Dragoş Cabat, eFin.ro: Creşterea cererii pentru servicii va susţine economia

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2011

"Chiar dacă şi-au anunţat intenţia de a majora pensile în 2012, autorităţile nu pot spune mai devreme de trimestrul al patrulea din 2011 dacă o astfel de măsură este sau nu sustenabilă. Atunci vom vedea cu precizie cât va creşte economia", a declarat Dragoş Cabat.

"Chiar dacă şi-au anunţat intenţia de a majora pensile în 2012, autorităţile nu pot spune mai devreme de trimestrul al patrulea din 2011 dacă o astfel de măsură este sau nu sustenabilă. Atunci vom vedea cu precizie cât va creşte economia", a declarat Dragoş Cabat.

Creşterea cererii pentru servicii, începând cu semestrul al doilea, va susţine evoluţia ascendentă a economiei noastre, ne-a declarat analistul Dragoş Cabat, managing partner al eFin.ro. Domnia sa ne-a explicat: "Mă aştept la o creştere pe segmentul serviciilor, care va susţine, alături de creşterea producţiei industriale şi a exporturilor, o revigorare a economiei româ-neşti. În prima jumătate a anului, cred că economia va creşte cu 1-1,5% faţă de anul trecut, iar la sfârşitul anului, cu circa 2%. În 2012, vom vedea o creştere de 4-5%".

Dragoş Cabat este de părere că investitorii străini vor găsi din ce în ce mai atractivă România, odată cu revenirea pe plus a economiei noastre: "Uşor, uşor, devenim mai atractivi pentru străini, care aşteaptă oportunităţi să investească şi în altă parte decât în economiile din vechea UE, care acum se confruntă cu probleme, acolo unde ei obţineau randamentele cele mai bune. Acum, se orientează spre fostele ţări comuniste. Deci este probabil ca, odată cu revenirea economiei româneşti, să vedem un interes mai mare din partea investitorilor".

Analistul ne-a explicat că, deşi agricultura ar putea contribui la creşterea economică a ţării noastre, nu o ia în seamnă: "Aportul pe care l-ar putea avea în PIB afacerile din agricultură nu-l pun la socoteală, pentru că depinde de vreme. În plus, este foarte greu să vedem o evoluţie în acest sens pe termen scurt. În agricultură, trebuie să ne bazăm pe inves-tiţii străine 3-5 ani de-acum încolo, ca să vedem o creştere susţinută în acest domeniu".

Pe de altă parte, o revenire rapidă a sectorului construcţiilor nu ar ajuta economia, este de părere Dragoş Cabat: "O revenire a construcţiilor ar împinge rapid în sus preţurile activelor companiilor, mai ales în sectorul imobiliar. Deşi sunt semne de revenire în acest domeniu, sper să nu vedem o creştere mai mare de 1%. După 3-5 ani de investiţii în sector ar trebui să vină din spate construcţiile, dar nu mai devreme".

În opinia analistului, investiţiile în infrastructură, inclusiv prin atragerea fondurilor europene, ar putea genera un plus de 0,5-1 punct procentual în PIB, anul acesta.

"Consumul intern a scăzut la nivelul din 2004, în timp ce PIB, la cel din 2007"

Conjunctura în care se află ţara noastră este favorabilă reluării creşterii economice, datorită avântului exporturilor, şi mai puţin consumului, susţine Dragoş Cabat: "În prezent, consumul intern a scăzut la nivelul din 2004-2005, în timp ce PIB este undeva la nivelul din 2007. Structura creşterii economice se bazează în principal pe exporturi, şi mai puţin pe consum."

Domnia sa este de părere că aceas-tă structură se va menţine cel puţin anul acesta şi în prima jumătate a lui 2012, când vom vedea o reluare a consumului. Consumul intern trebuie satisfăcut prin creşterea producţiei industriale interne, şi mai puţin pe baza importurilor, a subliniat analistul.

"România nu se va confrunta cu o criză a datoriei publice"

Dacă ţara noastră iese din criză, o să ne fie din ce în ce mai uşor să accesăm împrumuturi pe termene mai lungi, ceea ce ne va feri de o eventuală criză a datoriei publice, din cauza scadenţelor apropiate, este de părere Dragoş Cabat, care a adăugat: "România încă are un grad redus al datoriei publice, faţă de alte state. Problema este, în continuare, datoria privată, care se menţine ridicată la noi.

Datoria publică şi privată a ţării noastre se ridică undeva la 70% din PIB.

Separat, datoria publică reprezintă circa 30% din PIB. Chiar dacă datoria publică a ţării noastre va creşte, nu va ajunge la un nivel alarmant".

România s-ar putea confrunta în 2012 cu o problemă a datoriei publice, doar în cazul în care criza financiară ar reveni puternic în toate statele UE, a afirmat analistul.

"Cred că ne vom încadra într-un deficit de aproximativ 5%"

Vom atinge un deficit bugetar de aproximativ 5% anul acesta, nu de 4,4%, cât au anunţat autorităţile, este de părere Dragoş Cabat. "Oricum, organismele internaţionale vor accepta un deficit de 4,5-5% pentru România. Chiar şi în situaţia în care am depăşi cu puţin acest prag, până la 5,1-5,2%, nu ar fi o tragedie.

Este posibil ca autorităţile să angajeze cheltuieli în investiţii publice. De aceea, susţin că vom avea, mai degrabă, un deficit de 5%, chiar dacă vom avea mai multe încasări la buget. Este important să angajăm cheltuieli de investiţii, nu cheltuieli electorale".

Pe de altă parte, inflaţia nu va coborî sub 5% la sfărşitul anului, a completat domnul Cabat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb