DOSARUL FINANŢĂRII PARTIDELOR PUBLICE Ioan Niculae, liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea

CAROLA IONESCU
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2012

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, ieri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, a următorilor inculpaţi: Gheorghe Bunea Stancu - preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat, pentru infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 şi anume folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid, în vederea obţinerii pentru altul, bani sau foloase necuvenite; Gheorghe Teodorescu - acţionar al SC INSOMAR SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (trei acte materiale); Viorel Bărac - director al SC InterAgro SA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale); Ioan Niculae - acţionar principal al InterAgro SA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale).

Potrivit unui comunicat DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD. Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politice.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), potrivit DNA.

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 de euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.

Bunea Stancu: Dacă o discuţie între doi oameni este ceva penal, atunci putem face toţi puşcărie

Preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, a declarat, ieri, că acuzaţiile pe care i le-a adus DNA în dosarul legat de sponsorizarea campaniei lui Mircea Geoană reprezintă "un circ mediatic", el spunând că, dacă o dis-cuţie între doi oameni e ceva penal, oricine poate face puşcărie. Liderul PSD Brăila a respins acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie în ceea ce priveşte folosirea funcţiei de preşedinte al CJ Brăila pentru a obţine un milion de euro de la Ioan Niculae pentru sponsorizarea campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană. Bunea Stancu a declarat, citat de Mediafax: "Nu am nicio treabă cu cele spuse de DNA, este un simplu circ mediatic. Nu sunt vinovat cu nimic, nu am nicio apăsare pentru acuzaţiile aduse, justiţia să îşi facă treaba, ne vedem în instanţă, eu nu am nicio emoţie. Acuzaţiile DNA sunt lucruri de care eu nu am cunoştinţă. Dacă o discuţie între doi oameni este ceva penal, atunci înseamnă că putem face toţi puşcărie. Asta este ţara noastră. Eu îmi văd de treabă, pentru că nu am nicio legătură cu acuzaţiile DNA".

Fostul secretar de stat Dan Alesandru a fost la DIICOT pentru aflarea acuzaţiilor în cazul Romgaz

Fostul secretar de stat Dan Victor Alesandru s-a prezentat, ieri, la sediul DIICOT, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Romgaz, arătând la ieşirea din instituţie că nu a fost audiat şi că între acuzaţii nu se regăseşte şi cea de sumbinare a economiei naţionale. Procurorii DIICOT l-au citat pentru ieri pe fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) în perioada 2005 pentru a-i prezenta acuzaţiile pentru care este cercetat alături de omul de afaceri Ioan Niculae în dosarul Romgaz.

Alesandru a precizat la ieşirea din sediul instituţiei că procurorii i-au prezentat acuzaţiile, între care nu se regăseşte şi cea de subminare a economiei naţionale.

El a admis că este prieten cu Ioan Niculae şi că, după părăsirea funcţiei de secretar de stat, s-a ocupat cu afaceri cu gaz.

Dan Alesandru este unul dintre cele patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea - administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă - secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban - secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu - director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Este anchetată şi Ioana Apan - director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, fiind numită preşedinte AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcţie deţinută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe Marius Untescu - şef serviciu în cadrul MECMA, numit în 7 aprilie 2005 membru în AGA Romgaz, până la 10 februarie 2009, Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009, Monica Mitu - consilier MECMA, numită în AGA în 10 octombrie 2009.

Totodată, în dosar sunt urmăriţi penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionaşcu, Gheorghe Dîmbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sărdan, Maria Mateş, Ioan Floin Iagăr, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Păltan, Ionuţ Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizată de către ofiţerii Serviciului Român de Informaţii (SRI), care au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la faptul că la nivelul SNGN Romgaz SA Mediaş, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi SC InterAgro SA Bucureşti, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracţională formată din funcţionari publici şi oameni de afaceri care, prin influenţă şi exercitare intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiilor, "acţionează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societăţii naţionale, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", au precizat sursele citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb