DOSARUL "GALA BUTE" ÎCCJ nu este competentă să judece propunerea de arestare a inculpaţilor

A.Z.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 3 februarie 2015

Procurorii DNA susţin că, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea lui să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Procurorii DNA susţin că, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea lui să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia au fost eliberaţi după expirarea ordonanţelor de reţinere

Actualizare 19:44 Obreja: "Noi suntem nişte mici porţelanuri printre picioarele elefanţilor, ţinta e Udrea"

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja, a declarat, în urmă cu puţin timp, la ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, că domnia sa şi alţi asemenea inculpaţi din dosarul "Gala Bute" sunt "nişte mici porţelanuri printre picioarele elefanţilor", principala persoană vizată de această speţă fiind Elena Udrea.

"Noi suntem nişte mici porţelanuri printre picioarele elefanţilor. Principala este Udrea", a spus Obreja.

Fostul şef al FRB i-a acuzat pe procurori că au o "putere discreţionară" şi că anchetatorii "calcă pe cadavre".

"Modul discreţionar în care procurorii acţionează astăzi este un pericol. Au o putere discreţionară, merg şi calcă pe cadavre", a afirmat Rudel Obreja.

(V.B.)

---

Actualizare 19:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nu este competentă să judece propunerile de arestare preventivă şi arest la domiciliu în cazul lui Rudel Obreja şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute", întrucât în cauză nu sunt urmăriţi penal actuali sau foşti miniştri, potrivit surselor din presă.

Instanţa supremă a declinat cauza Tribunalui Bucureşti.

Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia vor fi duşi înapoi la arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca, la expirarea ordonanţelor de reţinere, începând cu ora 19:25, să fie eliberaţi.

Prima ordonanţă de reţinere care expiră, la ora 19:25, a fost dispusă în cazul lui Rudel Obreja.

După aceea, vor fi eliberaţi şi Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia, pe măsură ce le expiră ordonanţele.

(Alexandru Costea)

--------

Actualizare 14:40 Senatorii jurişti dau aviz favorabil începerii urmăririi penale în cazul lui Ariton

Comisia juridică din Senat a stabilit marţi, prin vot, să avizeze favorabil solicitarea procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru, Ion Ariton, urmând ca plenul Senatului să aibă decizia finală asupra cererii, transmit sursele din presă.

---

Actualizare 13:40 DNA îl acuză pe Rudel Obreja de spălare de bani şi evaziune fiscală

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Rudel Obreja (fost preşedinte al Federaţiei Române de Box şi fost reprezentant al SC Europlus Computers SRL) de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la aceeaşi infracţiune, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

De asemenea, anchetatorii îl învinuiesc pe Cornel Resmeriţă (primarul din Lupeni) de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii.

Totodată, Ştefan Lungu (fost consilier personal al ministrului Elena Udrea şi fost administrator al SC Last Time Studio SRL) şi Gheorghe Nastasia (fost secretar general al MDRT) sunt bănuiţi de trafic de influenţă, respectiv luare de mită.

În plus, Miron Dorel Gardean (acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, societate specializată în lucrări de construcţii) este acuzat de de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, iar Adrian Gardean (reprezentant al aceleiaşi societăţi) de cumpărare de influenţă.

Nu în ultimul rând, directorul general al companiei, Miron Lupulescu, este suspectat de către DNA de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

DNA acuză că, în 2011, Gheorghe Nastasia i-ar fi cerut lui Adrian Gardean aproximativ 10% (circa 3 milioane lei) din valoarea plăţilor încasate de Termogaz Company, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului "Schi pentru România".

La rândul lui, Gheorghe Nastasia i-ar fi indicat lui Adrian Gardean că această sumă trebuie să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

Procurorii relatează: "S.C. Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 - 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile M.D.R.T. prin programul «Schi în România». Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice".

Mai mult: în 2010, Ştefan Lungu ar fi primit suma totală de 695.367,06 lei, în două tranşe, de la Adrian Gardean, Miron Gardean şi Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea MDRT să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de Termogaz Company cu mai multe unităţi administrativ teritoriale. Banii reprezentau 10% din suma finanţată de minister, "iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului", punctează procurorii.

"De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului", este opinia DNA.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 10:10 DNA va cere arest la domiciliu pentru Lungu şi Nastasia, pentru că au colaborat cu anchetatorii

DNA va cere instanţei arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia, deoarece, în cadrul audierii, cei doi au colaborat cu anchetatorii şi au oferit toate detaliile privind indicaţiile primite pentru organizarea galei Bute, transmit surse din presă.

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), au fost reţinuţi în aceasta dimineaţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la Bucureşti, în iulie 2011.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi şi primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, şi fostul şef al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja, urmând a fi prezentaţi astăzi la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

---

Actualizare 07:00 Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, reţinut de procurorii DNA

Fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Ştefan Lungu a fost reţinut, în această dimineaţă, de procurorii anticorupţie, în dosarul "Gala Bute".

Lungu urmează să fie prezentat la instanţă cu propunere de arestare preventivă, alături de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă (PSD), care au fost de asemenea reţinuţi în cauză, luni seară.

(Elena Deacu)

---

Ion Ariton, fost ministrul al Economiei, în prezent senator, este vizat de DNA în dosarul Gala Bute, instituţia solicitând, ieri Senatului cererea de efectuare a urmăririi penale pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA susţin că, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Romgaz, Oil Terminal, IAR Ghimbav şi Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Ei susţin, într-un comunicat, că, în condiţiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat Europlus Computers, care a fost şi beneficiarul real al fondurilor primite, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994. "Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menţionat, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari societăţi comerciale cu capital privat", arată sursa citată, care a subliniat că, "deşi beneficiarul real al sponsorizărilor a fost Europlus Computers (care deţinea exclusivitatea organizării şi care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită Federaţia Română de Box pentru a evita dispoziţiile imperative ale Legii nr. 32/1994 şi a crea aparenţa că este susţinută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial".

Din probele administrate, procurorii au tras concluzia că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenţiei ministrului, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat. Totodată, suma are natura unui folos nejustificat obţinut de Obreja Rudel (n.r. proprietarul Europlus Computers), în condiţiile în care sponsorizarea galei era interzisă de lege. Fondurile obţinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, în condiţiile în care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate în patrimoniul administratorului Obreja Rudel, mai precizează comunicatul.

Procurorii mai afirmă: "Pentru a determina reprezentanţii companiilor să adopte conduita menţionată anterior, Ariton Ion şi-a folosit autoritatea şi influenţa derivată din funcţiile de ministru al Economiei, senator şi preşedinte al filialei judeţene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare. Ministerul Economiei este o persoană juridică fără scop patrimonial, iar companiile respective se aflau în subordinea acestuia. Totodată, funcţia de conducere deţinută în cadrul partidului aflat la guvernare permitea influenţarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat. Prin folosirea autorităţii şi influenţei, Ariton Ion a urmărit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei în patrimoniul S.C. Europlus Computers".

Contactat telefonic de ziarul BURSA, senatorul Ion Ariton nu a dorit să comenteze acuzaţiile.

Solicitarea procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul senatorului Ion Ariton va fi discutată astăzi în Comisia Juridică a Senatului, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Ovidiu Donţu.

"Vom cere permisiunea să lucreze comisia marţi dimineaţă, în timpul plenului, la studiul dosarelor şi la ora 14.00 va fi vot final pe ambele dosare"', a spus Donţu, citat de sursele din presă.

Donţu a mai declarat că poziţia PSD, exprimată şi de preşedintele partidului, Victor Ponta, este ca, de regulă, să se aprobe orice cerere de la Parchet, cu excepţia cazurilor în care este vorba despre un abuz flagrant.

Biroul Permanent al Senatului a decis, ieri, că membrii Comisiei juridice au termen de maxim trei zile pentru adoptarea unui raport în privinţa începerii urmăririi penale pentru senatorul Ion Ariton, a anunţat vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu. Urmează ca, în prima şedinţă, după ce raportul va fi realizat, să fie supusă aprobării plenului solicitarea DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb