DOSARUL PRIVATIZĂRILOR STRATEGICE Procurorii DIICOT cer pedeapsă maximă pentru Codruţ Şereş

V.B.
Anticorupţie / 17 decembrie 2014

Procurorii DIICOT cer pedeapsă maximă în dosarul privatizărilor strategice, unde Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei (2005-2006), este acuzat de trădare prin transmitere de secrete. Vechiul Cod Penal prevede pedeapsa maximă pentru trădare de 20 de ani de închisoare, scrie presa.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor lua astăzi o decizie în această speţă. Dacă judecătorii se vor pronunţa pe baza noului Cod Penal, ei va trebui să schimbe încadrarea juridică în divulgarea secretului economic, faptă pedepsită cu amendă penală sau închisoare de maximum 3 ani.

Avocaţii solicită achitare pentru clienţii lor. La fond, Şereş a fost condamnat, pe 3 decembrie 2013, de ICCJ, la 6 ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

La rândul lui, Zsolt Nagy, fost ministru (2004-2007) al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare, pentru aderare la un grup infracţional.

În 30 martie 2009, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral. Anchetatorii susţin că, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, inculpaţii au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Cei 6 sunt învinuiţi de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Ulterior, dosarele au fost comasate, cei 10 inculpaţi fiind judecaţi în acelaşi dosar, de către instanţa supremă.

La începutul lunii decembrie 2006, Codruţ Şereş a demisionat din funcţia de ministru. El fusese interceptat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), în 2005, din monitorizări reieşind raporturi directe între Şereş şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern în legătură cu vânzarea pachetului de 8% din acţiunile Petrom.

Codruţ Şereş a mai fost condamnat, pe 31 martie, de ICCJ, la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul "Hidroelectrica", decizia nefiind definitivă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Seres asta e KAMIKAZE...eu zic sa-l impuste direct ca sa inteleaga restu ca noi de la SRI nu e prosti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb