DRAGOŞ PÎSLARU, MINISTRUL MUNCII: "Trebuie să se revină la un sistem de pensii unitar, dar acest Guvern nu îşi va asuma"

Andrei Stan
Macroeconomie / 22 mai 2016

Dragoş Pîslaru

Dragoş Pîslaru

Actualizare 17:14 Ministrul Muncii: "Vrem să lăsăm viitorului Guvern un buget bazat pe date, echilibrat"

Dragoş Pâslaru, ministrul Muncii, a afirmat, într-o emisiune televizată, că va elabora bugetul pe anul 20017 şi că intenţionează să lase viitorului Cabinet un buget bazat pe date, echilibrat, care să îl constrângă să facă compromisuri.

Întrebat dacă va elabora proiectul pe anul viitor, ministrul a răspuns afirmativ şi a precizat că va încerca ca în viitorul buget să fie incluse câteva dintre lucrurile "pe care le-am pregătit".

"Da. Având în vedere cum l-am găsit, vrem să schimbăm măcar modul în care viitorul Guvern va prelua. Vrem să lăsăm un buget bazat pe date, echilibrat, care să constrângă viitorul Guvern să facă compromisuri spre sfârşitul anului viitor privind modul în care România e percepută din punctul de vedere al stabilităţii financiare. În buget vom încerca să includem câteva din lucrurile pe care le-am pregătit, sperăm ca într-o înţelegere cu viitorul Guvern să ajungem la concluzia că pot fi păstrate", a declarat Dragoş Pâslaru, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată la ProTv.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:16 Pîslaru: "Discuţia cu sindicatele din Educaţie este deschisă"

Discuţiile cu sindicatele din sistemul de învăţământ sunt deschise, acestora urmând să le fie furnizate noile grile de salarizare, iar marţi vor fi reluate discuţiile, propunerea guvernului fiind ca de la 1 august 2017 să se aplice noua grilă şi în acest sector, a afirmat, la ProTV, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Educaţia rămâne o prioritate. Discuţia de vineri a fost extrem de bine venită, au venit şi reprezentanţi ai părinţilor, ai elevilor. Am discutat, am văzut că problemele nu sunt legate numai de salarizare ci de întreg sistemul. Am avut un fel de empatie cu colegii de la masă şi le-am spus: vă avem şi pe dumneavoastră în vedere. Hai să facem aşa: la un an de zile după ce rezolvăm sistemul de sănătate, 1 august 2017, intraţi şi dumneavoastră cu noua grila, care costă un pic mai mult decât la Sănătate -1,77 miliarde lei - şi intraţi cu grila respectivă. Tot ceea ce vă rugăm este să aşteptaţi un an de zile în care ne ocupăm de Sănătate şi de aceste disfuncţionalităţi şi într-un an de zile, în aceeaşi Ordonanţă pe care o dăm acum, aveţi o grilă care va rezolva ca la Sănătate aceste probleme legate de aşezarea în grilă.(...). Creşterea este în medie spre 10%. Această creştere face ca grila de la Educaţie să se alinieze pe principiile legii cadru cu grila de la Sănătate pe care am propus-o acum. Discuţia este deschisă. Marţi urmează să ne întâlnim cu dumnealor şi, spre regretul nostru, şi-au exprimat deja lipsa de satisfacţie în ceea ce priveşte această propunere", a declarat ministrul, în emisiunea "După 20 de ani".

Pîslaru a mai spus până atunci le va trimite sindicatelor din Educaţie noua grilă, pentru a avea timp "să cumpănească", să vadă despre ce este vorba.

"Noi va trebui astăzi să le trimitem grila pe care noi am propus-o. Oamenii au nevoie de timp să cumpănească, să vadă despre ce este vorba. Poate am greşit noi anumite lucruri. Până la urmă ceea ce este important este, dacă sunt greşeli ele se pot corecta, problema este să nu ne minţim unii pe ceilalţi şi asta cred eu că este foarte importat. L-aţi auzit pe primul ministru, mă auziţi şi pe mine astăzi: noi nu vrem să vindem gogoşi. Este atât de uşor în acest moment să spunem vă dăm banii aceştia. Problema este la anul când cineva va avea bugetul pe mână şi va trebui să lucreze cu el şi va vedea că iese din anvelopa de cheltuieli salariale, cum va regla bugetul", a menţionat ministrul.

Acesta a mai spus că a fost surprins de faptul că la negocierile de la începutul săptămânii trecute sindicaliştii din Educaţie au plecat din sală cu zece minute înainte de finalizarea discuţiilor şi că a avut impresia la un moment dat că aceştia preferă "să dăm mai puţin la ceilalţi şi să le dăm şi lor ceva.

"Trebuie să recunosc că la nivel personal am fost surprins că s-au ridicat din sală cu zece minute înainte de a se închide sesiunea, în condiţiile în care ne înţelegeam foarte bine şi respectul pe care l-am acordat pe parcursul acestor trei săptămâni este fără echivoc. Dar ceea ce am înţeles este că până la urmă ei reprezintă interesul unui sector care este şi el prost plătit, în care dascălii au probleme de demnitate, de decenţă. Recunosc că există nişte probleme clare ale sistemului de educaţie. Ce m-a surprins este faptul că există această neînţelegere cu privire la posibilităţile pe care le avem în bugetul dat. Cred că la un moment dat ar fi existat preferinţa să dăm mai puţin la ceilalţi ca să le dăm şi lor ceva. Nu au solicitat asta în mod explicit.(...) Am agreat împreună cu dumnealor să oprim această sarabandă de a antagoniza sectoarele", a precizat Pîslaru.

Ministrul a explicat că proiectul de Ordonanţă privind salarizarea în sistemul public a plecat de la o constrângere legată de responsabilitatea fiscal-bugetară pe care Guvernul trebuie să o aibă şi anume încadrarea în plafonul de cheltuieli de personal bugetar existent în prognoza pe termen mediu şi lung pe care Guvernul a agreat-o cu partenerii internaţionali, cu Comisia Europeană, şi care spune că pentru anul 2017 acest plafon nu poate depăşi 2,3 miliarde lei.

"Aceasta a fost constrângerea de la care am plecat şi după aceea s-a pus problema ce facem plecând de la acest plafon şi cum putem noi să încercăm să oferim nişte măsuri care să regleze ceva din haosul pe care îl avem în sistemul de salarizare publică. După 2010, când a fost adoptată legea cadru , care ar fi trebuit să regleze modul în care se salarizează personalul din sectorul public, a apărut o serie întreagă de acte normative sectoriale, punctuale, ad-hoc, care mai de care mai populiste sau mai prost făcute pentru a distribui acele beneficii, care au dus la situaţii paradoxale în care, spre exemplu, într-un birou, într-o instituţie, fie ea şcoală, spital sau secţie de poliţie, am două persoane care au aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime şi cu toate astea sunt plătite diferit, diferenţa fiind de până la 20-30%. De aici am plecat şi ceea ce cred eu că facem este să îndreptăm lucrurile la nivel de unitate în sistemul public. Ducem la maxim în plată pentru cei cu salarii mai mici din raţiuni de legislaţie neclară sau adoptată ad-hoc şi ajung să aibă salariu echivalent cu cei cu salarii maxime în unitatea respectivă", a adăugat Pîslaru.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:59 Pîslaru: "Salariile vor creşte la 7 ministere"

Şapte ministere vor beneficia de creşteri salariale conform proiectului Ordonanţei privind salarizarea în sistemul public, însă 57 de instituţii asimilate administraţiei publice centrale nu vor beneficia de aceste majorări, a afirmat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Este vorba despre şapte ministere care au fost practic uitate, nu au avut negocieri speciale pentru a negocia creşterea grilelor, cum ar fi Cultura, Comunicaţii, Transporturi, Tineret şi Sport. Ministerul Muncii are şi el o grilă uitată în timp. Sunt în total şapte ministere în această situaţie.Ministerul Economiei şi-a rezolvat lucrurile puţin mai devreme. N-am vrea sa inducem ideea că fiecare ar trebui să se ducă ba în Parlament ba pe unde poate ca să îşi crească grilele ci să avem o abordare unitară la nivelul administraţiei", a afirmat ministrul, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată astăzi de ProTv.

Potrivit lui Pîslaru, în urma dezbaterii publice, s-a constatat că în structura administraţiei publice centrale au apărut zeci de noi structuri asimilate, care nu au fost avute în vedere în reforma privind stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.

"Ordonanţa este un proiect pus în dezbatere şi am început să primim opinii. În anumite locuri am descoperit că faţă de ce ştiam noi din structura administraţiei publice centrale au apărut noi structuri asimilate între timp. Am descoperit că sunt câteva zeci de structuri asimilate pe care noi nu le aveam în vedere în această reformă legată de alinierea cu nivelul acela mediu de 70% din Secretariatul General al Guvernului. Este un lucru foarte important pe care îl vom clarifica în zilele următoare. Ar trebui să le creştem salariile la 70% din Secretariatul General al Guvernului şi nu o vom face, pentru că nu aveam în vedere practic ridicarea tuturor instituţiilor care sunt asimilate cu ministerele ci mai ales aparatele centrale şi structurile care sunt cheie pentru politicile publice. E o serie întreagă de instituţii asimilate care prin statutele lor de prin ţară sau ulterior şi-au asimilat grilele de salarizare ale administraţiei centrale, care nu fac parte din administraţia publică centrală, diverse institute, centre de perfecţionare, vreo 57 de instituţii. În Ordonanţă schimbăm, ca în loc să avem o exprimare vagă - organisme de specialitate - vom evidenţia în mod clar la cine ne referim", a mai afirmat ministrul Muncii, care a punctat faptul că cei la care se vor aplica creşterile vor trebui să aibă în spate planuri strategice instituţionale prin care să se vadă şi o reformă.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:53 Pâslaru: "De la 1 iulie, vor intra în plată noile indemnizaţii pentru mame"

Ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru, a dat asigurări că legea privind creşterea indemnizaţiei pentru mame, precum şi a perioadei de plată, va intra în vigoare exact aşa cum prevede legea, de la 1 iulie.

