contacteze pe Adrian Năstase prin intermediul lui Genică Boerică - devenit acum denunţător - şi al lui Ristea Priboi. Ioan Melinescu i-a poves­tit lui Adrian Năstase că la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) se află în lucru un dosar privind-o pe soţia sa, Dana Năstase. Salariul aces­teia nu putea justifica provenienţa a 400.000 de dolari americani, depozitaţi într-un cont bancar.

Genică Boerică susţine că dosarul Danei Năstase a dispărut, fiind înmânat de Ioan Melinescu lui Ristea Priboi. Primul decret semnat de Adrian Năs­tase ca premier, a fost schimbarea din funcţia de preşedinte ONPCSB a lui Adrian Cucu cu Ioan Me­li­nescu.

Maestrul Mason Genică Boerică şi "episodul" TVA

Vestitul Genică Boerică este denunţătorul fostului premier Adrian Năstase, în dosarul "Mătuşa Tamara" şi partener de afaceri al securistului Priboi. Boerică a fost condamnat anul trecut la 8 ani închisoare pentru infracţiuni economice. În prezent este judecat în stare de libertate. Boerică este maestru francmason în Marea Lojă Naţională din România, (cod personal RO-600-1678-Craiova- Oltenia-0108).

A fost implicat alături de Ristea Priboi într-o afacere cu rambursări ilegale de TVA în Oltenia, sfeterisind bugetul de stat de 2.200 de miliarde lei vechi.

"Afacerea TVA" a mers ca pe roate în perioada 2000-2004. Se pare că buba s-a spart când numele unora dintre "asociaţii" arabi ai lui Boerică au apărut în baza de date a CIA, ca fiind suspecţi de terorism. Masonul Boerică a fost arestat în toamna anului 2004.

"Vorbeşte cu să rezolve cazul pentru că este rău pentru toţi" - îi transmitea Boerică lui Ristea Priboi, într-un bilet descoperit asupra sa, în penitenciar. <Únchiu>, însă, nu a rezolvat mare lucru, iar Genică Boerică a rămas în arest. Până la urmă, Boerică s-a hotărât să demaşte întreaga afacere şi nu numai... Potrivit rechizitoriului, Boerică l-a dat în gât pe Adrian Năstase, în dosarul "Mătuşii Tamara".

Priboi, Boerică şi Hayssam

Priboi a fost deputat PSD de Vrancea. Consiliul Judeţean Vrancea l-a dat în judecată pentru că nu şi-a achitat, timp de peste patru ani, chiria pentru spaţiul primit pentru biroul deputăţesc. Surse apropiate lui Priboi ne-au spus că în perioada 1996-1997, securistul era sărac lipit. Voia chiar să-şi vândă maşina, să facă rost de bani.

Dar, dintr-o dată, a devenit administrator la firma Iapit-Divertis Bucureşti, controlată de Mahmoud Khaled Omar şi de Omar Hayssam, prin intermediul companiei Uno International Eximp SRL şi membru în consiliul de administraţie al SIF Oltenia.

A început "afaceri bănoase" cu Genică Boerică în toamna lui 2004. Ristea Priboi a fost omul de legătură dintre Adrian Năstase şi Ioan Popa, director general la Petrom. A fost trimisul special al preşedintelui Ion Iliescu la prim-ministrul libanez Rafik Hariri. Ristea Priboi făcea dese deplasari in Liban.

Priboi - "his life"

Licenţiat în drept, la şcoala de securişti "Băneasa"

Ristea Priboi s-a născut în 1947, Brădeşti, judeţul Dolj. A absolvit liceul "Fraţii Buzeşti" la Craiova (ultima promoţie de 11 clase, la clasa a XI-a F). În liceu a studiat limbile rusă şi franceză. Ristea Priboi a primit recomandare de la şeful organizaţiei UTC pentru şcoala de 3 ani de la Băneasa. Tot acolo a urmat şi cursurile de limbă engleză. A fost coleg şi bun prieten cu un alt securist - Leu -, fost ataşat al României la Cairo, omul care răspundea de URSS în anul 1987, în CIE. S-a ocupat printre altele şi de investiţia românească de la Krivoi Rog. Şcoala de la Băneasa i-a fost echivalată cu facultatea de drept. În anul 1970, Priboi a intrat în DIE, Direcţia a II-a.

De la confort II din Prelungirea Ferentari, în vilă lângă Cotroceni

În toamna anului 1971, Priboi trăia ca majoritatea tinerilor ofiţeri DIE în locuinţele de serviciu din Prelungirea Ferentari. Un apartament de două camere, confort II. Securistul Priboi a fost acuzat că a participat la represiunea de la Braşov, din anul 1987. La Revoluţie, Priboi era şef de Birou pentru spaţiul Marea Britanie din cadrul Serviciului Scandinavia şi zona anglo-saxonă, compartimente din structura fostei UM 0199 (Divizia Europa), ce aparţinea Centrului de Informaţii Externe (CIE).

După "Revoluţie", Ristea Priboi a fost luat în braţe de faimosul Mihai Caraman, noul şef SIE.

Caraman şi Priboi au fost apropiaţi ai generalului Nicolae Pleşiţă. După fuga generalului Ion Mihai Pacepa, Pleşiţă a epurat DIE şi s-a înconjurat numai cu oameni obedienţi sau cu cei şantajabili.

Mihai Caraman şi Priboi s-au înţeles foarte bine. Potrivit datelor oficiale, Ristea Priboi a fost trecut în rezervă în 1997. Cu alte cuvinte, era încă ofiţer SIE între 1994 şi 1996, atunci când a ocupat funcţia de consilier al preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Adrian Năstase. A fost numit, apoi, şef al comisiei comune a celor două camere ale Parlamentului, pentru exercitarea controlului asupra SIE.

Ristea Priboi deţine un apartament în aceiaşi vilă din Predeal în care locuieşte şi Adrian Năstase. Şi-a construit o vilă în zona Cotroceni. În 2004, Priboi şi soţia sa au petrecut două luni la tratament în Dubai. De aici şi speculaţiile din presa centrală că Priboi ar fi fugit în Emiratele Arabe Unite.

"E o picătură de ulei într-un lighean cu apă", ne-au spus apropiaţii securistului. În Dubai, un om ca Ristea Priboi este reperat foarte repede. Nu are legături, nu cunoaşte limba, nu ştie nimic.

----

Boieria masonului penal Boerică

În 2004, averea masonului Genică Boerică era impresionantă: o casă palat pe Calea Unirii din Craiova, zugrăvită în foiţă de aur şi "dotată" cu mobilier de câteva milioane de dolari, numeroase proprietăţi în Bănie şi Drobeta Turnu Severin, câte o vilă în Poiana Braşov şi Roma - Italia. Boerică se află în spatele unei firme americano-europene: "Lancaster European Ventures LLC", cu sediul în Albany, statul New York, USA. Firma este acţionară la SC Regina Craiova. Boerică deţine zeci de societăţi comerciale, câteva fabrici de alcool, una de lapte şi firme de construcţii, în Craiova şi Drobeta Turnu Severin.

Cumetriile lui Ristea Priboi

Apropiaţii securistului susţin că Priboi este finul lui Ilie Ştefan, director în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Ştefan a fost coleg de liceu cu Ristea Priboi.

După ruperea FSN-ului în PDSR şi PD, Ilie Ştefan devine senator PD la politici externe. Securistul Priboi rămâne în PDSR, consilier al lui Adrian Năstase. Se pare că cei doi au rămas "colegi", făcând schimb de informaţii "sensibile" din partide. Când Traian Băsescu a luat frâiele Partidului Democrat, Ilie Ştefan a căzut în dizgraţie şi a stat cam un an de zile pe la Craiova. Finul Priboi l-a readus în PSD, secretar de stat la Octav Cozmâncă. Ilie Ştefan este prieten la cataramă cu fostul ministru de interne Vasile Blaga şi cu primarul Adriean Videanu. Numai aşa se explică cum Ilie Ştefan a rămas în MIRA, unul dintre puţinii directori pesedişti din minister.

Participarea lui Priboi în firma lui Omar Hayssam - IAPIT

1. INTREPRINDEREA DE AGREMENT SI PRODUCTIE INDUSTRIALA PENTRU TURISM asociat

Adresa: ROMANIA; judet: Municipiul Bucureşti; localitate: BUCURESTI/SECT.1; LUTERANA; nr.9;

Tip participare: Capital integral de stat

Aport subscris 0.00 ROL =145800000.00 ROL + 0 echiv.$

Nr. actiuni / p.s.: 145800

Cota participare la beneficii / pierderi: 100.0000

----------------------------------------------

1. UNO INTERNATIONAL EXIMP SRL SRL asociat - existent

Actiune: modificare structura; Act inmatriculare nr.J40/29207/1992

Adresa: ROMANIA; judet: Municipiul Bucureşti; localitate: BUCURESTI SECTORUL 1; Str. ELENA VACARESCU; nr.6; sect.1;

Tip participare: Capital privat autohton

Aport subscris 10153882000.00 ROL =10153882000.00 ROL + 0 echiv.$

Aport natura 9489440000.00 ROL =9489440000.00 ROL + 0 echiv.$

Capital varsat 10153882000.00 echiv.in ROL

Nr. actiuni / p.s.: 10153882

----------------------------------------------

8. PRIBOI RISTEA administrator - numire

Cetatenia: român; sex M; cod pers 1470509400364

Nascut(a) in DOLJ la data 09.05.1947

Adresa: ROMANIA; judet: Municipiul Bucureşti; localitate: BUCURESTI SECTORUL 5; Str. SABINELOR; nr.108; bl.113; sc.1; et.4; ap.15; sect.5; Functie: membru în cons. de administraţie.

Citiţi, în ziarul de luni, "Dosarul Zambaccian, o fumigenă pentru UE"

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. nu-l mai lasati pe securistu asta de ohanesian sa scrie ca o sa va caute "serviciile"....sau v-au cautat deja si d'asta e la bursa!!!! si ce e cu titlul ala, apropos? nu se intelege nimic din el. e o "inginerie" grafica?

    Articolul este interesant si contine multe informatii care nu sunt la indemina pe toate drumurile.

    Toate bune si frumoase,dar pe cind pedeapsa?Sau pedepsele?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb