Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat ieri publicităţii motivarea pentru care a decis să trimită "Dosarul Transferurilor" spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Corina Jîjîie şi Lucia Rog, două dintre cele trei judecătoare de la ÎCCJ care s-au ocupat de acest caz, au considerat că instanţa Curţii de Apel Bucureşti le-a încălcat celor opt oameni din fotbal inculpaţi (Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu, Ioan Becali şi Victor Becali) dreptul la un proces echitabil prin refuzul de a-i audia pe martorii Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu, Gonzalo Anton San Juan şi Johan Versluis, acest fapt fiind consemnat în motivare: "Se constată că martorii Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu, Gonzalo Anton San Juan şi Johan Versluis nici măcar nu au fost audiaţi în faţa instanţei de fond, ci doar în cursul urmăririi penale, ultimii doi, prin comisie rogatorie, înainte de începerea urmăririi penale "in personam', astfel că era necesar să se acorde inculpaţilor posibilitatea de a le adresa întrebări şi de a le contesta credibilitatea, mai ales că depoziţiile acestora au fost avute în vedere pentru reţinerea vinovăţiei. De asemenea, trebuie audiaţi martorii Paul Cazan, Cătălin Marcel Lăzărescu, Dinu Gheorghe, Nicolae Marian Stanciu, Ion Ionică, Gheorghe Pecheanu, Doina Stamate, Cosmin Contra, Gabriel Sicoe, Nicolae Badea, Marius Valentin Petrina, Constantin Zotta, Cristian Iftimoaie, Marius Vorniceanu, Dumitru Popescu, Gheorghe Plugaru, Vladimir Cohn şi Ion Stan".
Pe de altă parte, Lavinia Lefterache, al treilea judecător, consideră că managerul echipei Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, trebuia condamnat la patru ani închisoare cu executare. De altfel, Lavinia Lefterache a făcut opinie separată de colegele ei nefiind de acord cu trimiterea dosarului spre rejudecare. Lavinia Lefterache şi-a motivat poziţia de a nu admite rejudecarea dosarului transferurilor, considerând că martorii Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu, Gonzalo Anton San Juan şi Johan Versluis puteau fi audiaţi de instanţa supremă: "Faţă de recunoaşterea elementelor obiective ce ţin de modul în care s-a făcut transferul şi faţă de documentele contabile depuse la dosar, apreciez că o probă cu martori nu poate schimba situaţia recunoscută de recurent (Mihai Stoica - n.r.), iar recursul său ar trebui să fie respins cu consecinţa menţinerii soluţiei de condamnare pronunţată de instanţa de apel. Nu există argumente, nici în jurisprudenţa CEDO, nici în jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a justifica faptul că nu este posibilă administrarea probei cu martori în recurs. Jurisprudenţa Curţii Europene nu afirmă că o procedură în care se casează cu trimitere pentru administrare de probe la instanţa de apel este mai echitabilă decât o procedură în care probele se administrează în recurs. (...) În afara respectării dreptului la apărare, procedura echitabilă presupune şi rezolvarea cauzei într-o durată rezonabilă". De asemenea, aceeaşi judecătoare mai consideră că trebuia încetat procesul penal împotriva lui Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu, deoarece aceştia au plătit integral prejudiciul calculat de procurori. Pe 20 mai 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului transferurilor pe motiv că trebuie audiaţi mai mulţi martori la solicitarea celor opt oameni din fotbal. Instanţa supremă a admis atunci recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu şi fraţii Ioan şi Victor Becali.
Achitaţi în grup de Tribunalul Bucureşti, cei opt oameni de fotbal implicaţi în acest dosar au suferit condamnări la Curtea de Apel după cum urmează: Ioan Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, Cristi Borcea 7 ani de închisoare, Victor Becali 7 ani, George Copos 5 ani, Mihai Stoica 4 ani, toţi cu executare, iar Gigi Neţoiu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gică Popescu şi Jean Pădureanu.