DOSARUL RAFO Fraţii Iancu au primit ani grei de închisoare

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 29 noiembrie 2011

Marian Iancu, patronul echipei Poli Timişoara

Marian Iancu, patronul echipei Poli Timişoara

Patronul Politehnicii Timişoara, Marian Iancu, a fost condamnat la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, de către Tribunalul Bucureşti, în aceeaşi cauză mai fiind condamnaţi fratele aces-tuia, Octavian Iancu, la nouă ani de închisoare, şi Constantin Mărgărit, la opt ani. Trebuie menţionat că decizia tribunalului poate fi constestată la Curtea de Apel Bucureşti. Tot ieri Marian Iancu a aceptat acceptat să cedeze 51% din acţiunile clubului FC Timişoara către autorităţile locale.

"Este o eroare judiciară, avocaţii o să o îndrepte la Curtea de Apel. Nu are nicio legătură cu niciun dosar Rafo, este un alt dosar, este doar o eroare. Este o instanţă a Tribunalului, mai sunt Curtea de Apel, Curtea Supremă şi le vom îndrepta. Este vorba de nişte societăţi comerciale care nu-mi aparţineau mie. Nu are legătură cu rafinăria. Eu nu sunt în niciun dosar Rafo. Este sigur o eroare. Cunosc dosarul, dar nu sunt societăţile mele, e doar o confuzie. Probabil ei au mai multe nume de Iancu acolo şi au făcut o confuzie. Este o problemă care nu are legătură cu fotbalul şi nu vreau să discut mai mult", a spus Marian Iancu la pos-tul TV Sport.ro, imediat după ce a auzit de decizia instanţei.

Trimişi în judecată în 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani. Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăţi) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinăria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării se constituiseră pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane a uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Merită reamintit faptul că Octavian Iancu, Alexandru Marian Iancu şi Constantin Mărgărit au fost ares-taţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Interesant este faptul că doar cu câteva ore înainte de a afla de condamnare Marian Iancu s-a întîlnit cu oficialităţile locale din Timişoara şi a acceptat să cedeze 51% din acţiunile clubului de fotbal. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostafciuc, a declarat după întrevedere: "Am avut o întîlnire cu acţionariatul echipei, iar concluzia a fost ca acceptă ca noi, Consiliul Judeţean Timiş, împreună cu Consiliul Local Timiş şi probabil Universitatea Politehnica să preluăm 51% din acţiuni. În perioada următoare se va face un audit, ni se va prezenta un buget pentru anul viitor şi lucrurile se vor aşeza treptat. Noi ne dorim ca mutarea să se facă în cel mai scurt timp şi probabil actele se vor finaliza după realizarea auditului. Ca termen de timp aproximez în jur de două săptămâni". FC Timişoara are datorii totale de 7,25 milioane de euro, conform unui comunicat publicat săptămâna trecută pe site-ul oficial al clubului şi semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie, Marian Iancu. Conform sursei citate, situaţia financiară a grupării bănăţene la 21 noiembrie 2011 este următoarea: Datorii faţă de furnizori pentru activităţi curente: datorii pasive 270.000 de euro, datorii curente - 300.000 de euro; datorii faţă de cluburi pentru transferuri de jucători şi faţă de impresari plus altele: 3,5 milioane de euro, din care urgente 1,5 milioane de euro; datorii faţă de personalul clubului plus jucători: 700.000 de euro; datorii faţă de bugetele de stat şi bugetele locale: 480.000 de euro; datorii faţă de societăţile de grup BKP şi acţionari: 2 milioane de euro (datorii pasive, ele pot fi capitalizate la iniţiativa acţionară).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb