Două cepe

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 august 2009

Când a început criza?

Unii spun că pe ecranul afacerilor, criza a fost afişată la 7 septembrie 2008, când a apărut anunţul naţionalizării companiilor americane "Fannie Mae" şi "Freddie Mac"; alţii amintesc data de 17 iulie 2007, ca moment al declanşării crizei "subprime".

Experţii care dau vina pe Federal Reserve (şi personal pe Alan Greenspan), susţin că scăderea dobânzii de politică monetară, de la 3,5% în 2001, la 1% în 2003, se află la originea crizei de acum.

Câţiva reamintesc că scandalul "Enron" din 2001, a semnalat că piaţa de capital nu mai asigură onestitatea brokerilor şi a societăţilor de audit, care, în complicitate cu managementul corporaţiilor, conspiră împotriva publicului, pentru propria îmbogăţire; iar actuala criză nu este decât nota de plată pentru furturile sofisticate practicate pe piaţa financiară, de mai bine de un deceniu.

În sfârşit, fundamentaliştii trimit cauza actualei crize înapoi cu aproape treizeci de ani, pe timpul liberalizării afacerilor de către Ronald Reagan.

Iar cei mai tari se sprijină pe teoria ciclurilor economice şi invocă nefuncţionalitatea sistemului, astfel că originea temporală a crizei actuale, ca şi a tuturor celorlalte, s-ar găsi cu sute de ani în urmă, între secolele XVII-XVIII, la trecerea mer­cantilis­mului în capitalism.

Probabil că nimeni nu greşeşte. Criza actuală este doar miezul înfăşurat în alte foi de ceapă, iar ultimul înveliş îl constituie mercantilismul. Este o ceapă care ne dă lacrimile.

Ziarul "BURSA" vă propune titlul "Doi ani de criză".

De ce?

Cu un an în urmă, Mediafax dădea titlul "Criza financiară internaţională poate afecta indirect Ro­mâ­nia".

În aceeaşi perioadă, am primit solicitarea scrisă a unui cititor să nu mai publicăm avertismentele repetate asupra crizei, semnate de analistul Călin Rechea, care apăreau regulat în "BURSA", începând din anul 2006 (NOTĂ: cititorul este calificat în operaţiunile de piaţă, iar argumentul său stătea în faptul că predicţiile publice sumbre provoacă neîncrederea investitorilor şi se îndeplinesc prin însuşi faptul că au devenit cunoscute).

Dacă facem o medie între data la care agenţia de ştiri Mediafax trata "importul de criză" ca pe un scenariu ipotetic, şi data de la care "BURSA" publica avertismente repetate, atunci obţinem doi ani.

Ca să nu se supere nimeni, hai să-i zicem grupajului tematic de astăzi, "Doi ani de criză".

De altfel, cu doi ani în urmă, Banca Centrală Europeană a simulat cu exactitate o criză financiară care ar fi urmat să se întindă în Europa. Tot de atunci datează şi avertismentele experţilor FMI pe care FMI s-a hotărât să le ignore (acum, FMI şi-a cerut scuze; se poate?; nu este impar­donabil?!).

Dar, România îşi are, oricum, propria criză economică, de zeci de ani.

Criza de după 1989 îşi are originea în politică, în lipsa de interes patriotic a conducătorilor ţării, în cupiditatea şi ... stupiditatea lor.

La rândul său, această criză postrevoluţionară nu este decât un buboi crescut peste criza economică a socialismului lui Ceauşescu, care ne-a sleit decenii pentru nişte "realizări naţionale" spulberate rapid de noii conducători.

Aşa zişii adversari ai coerenţei comuniste ne-au aruncat în incoerenţă absolută.

Dar, comunismul însuşi, l-am înghiţit când încă nu rumegaserăm capitalismul (neoiobăgia lui Dobrogeanu Gherea este, încă, validă).

Iobăgia neaoşă, capitalismul parizian, comunismul moscovit şi tranziţia FMI-istă se înfăşoară într-o altă ceapă, cu trei crize închise una într-alta.

Ceapa românească, cea mai usturătoare - ne curg lacrimile pe obraz.

Un premier fără personalitate (Emil Boc), cu un guvern alcătuit, juma-juma, din două partide care se urăsc şi se bat în programe anticriză (fără să aplice nimic), a primit responsabilitatea să ne conducă în perioada celor două cepe.

Are capacitatea Emil Boc să-şi sesizeze responsabilitatea?

Are competenţa să şi-o asume?

Răspunsul pare atât de evident, încât eu, unul, nici nu vreau să-l rostesc.

În schimb, merită să menţionez o observaţie: crizele se cronicizează.

O criză cronică înseamnă o criză care durează.

În economie nu este ca în sănătate; crizele nu ucid brusc.

Crizele economice diminuează sever puterea de cumpărare a populaţiei, provoacă şomaj, coboară producţia şi consumul, cresc instabilitatea şi generează teamă.

Soluţia trebuie găsită rapid şi aplicată ferm, pentru ca revenirea să poată avea loc în câteva luni.

Dacă nu, atunci populaţia îşi va găsi mecanismele de supravieţuire în mod natural.

Integrate într-un sistem (consolidat de durată), aceste mecanisme de supravieţuire vor rezista iniţiativelor de relansare şi o vor interzice.

Doi ani sunt, probabil, suficienţi.

Aceasta este criza cronică.

Ar putea fi un nou mod de viaţă.

Unii optimişti, susţin, însă, că vom fi scoşi din criză de străinătate.

Să ne rugăm! Prin noi înşine, pare că nu putem.

Fannie, not Funny

"Fannie Mae"- societate de reasigurare a ipotecilor, fondată în timpul Marii depresiuni din 1938, a devenit companie susţinută de Guvernul american, prin decizia din 1968 a Congresului.

"Freddie Mac"- societate de dezvoltare a pieţei secundare a ipotecilor, a fost fondată în 1970, deasemeni ca o companie susţinută de Guvernul american.

Până în august 2008, agenţia Moody`s a acordat lui "Freddie Mac" înaltul rating de "A1", pentru ca ulterior să-l coboare la "Baa 3"- minimul posibil.

În 2008, cele două companii aveau şi/sau garantaseră aproximativ 6 mii de miliarde de dolari - jumătate din piaţa americană a ipotecilor.

Reagonomics

Cele mai înspăimântătoare nouă cuvinte din limba engleză, conform lui Ronald Reagan, sunt: "Eu sunt de la guvern, şi vreau să ajut".

Cel de-al patruzecilea preşedinte american, Reagan, spunea că guvernanţii gândesc aşa: "Dacă funcţionează, atunci impozitează. Dacă funcţionează în continuare, atunci reglementează. Dacă nu mai funcţionează, atunci subvenţionează".

Pentru finanţiştii de astăzi, Ronald Reagan contează drept campionul mondial al dereglementării pieţelor şi reducerii taxelor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. make, din nou meriti felicitari; criza romaneasca isi are originea in trecutul comunist si in cei douazeci de ani de tranzitie catre...catre ce? guvernul actual este foarte nepotrivit pentru aceasta perioada si nu are capacitatea nici macar sa inteleaga ce se petrece; probabil ca vom iesi din criza doar datorita faptului ca, atunci cind s-a trasat harta politica a europei pentru acest inceput de secol, am fost si noi inclusi in uniunea europeana...

    1. multumesc!

    cred ca Romania a fost proiectata, gandita pt a tine gurile Dunarii libere pentru comert, o periferie care trebuia sa tina un anume echilibru in zona.

    am reusit sa fim mai adormiti ca toti, poate ca ideea unui domn strain este m fericita pentru noi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb