Judecătorii au decis ca Alina Bica, fosta şefă DIICOT, să fie mutată în arest la domiciliu, în dosarul ANRP, potrivit surselor judiciare.
Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
Alina Bica se află în arest preventiv şi în dosarul Bica 2, în care sunt trimişi în judecată Dorin Cocoş şi Adriean Videanu.
În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit), faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentant a Ministerului Justiţiei (MJ) în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
În dosar, au fost deferiţi justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa Comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru; Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în MJ şi Remus Baciu.
De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei Emil Nuţiu, evaluator, şi Stelian Gheorghe, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii.
"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian si alte persoane", susţine DNA.
Anchetatorii arată că membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
Procurorii au constatat că aprobarea de către membrii comisiei s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.