DOSARUL DESPĂGUBIRILOR ANRP Horia Georgescu, Theodor Nicolescu şi Marko Attila, trimişi în judecată

Elena Deacu
Anticorupţie / 9 aprilie 2015

Foto: Horia Georgescu

Foto: Horia Georgescu

Actualizare 18:50 Fostul şef al SRI Costin Georgescu, denunţat în dosarul ANRP

Printre numele care apar în rechizitoriul procurorilor din dosarul ANRP trimis astăzi în judecată se află şi cel al fostului şef al SRI, Costin Georgescu, care ar fi avut interese în soluţionarea anumitor dosare.

"La data de 03.04.2015, Vişoiu Gheorghe a formulat un denunţ în care a susţinut că în perioada în care îşi desfăşura activitatea în Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, a observat mai multe persoane, printre care Costin Georgescu şi Honorius Prigoană, unele dintre ele având interese în soluţionarea anumitor dosare, în compania directorului Priboi Mihai Septimiu", se arată în rechizitoriu.

---

Actualizare 17:10 Dorin şi Alin Cocoş, între denunţătorii din dosar

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul său, Alin Cocoş, se numără printre denunţătorii din dosarul în care fostul şef al ANI, Horia Georgescu, şi parlamentarii Theodor Nicolescu şi Marko Attila sunt judecaţi pentru că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 4 martie, Dorin Cocoş a formulat un denunţ, prin care a arătat că în 2010 a purtat o discuţie cu verii Nicolae şi Constantin Slav şi cu Răzvan Constantin Dumitrescu, cărora le-a spus că vrea să cumpere drepturi litigioase rezultate din dosare de despăgubire de la anumite persoane care parcurseseră, în prealabil, procedura de judecată şi aveau soluţii favorabile emise de către Curtea de Apel Bucureşti, rămase definitive.

Despre aceste drepturi litigioase, Dorin Cocoş le-a spus procurorilor că a aflat de la fiul lui, Alin Cocoş, care, la rândul lui, ştia aceste informaţii de la Sebastian Moise. Intermediarul tranzacţiilor a fost Moise, care i-a transmis, prin Alin Cocoş, pretenţiile financiare ale vânzătorilor de drepturi litigioase pentru unele imobile situate în judeţul Argeş.

Omul de afaceri Dorin Cocoş le-a spus anchetatorilor că a trimis copii ale actelor privind drepturile litigioase lui Sergiu Diacomatu, care în acea perioadă deţinea funcţia de vicepreşedinte în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) - comisia de fond funciar, pentru ca acesta să verifice legalitatea şi corectitudinea actelor respective.

Ulterior, Cocoş a cumpărat aceste drepturi, prin intermediul lui Nicolae şi Constantin Slav şi al lui Răzvan Constantin Dumitrescu, pentru că omul de afaceri a dorit să-şi protejeze identitatea în cazul unor eventuale informări mediatice.

Plata a fost făcută prin intermediul lui Alin Cocoş, care, la rândul său, a transmis sumele de bani primite de la tatăl său intermediarului Sebastian Moise.

"Pentru soluţionarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire, Cocoş Dorin l-a rugat pe Diacomatu Sergiu să urgenteze introducerea acestora în comisia de avizare. Drept urmare, dosarele au fost avizate într-un termen foarte scurt, în câteva zile, respectiv în câteva săptămâni. Pentru această intervenţie Diacomatu Sergiu i-a solicitat, iar Dorin Cocoş i-a achitat, în două tranşe, suma de 400.000 de euro, în incinta Euro Hotel", conform actul de sesizare a instanţei.

Dorin Cocoş a menţionat, în denunţul formulat, că de oferirea acestei sume de bani ştiau atât verii Slav, Răzvan Constantin Dumitrescu, cât şi fiul său, Alina Cocoş. Suma de bani plătită lui Diacomatu a provenit din sumele de bani luate de la Constantin Slav, Nicolae Slav şi Răzvan Dumitrescu, ca urmare a vânzării drepturilor litigioase. Restul banilor au rămas în contul acestora, însă la dispoziţia lui Dorin Cocoş, el fiind de fapt beneficiarul lor real.

Un denunţ a fost formulat şi de Alin Cocoş, care în 3 martie, le-a povestit procurorilor că la sfârşitul anului 2010 sau începutul anului 2011, în timp ce se afla în biroul tatălui său, din incinta Euro Hotels, a observat că Dorin Cocoş i-a dat lui Sergiu Diacomatu o sacoşă în care se afla o sumă de bani.

După ce Sergiu Diacomatu a ieşit din birou, Alin Cocoş l-a întrebat pe tatăl lui ce reprezintă acei bani, iar el i-a răspuns că s-a revanşat faţă de Diacomatu, întrucât acesta îl ajutase în problema soluţionării unui număr de patru dosare de retrocedare aflate pe rolul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, dosare care erau înregistrate pe numele unor rude şi cunoştinţe ale acestora pe nume, respectiv Constantin Slav, Nicolae Slav şi Răzvan Dumitrescu.

---

Actualizare 16:42 Numele ginerelui lui Băsescu apare şi în dosarul ANRP

Numele avocatului Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, apare în dosarul ANRP, în care au fost trimişi în judecată fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu şi deputaţii Marko Attila Gabor şi Theodor Nicolescu.

Pricop a fost avocatul lui Valentin Vişoiu, unul dintre cumpărătorii de drepturi litigioase, care a obţinut apoi despăgubiri de la ANRP.

Marcela Anton este cea care a întocmit în anul 2008 un raport de expertiză tehnică extrajudiciară, la cererea lui Valentin Vişoiu, în legătură cu un teren de 20,5 ha, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti.

Terenul respectiv a fost moştenit de Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu, iar acestea au cesionat drepturile litigioase către Valentin Vişoiu, pentru suma de 2.713.500 euro.

Ulterior, Valentin Vişoiu a vândut o parte din drepturi către alte două persoane - Gheorghe Manole (12%) şi Şerban Florin Barbu (17%), iar în septembrie 2008 Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP a decis ca cei trei să fie despăgubiţi cu suma de 375 milioane lei (echivalentul a 104 milioane euro), însă DNA susţine că preţul terenului a fost supraevaluat artificial cu suma de aproximativ 60 milioane euro.

"Raportul de expertiză l-am întocmit în anul 2008 la solicitarea lui Vişoiu Valentin, prin avocat Radu Pricop şi Florin Barbu. Mi-au fost puse la dispoziţie copii după toate actele menţionate în acest raport de expertiză, copie după planul moşiei Ivan Grueff din anul 1924 cu semnături şi ştampile de la arhivă, planurile cadastrale la 500 şi 2000, diverse ediţii menţionate în raport, din baza mea de date şi obţinute de-a lungul timpului de la Cadastrul Bucureşti. Toate aceste acte mi-au fost puse la dispoziţie de Florin Barbu şi de avocat Radu Pricop. Precizez că nu îi cunoşteam dinainte, ci aceştia au venit la mine acasă şi mi-au solicitat să efectuez această expertiză. Onorariul expertizei mi-a fost achitat de firma CONARG REAL ESTATE SRL, reprezentată de Vişoiu Valentin", a declarat martora Marcela Anton potrivit rechizitoriului dosarului.

Conform documentelor DNA, în martie 2015 Valentin Vişoiu a formulat un denunţ în care a sesizat faptul că i-a dat, în perioada 2008 - 2013, deputatului Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte al ANRP, suma de aproximativ 800.000 euro, în mai multe tranşe.

În schimbul acestor bani, Theodor Nicolescu l-a asigurat pe Valentin Vişoiu că dosarele de despăgubire în care acesta din urmă era beneficiar vor trece fără probleme de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

---

Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, şi parlamentarii Theodor Nicolescu şi Marko Attila au fost trimişi în judecată, joi, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

În total, potrivit procurorilor, au fost trimise în judecată 8 persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi 4 persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, în faţa instanţei vor ajunge deputatul Theodor Nicolescu, aflat în arest preventiv, pentru faptele comise în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. El este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Ingrid Zaarour, fosr preşedinte al ANRP, cercetată sub control judiciar, pe Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, foşti vicepreşedinţi ai ANRP, Horia Georgescu, toţi trei arestaţi în prezent. În faţa magistraţilor vor ajunge şi Remus-Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză, fost vicepreşedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice, precum şi Constantin-Cătălin Canangiu, arestat preventiv, pentru faptele comise în perioada în care era reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

Toţi cei şapte vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă. Primii doi sunt arestaţi preventiv, iar ultimii doi sunt arestaţi la domiciliu. Cei patru vor fi judecaţi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat şi de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la data de 12.01.2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la ANRP , control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin Şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei 8 inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

La data de 04.12.2008, membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de sta şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.

La data de 10.11.2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu excepţia lui Canangiu Constantin-Cătălin, au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.

La data de 02.09.2008, în condiţiile sus menţionate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane.

Cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţii evaluatori Neculai Nistor, Drulă Dorin Cornel şi Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Vişoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al ANRP- Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, în conformitate cu standardele şi legislaţia menţionate.

În perioada 2007-2008, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul.

În cursul anului 2008, Hanu Alexandru Florin, a primit de la o persoană, suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii în dosarul nr. 13653/FFCC/2008.

Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei)

În cauză s-a dispus sechestru asigurator asupra sumelor de bani şi bunurilor aparţinând inculpaţilor Zaarour Ingrid, Iuoraş Mihnea-Remus, Marko Attila-Gabor, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Canangiu Constantin-Cătălin, Nicolescu Theodor-Cătălin, Georgescu Horia, Vişoiu Gheorghe şi Drulă Dorin Cornel şi confiscarea specială a sumei de 6.200.000 lei de la inculpatul Nicolescu Theodor Cătălin şi a sumei de 10.000 euro de la inculpatul Hanu Alexandru Florin, provenite din săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cursul urmăririi penale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mult circ(mai mult vorbe) dar recuperari financiare putine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb