Procurorii DIICOT urmează să dispună disjungeri ale cauzei în ceea ce-i priveşte pe omul de afaceri Ioan Niculae şi societatea "Interagro", dar şi pe fostul ministru Varujan Vosganian, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul privind delapidarea societăţii "Romgaz", informează Agerpres.
În cazul lui Ioan Niculae şi a societăţii "Interagro", disjungerile urmează să fie dispuse cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
"În perioada anilor 2005-2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Niculae Ioan, fiind persoana ce a controlat societatea şi care a fost acţionar majoritar, împreună cu persoana juridică SC Interagro SA, au schimbat şi au transferat bunurile cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, cu referire la cantitatea de gaze naturale obţinute prin delapidarea persoanei vătămate SNGN Romgaz SA, prin modalitatea alternativă a însuşirii pentru altul, în concret prin obţinerea gazelor naturale de valoarea discounturilor de la persoana vătămată anterior precizată, ce nu se cuveneau, prin încheierea unui număr de 55 de contracte de livrare / acte adiţionale la contactele de livrare /contracte de tranzacţie de gaze naturale, valoarea bunurilor astfel primite fiind în sumă totală de 282.630.330,49 lei", se arată în rechizitoriu.
Conform aceleiaşi surse, ulterior dobândirii gazelor naturale de valoarea dicounturilor, în scopul de a se disimula valoarea ilicită a acestora pentru crearea unei aparenţe de legalitate, societatea Interagro a comercializat toată cantitatea de gaze obţinute ca urmare a săvârşirii infracţiunii, fie prin vânzarea directă prin practicarea unui adaos comercial de 12% şi obţinerea de bani, fie prin încheierea de contracte de procesare cu şase combinate de îngrăşăminte chimice, pe care le-a valorificat ulterior, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.
"Astfel, cu privire la infracţiunea de spălare a banilor privind acţiunea în concret de schimbarea a destinaţiei gazelor naturale obţinute prin delapidare şi ulterior urmate de obţinerea de îngrăşăminte chimice de la cele şase combinate, se apreciază că cercetările nu au fost definitivate", se mai arată în rechizitoriu.
În ceea ce-l priveşte pe Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Comerţului între 12 decembrie 2006 şi 5 aprilie 2007, ministru al Economiei şi Finanţelor între 5 aprilie 2007 şi 22 decembrie 2008, procurorii arată că au fost administrate probe noi ce indică săvârşirea unor infracţiuni.
"Având în vedere că în cauză nu a fost primită autorizarea/avizarea necesară, dar având în vedere că în cauză s-au administrat probe noi ce ar duce la unele indicii privind săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat în modalitatea sprijinirii şi complicitate la delapidare (infracţiuni ce au fost reţinute în ordonanţa de schimbare a încadrării juridice din data de 01.09.2016 cu privire la inculpaţii din dosar) se va proceda la disjungerea cauzei sub acest aspect, iar ulterior în dosarul nou format, în funcţie de probatoriul administrat suplimentar, se va analiza oportunitatea şi necesitatea solicitării către Parlamentul României a unui aviz de începere urmărire penală in personam", menţionează procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii reamintesc faptul că, pe 2 februarie 2015, s-a înaintat către procurorul general referatul, însoţit de documentaţia din care au rezultat date şi indicii cu privire posibila la săvârşirea de către Varujan Vosganian şi Adriean Videanu a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în vederea realizării demersurilor necesare pentru sesizarea Senatului şi a preşedintelui României, în vederea formulării cererii de urmărire penală.
"Parlamentul României - Senat, prin adresa (...) din 13 februarie 2015, a comunicat că cererea de urmărire penală formulată împotriva numitului Vosganian Varujan nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată", se precizează în rechizitoriu.
Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi Viorel Palaşcă, fost secretar de stat în acelaşi minister, au fost trimişi în judecată de DIICOT într-un dosar privind delapidarea "Romgaz".
Potrivit unui comunicat de vineri al DIICOT, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adrian Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC "Interagro" SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
Conform DIICOT, membrii grupului infracţional organizat au pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale (n.red. - cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN "Romgaz" SA fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. În concret, spun procurorii, mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi şi, respectiv, de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv "Interagro" SA.
Anchetatorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale în perioada în care Adrian Videanu a fost ministru al economiei (decembrie 2008-octombrie 2010, n.r.) a fost iniţiată şi aprobată în Guvern, Ordonanţa de urgenţă numărul 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.
"Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea", precizează procurorii în comunicatul de vineri.
Potrivit DIICOT, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acţiunile concertate ale membrilor grupului infracţional organizat, persoana juridică SC "Interagro" SA Bucureşti, neîndeplinind în mod concret condiţiile cumulative din ordinele şi normativele emise la nivel ministerial sau încercând să creeze o aparenţă de legalitate privind îndeplinirea condiţiilor, a prejudiciat partea civilă SC "Romgaz" SA cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor.
În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii.
• Boc, Cioloş şi Pogea au acţionat fără vinovăţie, fiind induşi în eroare de Videanu, potrivit rechizitoriului
Procurorii DIICOT au dispus, prin rechizitoriul întocmit în dosarul privind delapidarea "Romgaz", clasarea cauzei pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în cazul fostului premier Emil Boc şi a foştilor miniştri Dacian Cioloş şi Gheorghe Pogea, pe motiv că aceştia au acţionat fără vinovăţie, fiind induşi în eroare de ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.
Procurorii au apreciat că cei trei nu au săvârşit faptele "cu forma de vinovăţie cerută de lege", Boc şi Pogea când au aprobat trei memorandumuri întocmite şi susţinute spre aprobare de ministrul Videanu, iar Cioloş când a redactat şi semnat o adresă în calitate de ministru al Agriculturii.
În rechizitoriu se arată: "Este de precizat că (...) s-a reţinut în sarcina inculpatului Videanu Adriean că acesta ar fi determinat pe membrii Guvernului Boc Emil să adopte cele trei memorandumuri. (...) Termenul a determina trebuie reţinut şi interpretat în sensul că inculpatul Videanu Adriean a sugerat, a impulsionat, a folosit metode persuasive asupra membrii Guvernului (...). Această determinare a prezentat un procedeu mai amplu, în sensul că din partea iniţiatorului memorandumului, respectiv ministrul economiei, s-au realizat mai multe activităţi în concret: a pregătit mapele ce conţineau forma tehnoredactată a actului (memorandumului) respectiv pentru fiecare membru al Guvernului, ca aceştia să-şi însuşească conţinutul acestora, a susţinut verbal pentru aprobare, dând asigurări/solicitând să adopte pe încredere prim-ministrului şi miniştrilor că măsurile sunt verificate şi sunt necesare industriei chimice şi agriculturii din România şi sunt imparţiale".
Ca probă în acest sens este invocată stenograma şedinţei de Guvern din data de 18 martie 2009, când Adriean Videanu i-a rugat pe participanţi să nu intre în detalii tehnice, asigurându-i însă că măsurile propuse sunt "măsuri efective şi reale pentru sprijinirea economiei" care vor fi nediscriminatorii, subliniind că "toată lumea are de câştigat".
Procurorii mai menţionează că Adriean Videanu a încercat, iniţial, să paseze în sarcina Guvernului responsabilitatea pentru adoptarea celor trei memorandumuri.
În rechizitoriu se mai arată: "Este de precizat că, iniţial, inculpatul Videanu Adriean, fie în cuprinsul memoriilor depuse, fie direct în declaraţia din luna martie 2016 când a dobândit calitatea de inculpat, a subliniat faptul că memorandumurile nu sunt acte ce aparţin Ministerului Economiei, ci Guvernului României, încercând astfel să «paseze» răspunderea penală pe seama altor factori decizionali. Numai că, din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, nu rezultă implicarea infracţională a niciunui alt semnatar al acestor Memorandumuri, respectiv Emil Boc, prim ministrul Guvernului României sau Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor".