Negocierile cu partea chineză pentru construcţia unei noi termocentrale la Rovinari sunt foarte avansate, reprezentanţii investitorilor urmând să vină în România în perioada imediat următoare, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul vizitei efectuate în China. Construcţia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusă în vara anului trecut în Planul naţional de investiţii al Guvernului. Licitaţia pentru proiect a fost câştigată de China Huadian Engineering, iar investiţia este evaluată la circa un miliard de dolari.
Potrivit Mediafax, Dragnea s-a referit şi la proiectul hidroenergetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti, evaluat la peste 1,1 miliarde de euro, susţinând că de acesta sunt interesate aproape toate companiile cu care a discutat, ceea ce, pentru România, este foarte bine, pentru că "va fi concurenţă". În luna noiembrie, directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.
Piedicile şi blocajele existente în negocierile dintre România şi firmele chineze care vor să elaboreze proiecte de infrastructură şi energie au fost rezolvate după întrevederea cu vicepremierul chinez, Zhang Gaoli, susţine Liviu Dragnea, la finalul vizitei efectuate în China, menţionând că are speranţe foarte mari că toate proiectele care aveau, fiecare în parte, anumite piedici or să meargă într-o direcţie bună.
El a făcut referire la intervenţia omologului său chinez la Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei pentru definitivarea şi semnarea acordului privind construcţia liniei feroviare de mare viteză Bucureşti-Constanţa şi la modernizarea inelului feroviar al Bucureştiului pentru circulaţia trenurilor cu viteză sporită, la implicarea unor instituţii financiare chineze pentru susţinerea investiţiilor din România, precum şi la renunţarea de către firmele chineze la garanţii suverane din partea statului român.