Dragnea: "Îmi voi da demisia dacă PSD nu câştigă alegerile"

Gabriel Tănase
Politică / 29 octombrie 2016

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că îşi va da demisia de la şefia partidului dacă social-democraţii nu vor câştiga alegerile parlamentare din 11 decembrie, informează Agerpres.

"Îmi voi da demisia dacă PSD nu câştigă alegerile. E o chestiunea firească la noi. (...) În politică, cel care pierde alegerile este cel care nu e pe primul loc", a spus Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă.

Afirmaţia sa a venit după ce a fost întrebat dacă va proceda la fel ca Alina Gorghiu, liderul PNL, care a anunţat că îşi va da demisia dacă liberalii nu vor forma următorul Guvern.

Liderul PSD: "Eu vreau un premier român, care să conducă ţara lui"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că îşi doreşte pentru ţara naostră "un premier român", iar discuţia despre eventuale persoane ce pot fi nominalizate pentru a deţine această funcţie poate fi purtată abia după aflarea rezultatelor alegerilor din 11 decembrie.

"Am auzit că vor un premier european. Eu, poate, sunt retrograd. Eu vreau un premier român, care să conducă ţara lui. Eu de asta cred că au nevoie românii. Vor hotărî românii pe 11 decembrie (premierul - n.r.). Românii vor alege mai multe partide şi, în funcţie de încrederea pe care o dau fiecărui partid, de abia atunci poţi vorbi despre premier. Nouă ce semnale ne vin din partea acestor domni şi doamne care conduc astăzi România? Că nu contează cum votează românii. Am auzit declaraţii foarte clare că sigur Dacian Cioloş va fi premier. Atunci de ce mai vin oamenii la vot?", a declarat Dragnea, vineri, la Adevărul Live.

În opinia sa, primează o discuţie despre programul de guvernare cu care se prezintă în alegeri partidele politice şi nu una "despre persoane".

"De ce să mergem pe persoane? Eu, ca alegător, sunt interesat să văd dacă un partid îmi prezintă un program, să îmi arate - aşa cum am făcut noi - de unde sunt sursele în plus pentru a adopta acele măsuri, ce face pentru această ţară pentru a transfera din creşterea economică o parte serioasă în buzunarele românilor şi abia după aceea văd care sunt oamenii, fiindcă oamenii pot fi schimbaţi. (...) Poate premierul pică, face o prostie, zboară, fuge din România, România ce face? Se blochează? Programul este important", a afirmat Liviu Dragnea.

Referitor la numele care au fost vehiculate în spaţiul public ca posibile variante PSD pentru funcţia de prim-ministru, Dragnea a subliniat faptul că "o să se mai vehiculeze nume".

"Sunt oameni ale căror nume sunt vehiculate de alţii, sunt şi oamenii ale căror nume sunt vehiculate chiar de ei, auto-propuneri", a spus liderul PSD.

Întrebat dacă PSD va ţine cont, în desemnarea premierului, de criteriul preşedintelui Klaus Iohannis de a nu fi propusă o persoană urmărită penal sau condamnată, Dragnea a precizat că nu îşi permite să le spună românilor "cu cine să voteze şi, mai ales, cu cine să nu voteze", adăugând faptul că atributul de a deţine o funcţie publică aleasă, inclusiv cea de preşedinte al statului, nu conferă "puteri dictatoriale".

Dragnea: "Măsurile PSD în agricultură vizează absorbţia celor 9,7 miliarde de euro alocaţi în următorii 4 ani"

PSD are în vedere o serie de măsuri care să permită absorbţia fondurilor europene în domeniul agriculturii în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), astfel încât România să nu piardă cele 9,7 miliarde de euro pe care îi are la dispoziţie în următorii patru ani, a declarat, vineri, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea.

"În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, (...) măsurile noastre sunt refacerea ghidurilor, îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor de depunere şi, ulterior, de decontare. De asemenea, asigurarea cofinanţării şi garantării prin cele două Fonduri de garantare. E vorba de investiţii în active, de dezvoltarea exploataţiilor, de finanţarea grupurilor de producători, servicii de bază, mediu şi climă, riscurile la care sunt supuşi, adică despăgubirile aferente şi bunăstarea animalelor. Deci, vorbim de 9,7 miliarde de euro pe care România nu-şi poate permite să-i piardă în următorii patru ani", a declarat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării programului de guvernare al PSD pe agricultură.

Social-democraţii au în plan şi scutirea de TVA la toate materiile prime şi serviciile din agricultură, astfel încât de la 9% cât este în prezent TVA să fie 0% de la 1 martie 2017.

PSD propune, totodată, ca prin intermediul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) să creeze, în baza unei investiţii iniţiale de 100 de milioane de euro, "un pachet minim de 10 unităţi de procesare legume şi fructe şi depozite frigorifice", pentru a veni în sprijinul legumicultorilor care nu au unde să-şi desfacă produsele.

Tot prin intermediul FSDI, printr-o investiţie de 200 de milioane de euro, social-democraţii vizează înfiinţarea de unităţi de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine, care să conducă la folosirea eficientă a acestor materii prime, în condiţiile în care 70% din cantitatea de lână produsă anual în România, 36 de mii de tone, se arde, deoarece ciobanii nu au unde să o vândă sau să o prelucreze.

Social-democraţii au în vedere, în baza unei alocări bugetare anuale suplimentare de 240 de milioane de euro, şi un program pentru susţinerea produselor deficitare, care să înceapă în 2017 cu tomatele şi carnea de porc, scopul fiind reducerea importurilor şi asigurarea consumului din producţia internă. Concret, PSD propune acordarea unei prime anuale de 3.000 de euro pentru fiecare fermier cu peste 1.000 de metri pătraţi de solarii şi, respectiv, 10.000 de euro anual pentru crescătorii de porci cu ferme de peste 200 de capete.

Ca facilităţi pentru fermierii români, PSD mai propune: eliminarea impozitului pe terenuri agricole lucrate începând cu 2018, impozit zero pentru tractoare, utilaje agricole, tot din 2018, cadastrarea tuturor terenurilor agricole până 2020 ca ajutor de stat.

Cât priveşte partea de cercetare-dezvoltare în agricultură, PSD are în vedere un program naţional de cercetare-dezvoltare, finanţat cu 100 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile, care presupune investiţii la nivelul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi crearea de clustere de cercetare între institutele româneşti de profil.

Social-democraţii au ca obiectiv şi un program pentru agricultura ecologică şi produsele tradiţionale prin creşterea suprafeţei cultivate cu produse bio la 500 de mii de hectare şi "14 produse protejate la nivel european până-n 2020".

Pentru a încuraja activităţile agricole din zona montană, PSD vrea să deruleze programe în valoare de 10 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru protecţia resurselor naturale, densitatea echilibrată a populaţiei în zona montană, crearea şi conservarea locurilor de muncă, crearea şi protejarea infrastructurii de acces.

PSD vine şi cu o serie de măsuri legislative care vizează, printre alte, reglementarea mai strictă a condiţiilor legale privind achiziţionarea terenurilor şi realizarea unui Cod al agriculturii şi a unui Cod al apei şi solului.

Despre viitorul ministru al Agriculturii, Dragnea a spus că, în condiţiile în care PSD va forma Guvernul, va fi unul "dintre cei care au lucrat la acest program şi unul dintre cei care înţeleg acest program".

"Astea sunt primele două condiţii. A treia condiţie, şi nu neapărat în ordinea asta, trebuie să fie unul care înţelege ce înseamnă agricultura din România. Şi a patra condiţie, şi poate prima, unul care-i iubeşte pe români. (...) Ca să spun acum un nume, în primul rând am spus că nu vrem să spunem numele astea, dar oricare este posibil să fie ministru dacă îndeplineşte cele patru condiţii pe care le-am spus mai devreme", a arătat Dragnea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. PSD CASTIGA ALEGERILE,,,,,DAR PROBLEMA ESTE CA :O SA LE CASTIGATI DAR MA TEM SA NU FITI IN OPOZITIE.

    si cu toate acestea au lasat Oltchim in drum. Lasitatea politica se observa in deciziile majore care intotdeauna se iau dupa alegeri. Daca ei pentru 3000 de oameni nu sunt in stare sa gaseasca o solutie cine poate crede sa reuseasca pentru o tara :-)

    1. Corecta observatia......unul mai mincinos ca altul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb