DOSARUL CUMNATULUI LUI PONTA Mircea Cosma, la DNA Ploieşti, pentru declaraţii în dosarul lui Herţanu

Alexandru Costea
Anticorupţie / 19 martie 2015

Actualizare 18:14 Prahova: Consilier local, reţinut pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti l-au reţinut, astăzi, pe consilierul local prahovean Ionuţ Cristian Ionescu, fost director al Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP), "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" din Hidro Prahova, acuzat că ar fi luat mită 190.000 lei.

Reţinerea a fost dispusă în dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat pentru fraude cu fonduri europene şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit comunicatului DNA trimis redacţiei, în primăvara anului 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanţare europeană având ca obiect "Reabilitare şi extindere SEAU în oraşele Sinaia, Breaza - STAP în oraşele Comarnic şi Sinaia, judeţul Prahova"), în valoare de 62.141.862,62 lei, Ionuţ Ionescu ar fi pretins un milion de euro de la reprezentanţii asocierii de firme câştigătoare a licitaţiei, solicitând şi plata cu celeritate a unui avans de 200.000 euro, ca să sprijine firmele respective pe parcursul derulării contractului, "prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitatea deţinută, atribuţii care presupuneau, în esenţă, coordonarea şi controlul derulării procedurilor de achiziţie şi a efectuării lucrărilor după atribuirea contractelor, respectiv conducerea activităţii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar şi al implementării tehnice pentru toate componentele proiectului".

După ce afaceriştii au refuzat, Ionuţ Ionescu a mers la sediul unei dintre societăţi, solicitându-i expres administratorului să plătească 500.000 euro către cealaltă firmă, pentru ca aceasta să iasă din asociere, dând de înţeles faptul că o parte din bani urma să îi revină cu titlu de comision.

Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord. În replică, Ionescu l-ar fi determinat să subcontracteze lucrările către o societate pe care i-ar fi indicat-o personal, fiind, astfel, încheiat un contract de subantrepriză lucrări.

Totodată, Ionuţ Ionescu este acuzat că a făcut presiuni, cerându-i directorului tehnic al aceleiaşi companii ca societatea pe care o reprezenta să cedeze şi efectuarea lucrărilor din contractul "Extindere reţea de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte, judeţul Prahova" (semnat la 29.10.2013, în valoare de 58.491.111,65 lei), încheiat cu S.C. Hidro Prahova S.A., tot în cadrul proiectului cu finanţare europeană, către o altă societate comercială indicată de acesta, fapt care s-a şi întâmplat.

DNA mai relatează: "La data de 23 aprilie 2014, acest din urmă agent economic a subcontractat o parte din lucrări către o altă firmă, între inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian şi administratorul firmei existând deja o discuţie prealabilă cu privire la sprijinirea acestuia din urmă în obţinerea de lucrări în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

Ulterior, în aceeaşi lună, inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian i-a pretins aceluiaşi administrator, remiterea unei sume de bani cuprinsă între 3% şi 7% din valoarea contractului de lucrări încheiat de SC Hidro Prahova SA (cca 1.000.000 euro), în schimbul ajutorului pentru obţinerea contractului şi pentru a beneficia în continuare de sprijinul lui, acordat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul derulării lucrărilor.

În cursul lunii mai 2014, în urma insistenţelor repetate ale inculpatului, administratorul a ridicat din contul societăţii, o parte din suma pretinsă, respectiv 120.000 lei, bani pe care i-a remis lui Ionescu Ionuţ Cristian în zilele de 22.05.2014 (50.000 lei), respectiv 25.05.2014 (70.000 lei).

Mai mult, în luna mai 2013, inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian a primit suma de 20.000 lei, pentru ca, în calitatea deţinută, să favorizeze, în cadrul procedurii de achiziţie publică, o societate comercială în vederea atribuirii unui contract de lucrări, având ca obiect «Reabilitarea şi extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, judeţul Prahova» (contract încheiat la data de 30.05.2013).

Ionuţ Ionescu va fi prezentat mâine Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, conchide DNA.

(Valentin Busuioc)

---

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, a venit, în această dimineaţă, la DNA Ploieşti, pentru a da declaraţii în acest dosar, el spunând că până acum nu a făcut acest lucru, transmit surse din presă.

Cosma, care a venit însoţit de avocatul său, a spus că până acum nu a dat declaraţii în acest dosar, el nefăcând alte precizări cu privire la calitatea sa de suspect.

Fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, este şi el inculpat în acelaşi dosar.

În acest dosar, Mircea Cosma se află sub control judiciar, iar pe perioada măsurii preventive nu are dreptul să exercite funcţia de şef al CJ Prahova. El a mai fost adus la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este arestat Iulian Herţanu, şi în 17 februarie.

Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa SC Grossman Engineering Group. În acelaşi dosar, au fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ" sau intermedieri în comerţul cu animale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb