Evenimentele din decembrie 2013, atunci când Parlamentul a încercat să modifice Codul Penal, au reamintit că principiile fundamentale şi obiectivele privind reforma sunt departe de a fi asigurate, astfel încât este dificil de afirmat sustenabilitatea reformelor şi de apreciat în ce măsură există un momentum intern pentru a asigura un larg trend pozitiv, se arată într-un draft al raportului privind Mecanismul de Cooperare Verificare (MCV), citat de HotNews.ro.
Raportul recunoaşte rezultatele DNA, ANI, CSM şi Înaltei Curţi, critică voturile date de Parlament în momente-cheie, critică Guvernul pentru numărul prea mare de Ordonanţe de urgenţă şi pentru modul în care au fost schimbaţi adjuncţii DNA şi Parchetului General, apreciază colaborarea dintre Ministerul Justiţiei şi sistemul juridic şi ridică un semn de întrebare în legătură cu înţelegerea dintre preşedintie şi Guvern pentru numirile în fruntea DNA şi Parchetului general.
Draftul de raport arată că "de la precedentul raport, DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au menţinut un track record semnificativ în condiţii dificile. Au fost înregistrate îmbunătăţiri substanţiale în practica judecătorească, mai ales în ce priveşte viteza investigaţiilor DNA şi a judecăţii. O breşă semnificativă a fost acoperită, şi anume prevenirea întârzierii unui dosar din cauza demisiei dintr-un post precum cel de parlamentar".
Draftul de raport apreciază proiectul legislativ pentru pierderea pensiilor de către magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie.
Comisia Europeană arată însă că există un număr ridicat de sentinţe cu suspendare, indicând faptul că "nu întotdeauna corupţia este tratată ca o infracţiune serioasă". O altă problemă este confiscarea averilor, unde Comisia cere îmbunătăţirea performanţelor.
Referitor la Agenţia Naţională de Integritate, draftul de raport arată că, de-a lungul anului trecut, instituţia şi-a consolidat bilanţul, deşi a făcut faţă unei serii de atacuri şi critici.