"Ceea ce e foarte important e că săptămâna viitoare ieşim în dezbatere publică cu normele de aplicare. Oricine e în această situatie să verifice normele, să vadă dacă întelege ceva din ele - noi zicem că sunt destul de clare", a declarat Pîslaru, la emisiunea "După 20 de ani", de la ProTv.

Ministrul Muncii a mai spus că noile prevederi se aplică şi mamelor care sunt în concediu fără plată sau s-au întors la serviciu, iar detaliile vor fi publicate în dezbatere publică, săptămâna viitoare.

Întrebat despre finanţare, Dragoş Pâslaru a răspuns că aceasta se va realiza în urma rectificării bugetare. "Până nu exista actul legislativ şi bugetul rectificat, rămâne o probabilitate. Să nu uităm ca aceşti bani sunt la concurenţă cu alţii pe care trebuie să-i dăm pentru că în Parlament se adoptă diverse lucruri mai mult sau mai putin ghiduşe. Asta e o problemă serioasă, e vorba de natalitate, de creşterea numărului de locuri de muncă", a precizat ministrul Muncii.

(S.A.)

-----------

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a declarat, la ProTv, că trebuie să se revină la un sistem unitar de pensii pentru a se elimina nedreptăţile cauzate de pensiile speciale. Acesta a precizat că, în condiţiile acordării de pensii speciale, nu există suficiente resurse pentru a putea creşte semnificativ restul pensiilor şi a punctat faptul că Executivul condus de Dacian Cioloş nu îşi va asuma însă această modificare.

"Ceea ce va trebui făcut, dar nu cred că acest Guvern îşi va asuma, e să se revină la un sistem de pensii unitar, pentru că nu vom avea resurse dacă sistemul se va împărţi în pensii speciale. Există nişte indexări de pensii care se fac, dar creşterile semnificative se pot întâmplă doar prin creşterea bugetului de stat - fie printr-o mai bună colectare a taxelor existente, fie prin creşterea taxelor - sau prin creşterea eficienţei folosirii banului public", a declarat Dragoş Pîslaru, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată în această dimineaţă de ProTV.

Ministrul Muncii a mai spus că pensiile se vor mări "când o să ne permitem". Acesta a precizat: "Ştiu că sună aiurea, încă avem o mare problemă de solidaritate în societatea românească. În 2010 am avut o lege cadru pentru pensii, de atunci am avut 7 categorii de pensii speciale, anul acesta mai avem în Parlament o serie. Acestea se depărtează de principiul contributiv. Prin punctul de pensie încercăm să existe o echitate între cât ai contribuit şi cât vei lua. Pensiile speciale crează nişte avantaje în plus - nu că nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luaţi de la toţi ceilalţi. Iau dintr-un coş mare şi dau unor categorii speciale nişte pensii care creează o structură privilegiată. Dacă vom continua aşa, pensiile nu au cum să crească pentru toţi. Guvernul a trimis la CCR astfel de acte. Ele vin de la Parlament cu un deziderat minunat, dar nu pot indica resursa bugetară".

Întrebat dacă anul acesta vor creşte pensiile, Dragoş Pîslaru a afirmat: "În sensul unor creşteri considerabile, puţin probabil. În sensul indexărilor uzuale, evident, nu văd de ce nu s-ar întâmpla".

Ministrul a semnalat că sustenabilitatea sistemului de pensii este în prezent puternic afectată şi, dacă nu se va face nimic, în 2050 sistemul de pensii va fi în colaps.

"Sustenabilitatea sistemului de pensii în acest moment este puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii este în colaps", a mai spus Pîslaru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Consider ca odata cu alegerile parlamentare sa se introduca pe buletinul de vot(referendum)si intrebarea daca suntem de acord cu salariile si pensiile nesimtite ale parlamentarilor.

    prestatia domnului ministru la ProTV. Am fost de-a dreptul incintat. Am fost incintat sa vad ca mai este cineva in scumpa nostra tara sa priveasca situatia la nivel global si sa gaseasca solutii rationale la nivel punctual. Ar fi pacat sa nu reuseasca in demersul lui.

    Am comentat ieri ca au gasit si astia, ca atitia altii, sa mai dea 10% sau 100 de lei in plus la salarii. Am gresit; nu dau in anul asta, dau la anul cind spera ca vor fi asigurate si resursele de a da, ca sa rezulte ceva bun din acest dar. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb