DOUĂZECI ŞI PATRU DE ORE DIN CONDUCEREA BURSEI BUCUREŞTENE Demisie şi de misie

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2010

Demisie şi de misie

Daniel Ţepeş a demisionat din Consiliul Bursei alaltăieri, iar ieri s-a răzgândit.

Cele două decizii contradictorii se află la capetele unei poveşti despre interesele brokerilor din piaţa de capital (În fotografie, în medalion, Daniel Ţepeş).

Surprinzătoarea demisie din Consiliul Bursei a lui Daniel Ţepeş, lider al conducerii Bursei de Valori Bucureşti, demisie survenită alaltăieri, seara, pare să fie legată de procesul de fuziune cu Bursa de la Sibiu.

În pregătirea Adunării generale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), luni a avut loc o şedinţă a Consiliului Bursei care, se pare, a degenerat în discuţii conflictuale.

La tensiunea sub care s-a des­făşurat şedinţa, a contribuit un articol difuzat pe Internet de o publicaţie "on-line", care afirmă că societatea de brokeraj Estinvest din Focşani ar fi întocmit o analiză, comparând potenţialul acţiunilor BVB cu potenţialul acţiunilor SIBEX, analiză a cărei concluzie le recomandă pe cele ale Bursei bucureştene ca pe o investiţie cu mai bune şanse de câştig.

O astfel de concluzie pică într-un moment nepotrivit discuţiilor prospective deschise pentru fuziunea dintre cele două burse, o idee reluată după câţiva ani de "război rece" între ele.

În prezent, întreaga comunitate a brokerilor agreează ideea fuziunii, singurul lucru care o separă în două tabere fiind momentul la care să aibă loc unirea.

Momentul pare să aibă o covârşitoare importanţă în stabilirea parităţii între valorile celor două burse (vezi Comunicatul Sibex publicat alăturat), ceea ce favorizează înavuţirea unor brokeri şi sărăcirea altora.

Dacă fuziunea ar avea loc imediat, atunci, în calculul de stabilire a parităţii, nu ar mai putea fi inclusă majorarea de capital la care procedează Bursa din Sibiu şi astfel, brokerii deţinători de acţiuni BVB ar fi favorizaţi, în timp ce deţinătorii de pachete de acţiuni Sibex (printre care Daniel Ţepeş ocupă un loc central) s-ar simţi păgubiţi.

Dimpotrivă, dacă fuziunea ar fi programată pentru o dată ceva mai îndepărtată, atunci Bursa sibiană şi-ar găsi răgazul nu numai pentru majorarea de capital, ci şi pentru atragerea de noi emitenţi pe piaţa spot, ceea ce i-ar consolida poziţia în raport cu Bursa de la Bucureşti (asta, fără a mai pomeni de speranţele "subversive" sibiene, să atragă emitenţi foarte importanţi, dislocându-i de la BVB - cum ar fi SIF Muntenia şi SIF Oltenia, ale căror preferinţe pentru Sibiu sunt deja exprimate, aşteptând, chiar, normele CNVM pentru transfer de la o Cotă la alta).

Într-o asemenea variantă, brokerii care deţin poziţii importante în acţionariatul sibian s-ar vedea favorizaţi la momentul fuziunii cu Bucureştiul.

Se spune că încleştarea dintre aces­te două tabere s-ar fi acutizat în asemenea măsură, încât unii dintre partizanii Bucureştiului ar fi ameninţat, cu o lună în urmă, că, dacă preşedintele Sibex Teodor Ancuţa nu va fi de acord cu fuziunea imediată, atunci vor începe "demolarea Sibiului".

În aceste împrejurări ameninţătoare pentru interesele sale, Daniel Ţepeş a constatat, în şedinţa de luni, că nu se mai poate baza pe toţi cei cinci oameni din Consiliu care l-au susţinut la alegerile din februarie (Cosmin Gheorghiu, de la "Delta Valori Mobiliare", Octavian Molnar, de la IFB "Finwest", Lucian Isac, de la "Estinvest" Focşani, Ciprian Zah, de la "Broker " Cluj şi Ionel Uleia, de la "Prime Tranzaction"), grup la care se pliază (după caz) şi preşedintele BVB Stere Farmache.

"Opoziţia", în Consiliu, era iniţial reprezentată doar de doi membri - Siminel Andrei, de la "Active International" şi Mircea Botta, de la "Romcapital" Timişoara, dar, odată cu publicarea ştirii despre analiza atribuită casei "Estinvest" Focşani, a apărut primul semn că ea se îngroaşă.

Discuţiile aprinse din Şedinţa de luni, pe tema preşedinţiei la Depozitarul Central (unde actualul preşedinte Mugur Pop, este perceput drept adversar al grupului lui Daniel Ţepeş), preşedinţie care urmează să fie stabilită în Adunarea generală din 10 septembrie, ei bine!, aceste discuţii aprinse probabil că i-au semnalat lui Ţepeş că scapă controlul asupra grupului.

Din această pricină, sub impulsul momentului, Daniel Ţepeş şi-a dat demisia şi a depus-o în scris.

Se pare că planul său a fost să provoace alegeri anticipate la conducerea Bursei de Valori Bucureşti (prin sine şi prin unii apropiaţi, se spune că ar controla 10% din acţionariatul BVB), astfel încât să-şi recâştige poziţia de lider absolut.

Dealungul zilei de ieri, conducerea BVB nu a fost disponibilă pentru comentarii, fapt explicabil de vreme ce au avut loc discuţii intense şi un întreg arsenal de argumente a fost folosit să-i schimbe lui Ţepeş decizia demisiei.

Undeva, pe la amiază, Ţepeş s-a lăsat convins (probabil, sub presiunea alegerilor noului preşedinte al Depozitarului Central, pe care, ca demisionar, n-ar mai fi putut-o controla atât de lesne, în Adunarea generală).

Daniel Ţepeş s-a răzgândit.

Nu-i o poveste frumoasă.

Este o poveste a interesului pur, fără nicio legătură cu binele pieţei şi cu principiul "hai să câştigăm toţi!"

Este povestea lui "nu mă interesează piaţa, ci câştigul meu!"

Acea poveste care ne ţine mici, deşi am fi putut fi mari.

Dimensiunea vocaţiei, a "misiei".

Nu a demisiei.

COMUNICAT SIBEX: Defăimarea Bursei sibiene, din interes

În urma apariţiei în mass-media a unui aşa-zis studiu "de piaţă" prin care analiştii SSIF Estinvest au considerat că acţiunea BVB este una cu un potenţial superior acţiunii Sibex, Bursa din Sibiu consideră că este regretabil că o societate care este acţionar atât al BVB cât şi al BMFM, şi care are reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al Bursei din Bucureşti respectiv în cel al Casei Române de Compensaţie, face analize de acest gen într-un moment total nepotrivit în care Bursa din Sibiu se află în plin proces de majorare a capitalului social, fiind în etapa de listare a drepturilor de preferinţă.

Considerăm că un astfel de material nu este altceva decât o modalitate de a servi unor interese, în condiţiile în care SSIF Estinvest este unul dintre cumpărătorii activi de acţiuni la BVB. Devine astfel evident că articolul reprezintă doar o modalitate prin care se doreşte descurajarea potenţialilor cumpărători ai acţiunilor Bursei din Sibiu şi direcţionarea lor către titlurile BVB, cu scopul creşterii valorii acestora.

Analiza prezentată de reprezentantul societăţii este însă una incompletă, întrucât sunt omise elemente importante care modifică radical datele problemei. Concret, Bursa din Sibiu are în prezent 22,6 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu/acţiune iar BVB 7,6 milioane de acţiuni la o valoare nominală de 10 lei/acţiune. Se poate observa aşadar, în urma unui calcul aritmetic simplu că BVB are un capital social de circa 3,4 de ori mai mare decât cel al Sibex. Cu toate acestea, pe anul 2009, profitul BVB şi al Depozitarului Central, situat la 10,5 milioane lei, a fost de doar 2,5 ori mai mare faţă de cel al Grupului Sibex (BMFM, CRC şi Depozitarul Sibex) care a fost de 4,2 milioane lei. La un capital social de 3,4 de ori mai mare, proporţional şi profitul ar fi trebuit să indice aceeaşi diferenţă. În aceste condiţii, rata rentabilităţii capitalului social al Bursei din Sibiu este mult superioară.

Toate aceste date indică faptul că la valoarea mai mică a business-ului, Sibex are rezultate apropiate faţă de concurenţă, ceea ce semnifică faptul şi că acţiunea Bursei Sibiene este cel puţin la fel de profitabilă.

În ceea ce priveşte rezultatele pe primul semestru al anului curent este omis faptul că cheltuielile din exploatare realizate au implicat un amplu proces de dezvoltare, care a permis Sibex să deţină în prezent toate componentele unei mari burse, proces menit tocmai să crească capacităţile operaţionale ale operatorului. În ciuda acestor cheltuieli ridicate, Sibex a reuşit să se situeze pe profit în primul semestru al anului curent. Faţă de perioada similară din 2009, veniturile totale au crescut, dar şi cheltuielile s-au situat la un nivel mai mare. Veniturile totale au fost cu peste 11% mai mari. Cheltuielile totale au crescut însă cu 23%, prin prisma procesului de dezvoltare care a implicat lansarea pieţei spot, a Depozitarului Sibex, lansarea la tranzacţionare a acţiunilor Bursei pe propria piaţă respectiv implementarea contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, evenimente care au costat foarte mulţi bani. Dar cine nu investeşte nu are cum să dea rezultate.

O altă afirmaţie tendenţioasă care a circulat se referă la aşa-zisa lichiditate redusă a titlurilor Sibex care ar fi un factor de risc suplimentar. Nici acesta nu stă însă în picioare. Şi asta pentru că în semestrul I al anului curent a fost o perioadă în care am demonstrat, în ciuda tuturor celor care ne-au privit cu neîncredere, că piaţa spot este una funcţională, că procesul investiţional, cu tot ceea ce ţine de el, de la soft şi până la decontări, a funcţionat ireproşabil, şi că investitorii sunt interesaţi de acest segment. În acest sens, de la listarea acţiunilor Sibex în data de 22 ianuarie 2010 pe propria piaţă spot, au fost tranzacţionate 5,7 milioane de acţiuni ale companiei, reprezentând un procent de peste 25% din capitalul social. Transferarea, în şase luni, a unui astfel de procent însemnat din acţiunile Sibex indică o evoluţie remarcabilă pentru o companie nou listată pe piaţa aflată la început şi denotă că listarea bursei sibiene a fost aşteptată de mulţi investitori. De altfel, în perioada scursă de la listarea Sibex, numărul acţionarilor a crescut cu peste 31%. În acelaşi timp, succesul titlurilor SBX este o garanţie pentru companiile care se vor lista pe piaţa spot sibiană, dându-le încrederea că aici vor găsi o piaţă puternică şi lichidă, cu un mare potenţial de creştere. Prin evoluţia foarte bună le-am dat o lovitură răuvoitorilor şi defăimătorilor noştri.

Din păcate, se observă că se încearcă din nou, sub scutul unor aşa zise analize de piaţă, denigrarea Sibex şi a acţiuniilor companiei, drept pentru care ne exprimăm din nou indignarea, având convingerea că investitorii nu vor intra în acest joc de interese şi vor continua să manifeste aceeaşi încredere în potenţialul titlurilor Sibex ca şi până acum. (SIBEX)

Publicarea unor recomandări de investiţii, aşa cum foarte transparent o face analiza atribuită casei de brokeraj "Estinvest" Focşani, este, în opinia mea, un gest interzis în piaţa de capital organizată, atât timp cât societatea de intermediere nu este calificată ca "market-maker".

O circumstanţă agravantă o reprezintă faptul că "Estinvest" este deţinătoare de acţiuni BVB, pe care, totodată, le recomandă spre cumpărare, îndemn care, dacă ar fi urmat de investitori, ar conduce la creşterea preţului acţiunilor BVB şi ar spori, astfel, averea casei.

În sfârşit, o a doua circumstanţă agravantă este faptul că societatea de brokeraj căreia i se atribuie analiza, este reprezentă în conducerea BVB, în felul acesta, având acces nemijlocit şi imediat la deciziile asupra managementului BVB şi la eventualele informaţii confidenţiale.

Până la închiderea ediţiei, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a răspuns solicitării noastre să se pronunţe asupra conformităţii publicării unei astfel de analize.

În opinia noastră, dacă din corpul de norme lipseşte aceea care să interzică astfel de practici, atunci el trebuie completat. (Florian Goldstein)

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. interesele mechine ale brokerilor, care s-au trezit mari actionari ai Bursei gratis, au dus piata la cel mai slab nivel din Europa.

    1. brokerii nostri sint si foarte,foarte prosti

      Sint prosti,dar nu neaparat ca brokeri,ci ca nivel de cultura generala si aspiratie omeneasca. In banci sint mai de doamneajuta, dar astia de la bursa sint de nivelul de mahala in toate. Cretini, de la CNVM pina la ghiseu.

      Si in banci oamenii de doamneajuta sunt mai degraba exceptia decat regula.

      In legatura cu ai nostri brokeri... 

      'Interesul poarta fesul!'  

      Aveti dreptate,dar in sistemul bancar,macar mai gasesti exceptii; la bursa sint toti cretini, fara nici macar o exceptie.

      Eu unul te-as contrazice, bursa beneficiaza de geniul lui Dan Paul - un intelectual fin, plin de nuante, educat, un om de foarte mare caracter, cum nici in Ferentari nu mai gasesti.

      dan paul e the best of manele

    Este clar ca BVB e mai tare pentru moment, dar daca ne gandim la cum au evoluat cele doua burse in ultimii 5 ani, este evident ca Sibex s-a miscat mult mai bine decat BVB.

    Daca cele doua burse s-ar fi unit cu cativa ani in urma, am fi avut astazi o piata de capital mult mai puternica, doar ca refuzul fuziunii a venit din partea actionarilor BVB care s-au simtit dezavantajati de lipsa lor de inspiratie de a fi investit in mai multe actiuni BMFMS care au avut un randament mult mai bun. 

    Asa ca aceste lupte pe fata nu sunt frumoase, dar nici misculatiile pe la spate ale domnului Siminel. 

    Nu vreau sa urez "Sus Sibex!", ci "Uniti-va!!" (fara invidia ca alti brokeri vor castiga pentru moment mai mult). 

    Stimate domnule Make,

    referitor la publicarea acelor recomandari de investitii de catre Estinvest, nu sunteti corect informat in ceea ce afirmati. 

    Poate ar trebui sa studiati mai adanc problema recomandarilor si cercetarilor de investitii inainte sa faceti aceste afirmatii grave!! 

    Poate n-ar strica sa cititi disclaimer-ul Morgan Stanley pus pe prima pagina a materialelor de analiza publicate de acestia, care suna asa: 

    Morgan Stanley does and seeks to do business with companies covered in MS Research. As a result, investors should be aware that the firm may have a conflict of interest that could affect the objectivity of MS. Investors should consider MS Research as only a single factor in making their investment decision. 

    Eu personal nu am gasit nicaieri raportul de analiza al Estinvest, deci NU cred ca este destinat publicului larg, ci poate doar clientilor Estinvest!!!!!! 

    Cat despre folosirea de informatii confidentiale, trebuie sa demonstrati ca au fost UTILIZATE in acel raport. Faptul ca in virtutea functiei o persoana detine anumite informatii confidentiale sau are acces la ele, nu are nicio relevanta cata vreme nu le foloseste in interes personal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb