Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, la Parlament, că Guvernul nu ar trebui să adopte o ordonanţă de urgenţă în privinţa stabilirii valorii pragului în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, în condiţiile în care trebuie să existe o dezbatere "mult mai serioasă" în această chestiune, care a devenit "cuiul lui Pepelea în România", potrivit surselor din presă.
Întrebat dacă ar trebui adoptată o OUG prin care să se stabilească valoarea pragului în cazul înfracţiunii de abuz în serviciu, Liviu Dragnea a răspuns negativ, motivând că trebuie să existe o dezbatere "mult mai serioasă", se mai arată în sursă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat, citat de News.ro: "Nu cred că este o idee bună. O ordonanţă nu cred că este o idee bună, pentru că ar trebui făcută o dezbatere mult mai serioasă despre cât de mare să fie acest prag care, în mod exagerat după părerea mea, a devenit cuiul lui Pepelea în România acum câteva luni de zile".
Întrebat dacă există posibilitatea să se facă sesiune extraordinară pentru acest proiect, Liviu Dragnea a spus: "Întâi să îl vedem şi când o să îl vedem atunci o să luăm şi o decizie, să vedem dacă este atât de important ca să convocăm o sesiune extraordinară".
De asemenea, întrebat în continuare cât ar trebui să fie valoarea pragului, liderul PSD a susţinut că trebuie făcută o analiză foarte serioasă şi văzut ce se întâmplă în alte ţări, potrivit sursei citate.
"Trebuie făcută o analiză serioasă, trebuie văzut ce se întâmplă în alte ţări, dacă există această infracţiune şi dacă există prag şi dacă există cum s-a calculat, dacă nu există trebuie să se uite în practica judiciară românească în alte prevederi legale. S-a făcut atunci o analiză dar acum este un nou ministru şi eu nu vreau să cer noului ministru să ia de-a gata analiza precedentă, poate nu ajunge la aceeaşi concluzie", a explicat preşedintele PSD.
Conform sursei, chestionat despre faptul că proiectul de modificare a Codurilor penale a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, Dragnea a spus că nu a discutat cu premierul Sorin Grindeanu sau cu ministrul Justiţiei despre această chestiune.
Liviu Dragnea a conchis: "Nu am discutat cu premierul sau ministrul Justiţiei despre asta. Eu cred că au decis asta după decizia CCR, cred că aşteaptă motivarea, ceea ce mi se pare firesc, şi după lectura motivării vor lua o decizie".
Grindeanu a retras de pe ordinea de zi de ieri proiectul iniţial privind modificările la Coduri
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, ieri, la începutul şedinţei Executivului, că de pe ordinea de zi a fost retras proiectul de lege privind modificările la Codurile penale şi de procedură penală, morivând că trebuie refăcut după decizia CCR în cazul abuzului în serviciu.
Sorin Grindeanu a declarat: "Domnule ministru (Tudorel Toader - n.r.), îmi doresc să puneţi în acord deciziile Curţii Constituţionale cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Aşa cum ştim cu toţii, a avut loc o dezbatere la nivel naţional în ultimele luni, avem şi o decizie a Curţii Constituţionale dată în urmă cu câteva zile, de care trebuie să ţinem cont. Eu vă rog să vedeţi care este procedura rapidă prin care ţinem cont şi de această decizie a CCR care este obligatorie, cum sunt toate de altfel, şi care trebuie pusă în acord cu Codul de procedură penală şi cu Codul penal. De aceea, am decis să retragem astăzi de pe ordinea de zi proiectul iniţial, care nu ţinea cont de această decizie a Curţii Constituţionale, să aşteptăm publicarea acestei decizii şi după aceea printr-un proces transparent, cât se poate de larg, să venim cu următorul proiect".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că actualul proiect de lege nu mai corespunde cu ultima deciziei dată de judecătorii Curţii Constituţionale.
În plus, ministrul Justiţiei a punctat că este nevoie de o nouă dezbatere publică pentru a stabili pragul valoric în cazul infracţiunii de abuz în serviciu.
Toader a explicat: "Proiectul de lege pe care l-am transmis la Guvern vizează punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile pronunţate de către Curtea Constituţională. A apărut de dată recentă o nouă decizie şi pare firesc să promovăm un proiect de lege unitar, mai ales că privind aceeaşi instituţie juridică au fost pronunţate două decizii ale Curţii Constituţionale, motiv pentru care v-am propus retragerea de pe ordinea de zi. Aşteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial şi motivarea acesteia pentru că la momentul prezent avem doar un comunicat în funcţie de care vom parcurge procesul de dezbatere publică, transparenţa decizională şi vom veni cu o completare la proiectul de lege pe care vi l-am înaintat, sigur, cu celeritate, respectând imediat graficul de dezbatere, de transparenţă şi de înaintare la Guvern".