DOSARUL DE SPIONAJ DE LA MOLDOVA NOUĂ Fostul director general al Moldomin a fost trimis în judecată

E.D.
Anticorupţie / 25 iulie 2014

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Chişărău Iacob, fost director general al companiei miniere Moldomin SA Moldova Nouă, pentru că în perioada mandatului său ar fi divulgat documente confidenţiale ale firmei către un cetăţean rus.

De asemenea, DNA a dispus aceeaşi măsură şi faţă de directorul general al Ipromin SA din acea perioadă şi faţă de şeful securităţii aceleaiaşi firme, pentru fals în înscrisuri şi pentru folosirea de informaţii private ale companiei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Chişărău Iacob a permis ca un reprezentant rus al societăţii comerciale Mineco AG să studieze şi să fotocopieze documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.

Aceste informaţii, existente la Moldomin SA, ca bază de date geologice şi care se refereau la perimetrul Moldova Nouă - Mina Centrală, au fost puse la dispoziţie reprezentanţilor firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente.

Chişărău Iacob a pus la dispoziţia firmei aceste date şi informaţii clasificate pentru obţinerea unei funcţii în cadrul ei, având în vedere că societatea Moldomin se afla în insolvenţă, iar bunurile au fost scoase la licitaţie.

Pentru serviciile sale, Chişărău a fost recompensat de Mineco AG cu angajarea pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 - aprilie 2012.

În ziua de 19 octombrie 2012, cetăţeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internaţional "Henry Coandă" din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul general al Ipromin SA, atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

Pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală, inculpatul fostul director al Ipromin, Berchimiş Sorin a aprobat două documente: Decizia de desecretizare, din 10 septembrie 2012 şi Procesul - verbal de declasificare, din 17 septembrie 2012, iar Neamţu Gabriel, şeful securităţii, a întocmit şi semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, şi anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.

Cei doi inculpaţi nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04 aprilie 2013.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb