Două zâne

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 16 octombrie 2009

Lucian Croitoru, Klaus Johannis

Lucian Croitoru, Klaus Johannis

Lucian Croitoru nu are niciun cusur care să justifice invalidarea lui drept premier, de către Parlament, după ce ieri, la prânz, a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu să formeze noul guvern.

Dar nici Klaus Johannis nu părea să aibă vreun defect şi totuşi Traian Băsescu nu l-a acceptat.

Din "majoritatea parlamentară transparentă" (PSD plus PC, PNL, UDMR şi minorităţile), doar maghiarii şi-au arătat, cât de cât, disponibilitatea pentru dialog cu Lucian Croitoru (dar au precizat că nu se dezic de Klaus Johannis).

Vorbind, oarecum impropriu, în numele "majorităţii transparente", Crin Antonescu a declarat că îl va invalida pe Croitoru (deşi Antonescu nu controlează ce vor face minorităţile şi UDMR, de pildă).

Nu prea subtil, Mircea Geoană l-a acuzat pe Traian Băsescu, că nominalizându-l pe Croitoru, vrea să tragă de timp, ca să menţină în exerciţiu Cabinetul Boc, pentru organizarea părtinitoare a alegerilor prezidenţiale (până la care mai este o lună).

Acuzaţia pare verosimilă doar la prima vedere. În realitate, prelungirea crizei politice ne loveşte grav din punct de vedere financiar.

Cât timp demisul Cabinet Boc se mai află în exerciţiu, el nu mai are dreptul constituţional să mai contracteze ceva, în numele României.

Dar noi ne aflăm într-o aşa de mare hazna financiară, încât bugetarii nu mai pot fi plătiţi decât din împrumutul sindicalizat cu FMI.

Tranşa de 300 de milioane de dolari corespunzătoare acordului cu Comisia Europeană îşi aşteaptă aprobarea în Parlament, încă din 27 septembrie.

În prezent, chiar dacă şi-ar primi aprobarea, banii n-ar putea fi traşi pentru că nu-i numeni să-i poată trage.

Prelungirea crizei politice ar prelungi situaţia, cu directă aplicaţie în buzunarele celor un milion şi jumătate de bugetari şi indirect, în întreaga piaţă românească.

Şi în pofida angajamentelor sindicale că suspendă protestele de-a lungul crizei politice (de altfel, nici nu mai aveau cu cine discuta după demiterea Cabinetului Boc - bine, nici înainte nu aveau), spuneam că, în pofida angajamentelor, protestele vor izbucni spontan când oamenii nu vor mai avea pâine.

Doar un prostănac ar putea spune că Băsescu ar fi interesat să i se întâmple aşa ceva înainte de alegeri.

Spectacolul acestei crize politice aduce două noutăţi.

Prima: instrumentele clasice ale campaniei electorale au devenit depăşite - afişul, clipul la televizor, pixurile şi tricourile şi şepcile şi brichetele inscripţionate.

Nu-i nici un dubiu că, în ianuarie va fi foamete, dacă nu şi mai curând.

Asta nu-i preocupă pe politicieni, ci să devină vinovat celălalt. "Şantajul" de care pomeneşte Mircea Geoană, acuzându-l pe Băsescu, este real, doar că îl practică toate părţile.

Ei se şantajează între ei, cu soarta noastră.

Dacă Băsescu l-ar fi desemnat pe Johannis, atunci şi-ar fi pierdut imaginea de perpetuu învingător.

Ar fi trebuit să se recunoască învins, ceea ce, într-o socoteală "secretă", îi alterează grav şansele în alegeri. Pentru că electoratul îl votează pe motiv că este un învingător, încă de pe când şi-a lansat sloganul "Vin la Primărie!"

Dar desemnându-l pe Lucian Croitoru (care nu-i un Boc, ci o alternativă verosimilă la Klaus Johannis), Băsescu aruncă dezastrul economic care va urma în curtea "majorităţii transparente", în cazul că îl va invalida.

A doua noutate a acestei campanii electorale constă în descoperirea bruscă de noi "talente".

Până la Klaus Johannis şi Lucian Croitoru, lupta politică devenise dezgustătoare şi mase mari de alegători îşi declaraseră lipsa de interes pentru politică.

Practic, devenise cu adevărat dificil să mai discerni între şobolani şi guzgani, mai ales că se încleştaseră fiecare cu fiecare.

Soluţia găsită de Crin Antonescu (i se spune "Chuky - păpuşa ucigaşă") să îl impună pe Klaus Johannis, l-a obligat pe Traian Băsescu (i se spune "Ahab - marinarul chior") să-l scoată din mânecă pe Lucian Croitoru.

În faţa lor, electoratul exclamă ca şoricelul, când vede doi lilieci: "Mamă!, uite două zâne!".

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=65746.html< link2 >Opoziţia critică nominalizarea lui Croitoru, dar nu exclude negocieri cu acesta< link3 >

< link >https://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=65483< link2 >Lucian Croitoru: Criza politică afectează încrederea investitorilor străini< link3 >

< link >https://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=60802< link2 >Sectorul privat, eroul crizei< link3 >

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Excelent. Bravo!!

    1. Multumesc!

      In piata Matache vei gasi sute de analisti cu puncte de vedere mult mai pertinente. De ce? Simplu. Cei de acolo fac analize pornind de la viata. Ei au opinii personale si nu expun frinturi de idei spuse de altii la televizor, ca in cazul acestui articol. este un altfel de "te uiti si cistigi' Despre acest forum este clar ca autorul isi tansmite siesi aprecieri, direct sau prin intermediul celor apropiati. Mizeria de baza este impodobita tot cu .....mizerii.

    E un progres vizibil. Cam multe paragrafe -- altminteri, analizabile ca nevoie imperioasă de ordine (nu de IMGB) -- dar în rest e un articol echilibrat, echimolar. Bun, bravo! (Ştiu, ştiu, divag cam des.)

    1. Multumesc! Da,cred ca pot mai bine.

    Dle Make,

    Cu tot respectul, as spune ca sunteti un PDL-ist infocat. 

    Ati omis un singur adevar: Criza actuala politica a fost creata de Basescu prin demiterea nejustificata a ministrilor PSD de la guvernare...a fost un gest politic calculat f miniutios al dlui Basescu. 

    In tentativa acestui individ de a mai fura un manadat de Presedinte al Romaniei alegatorilor romani din pacate cam inculti..a decis instalarea unui haos politic in Romania. Din nefericire l-a tras in acest joc murdar si pe BOC, caruia ii transmit, in calitate de cetatean al CLUJULUI, adio pe viitor la un nou mandat de PRIMAR. 

     

    1. Nu stiam ca sint PDL-ist,dar ne aflam intr-un dezacord clar:nu il apreciez pe Boc ca premier (vezi articolul "Boc - omul masina",pentru care m-au felicitat clujeni de-ai dumneavoastra).

      Mi-e greu sa gasesc persoana aflata la originea crizei politice - este la fel cu oul si gaina.Ceea ce este limpede,insa,este ca politicienii nu ne duc grija.PDL-ul nici atit. 

      Lasa-l nene Make; ni-i analist (important, se vede cat) , este PSD-ist ! 

      Sunt chiar liberal ! Dar cand tarisoara noastra e plina de alegatori turmentati a trebuit sa ma supun majoritatii, sa-l accept pe neciopltul de Basescu si comunistii psd-isti. Culmea ironiei a cost sa fiu surprins placut de atitudinea PSD la jocul murdar de la Cotroceni. Votati Partidul National Liberal !

      Daca-i asa,scuze. Dar daca esti liberal, incearca sa fi liber in gandire; adica fara prejudecati si partizanat.

      Si un sfat gratuit: NU TE BOTEZA SINGUR IMPORTANT, asta musai trebuie sa o constate altii. 

      Pardon: ti-am spus PSD-ist, nu PNL-ist; este totusi o diferenta. 

      Eu, tu, analistii de pretutindeni, catelul de pe strada..toti suntem analisti importantii ! In afara de interesele personale ale fiecaruia, nu vom auzi niciodata o analiza obiecativa ! Asta daca vrei sa vezi realitatea in fata..daca nu, viseaza in continure dle Clujean anonim

    Ati uitat insa ca dl Croitoru are zero experienta de conducere. Nu cred ca poti fi un bun premier daca nu ai condus in toata viata ta, pana la 50 si ceva de ani, nici macar o filatura, nici macar o echipa de muncitori care sapa santuri. Nu cred ca poti fi un bun premier daca toata viata ta ai fost doar consilierul altora.

    1. De acord.Stiam.Mai stiam,insa,ca,la rindul sau, Johannis este controversat in privinta corectitudinii.N-am pus lupa pe niciunul,inca (s-ar putea ivi surprize chiar si la Croitoru).Din cauza asta,am incheiat articolul cu bancul cu liliecii.

      daca ni se scotoceste bine in biografie. Unul este acuzat ca a ramas repetent la facultate, altul este acuzat ca a facut disparuta o flota, altul ca a vandut copii spre a fi adoptati. Insa, pentru a fi corecti din acest punct de vedere, trebuie sa consideram ca pana nu este cineva condamnat definitiv de justitie, sa-i consideram pe toti cinstiti. In ceea ce priveste experienta, atat manageriala cat si cea politica, intre dl Iohannis si dl Croitoru primul iese in avantaj net. Nu poti numi premier pe cineva care, chiar independent fiind, nu are deloc experienta politica, cum este cazul dlui Croitoru. Dl Iohannis este liderul unui mini-partid etnic din Romania, care controleaza Consiliul Judetean Sibiu si multe primarii din judet, care are un deputat in Parlament. Are multi ani de experienta ca primar al unui municipiu important, ani de management fructuos. A fost si inspector scolar general timp de mai multi ani. Nu cred ca poate fi comparat cu cineva care pana la 50 de ani doar a dus mapa dlui Isarescu cu singurul scop in viata sa ajunga intr-o zi sa-i ia locul. Situatia seamana cu cea a asistentilor universitari ajunsi la pensie tot asistenti, dupa ce au asteptat in zadar sa iasa profesorii titulari la pensie inaintea lor sa le poata lua locul.

    Doua perle 'a la MAKE : 

    " ....mare hazna financiara..." (adugam, care pute tare. 

    " Numai un prostanac (desi nu este original si s-ar putea supara Iliescu pe el) ar putea spune ca Basescu ar fi interesat sa i se intample asa ceva (s.n. greve) inainte de alegeri".

    Sunt si astfel de perle, nu ? 

    Ma uitam aseara la o reclama tv prezentata de dl Octavian Bellu, faimosul antrenor de gimnastica. Desi a adus atatea medalii de aur Romaniei, chiar si dansul, daca ar fi propus pentru prim ministru, ar deveni controversat: ar incepe sa apara informatii ca isi batea gimnastele, ca le cerea bani, ca isi insela demult sotia cu actuala sotie, Mariana Bitang.

    Dl. Tiriac, vazut de multi ca un posibil prezidentiabil: sta si astazi intr-o vila a statului, cu o chirie de apartament ANL, in mod abuziv si ilegal. A inchiriat pe nimic tot de la stat domeniul de vanatoare Bals. S-ar mai descoperi ca asa zisa nationalizare a valutei din noiembrie 1991, a dlui Stolojan, de fapt nu a nationalizat valuta (nu a adus-o la stat) ci a dat-o bancilor comerciale, iar ca autorizarea rapida a Bancii Tiriac exact inainte de a aparea acest act normativ si umplerea dlui Tiriac cu valuta deponentilor la cursul mult subevaluat al BNR nu a fost "noroc chior", ci influentarea guvernului de catre dl Tiriac!  

    Mugur Isarescu: a taiat aiurea 4 zerouri din leul vechi, zapacind inca o tara intreaga, cand era suficient sa mearga la piata sa vada cum se vinde patrunjelul sa-si dea seama ca trebuiau taiate 3 zerouri. Se aude ca a batut zeci de tone de monede de 1 ban, de care nu are nimeni nevoie, costul acestei bateri inutile de moneda fiind de ordinul zecilor de milioane de euro, dar informatia este clasata secret de stat. Acelasi Isarescu, pe cand aparea zilnic la TV si cerea romanilor sa nu mai faca credite, el si toti cei de la BNR si-au dat singuri credite uriase, cu dobanzi practic zero, ba chiar negative (!!!) pentru ca devalorizandu-se atunci accelerat lul fata de alte monede, au platit mai tarziu cu un salariu echivalentul salariului pe anul anterior. Asa cei de la BNR si-au cumparat pe nimic masini scumpe, case, au investit in terenuri. Cu credite uriase gratuite, in timp ce, ca niste lupi moralisti si ipocriti, ne tineau noua predici sa traim fara credite, ca vezi bine, se dezechilibra balanta de plati. Tot dl Isarescu ba ne spunea facand cu ochiul ca "baietii destepti cumpara acum dolari" ca apoi dolarul sa se devalorizeze foarte tare, ba ne spunea "sa pariem pe leu" ca apoi leul sa piarda 30% in cateva luni fata de euro. 

    Oricine este controversabil ! 

    Ma uitam aseara la o reclama tv prezentata de dl Octavian Bellu, faimosul antrenor de gimnastica. Desi a adus atatea medalii de aur Romaniei, chiar si dansul, daca ar fi propus pentru prim ministru, ar deveni controversat: ar incepe sa apara informatii ca isi batea gimnastele, ca le cerea bani, ca isi insela demult sotia cu actuala sotie, Mariana Bitang.

    Dl. Tiriac, vazut de multi ca un posibil prezidentiabil: sta si astazi intr-o vila a statului, cu o chirie de apartament ANL, in mod abuziv si ilegal. A inchiriat pe nimic tot de la stat domeniul de vanatoare Bals. S-ar mai descoperi ca asa zisa nationalizare a valutei din noiembrie 1991, a dlui Stolojan, de fapt nu a nationalizat valuta (nu a adus-o la stat) ci a dat-o bancilor comerciale, iar ca autorizarea rapida a Bancii Tiriac exact inainte de a aparea acest act normativ si umplerea dlui Tiriac cu valuta deponentilor la cursul mult subevaluat al BNR nu a fost "noroc chior", ci influentarea guvernului de catre dl Tiriac!  

    Mugur Isarescu: a taiat aiurea 4 zerouri din leul vechi, zapacind inca o tara intreaga, cand era suficient sa mearga la piata sa vada cum se vinde patrunjelul sa-si dea seama ca trebuiau taiate 3 zerouri. Se aude ca a batut zeci de tone de monede de 1 ban, de care nu are nimeni nevoie, costul acestei bateri inutile de moneda fiind de ordinul zecilor de milioane de euro, dar informatia este clasata secret de stat. Acelasi Isarescu, pe cand aparea zilnic la TV si cerea romanilor sa nu mai faca credite, el si toti cei de la BNR si-au dat singuri credite uriase, cu dobanzi practic zero, ba chiar negative (!!!) pentru ca devalorizandu-se atunci accelerat lul fata de alte monede, au platit mai tarziu cu un salariu echivalentul salariului pe anul anterior. Asa cei de la BNR si-au cumparat pe nimic masini scumpe, case, au investit in terenuri. Cu credite uriase gratuite, in timp ce, ca niste lupi moralisti si ipocriti, ne tineau noua predici sa traim fara credite, ca vezi bine, se dezechilibra balanta de plati. Tot dl Isarescu ba ne spunea facand cu ochiul ca "baietii destepti cumpara acum dolari" ca apoi dolarul sa se devalorizeze foarte tare, ba ne spunea "sa pariem pe leu" ca apoi leul sa piarda 30% in cateva luni fata de euro. 

    Oricine este controversabil ! 

    1. Buna si adevarata analiza; cand romanasii nu puteau visa la credite in valuta, la Bancorex politicieni,politisti , magistrati, mai marii bancilor luau intr-o veselie credite in valuta cu dobanzi "fixe" de nimic, ptr. ca apoi banca sa fie pusa pe butuci si preluata de BCR; vanduta la randul ei pe nimic austriecilor- numai valoarea sediilor, terenurilor si celorlalte ...depasesc suma platita de austrieci; nemaisocotind ca au "cumparat" o afacere care le asigura suprematia in sistem datorita retelei teritoriale a bancii si numarului de clienti avut la data cumpararii. 

      La CARITAS o cursa speciala a dus cu geamantanele, banii politicilor de la Bucuresti; dupa cateva zile (sarind randul) si-au luat malaiul si zis a fost cu jocul... 

      Iar noi naivii contribuabili ( si votanti ) speram de la o zi la alta, de la un mandat la altul schimarea . Schimbarea se vproduce, dar nu-i cea pe care o asteptam si ne-o dorim. Cred ca, pe undeva, ne meritam soarta. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb