DRAGOŞ ROŞCA, RBL: "Nu există niciun motiv real de optimism, ci doar îngrijorare că vom cădea de foarte sus"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2020

"Nu există niciun motiv real de optimism, ci doar îngrijorare că vom cădea de foarte sus"

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, împreună cu un număr de macroeconomişti din BNR, estimează o contracţie reală a PIB de aproape 9% în 2020

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, împreună cu un număr de macroeconomişti din BNR, estimează o contracţie reală a PIB de aproape 9% în 2020

Nu există niciun motiv real de optimism referitor la evoluţia economică, în mod real, în mediul de business, ci doar o îngrijorare că vom cădea de foarte de sus, a declarat, ieri, Dragoş Roşca, preşedintele Romanian Business Leaders (RBL), asociaţie membră în Coaliţia pentru Dezvoltarea României. El a făcut referire la optimismul "extrem" afişat de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, cu privire la evoluţia economiei în primul trimestru.

Acesta a precizat: "Sunt câteva puncte de îngrijorare din partea noastră. Noi acţionam în principal în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României împreună cu alte 7 mari organizaţii de business. (...). Am zis să facem o analiză să vedem ce se va întamplă defapt sau care este estimatul crizei în România, ce se va întâmpla în perioada următoare pentru că toată lumea a fost concentrată doar pe criza sanitară în cele două luni precedente şi mult prea puţin pe soluţiile de business sau de a vedea cum vom naviga mai departe, şi există de asemenea o foarte mare diferenţă între punctele de vedere. Chiar vedeam zilele trecute un optimism extrem la Ministerul Finanţelor vizavi de faptul că în primul trimestru noi am fost ţara cu cea mai mare creştere economică (din UE) în primul trimestru al acestui an şi ţin să le amintesc colegilor de la Ministerul Finanţelor că fix acelaşi lucru s-a întâmplat în anul 2008, România a fost ţara cu cea mai mare creştere economică fix cu o lună înainte să înceapă criza. Deci asta (creşterea economică de 0,3% în ritm trimestrial din primele 3 luni ale anului - n.r.) nu înseamnă nimic, nu există niciun motiv de optimism, în mod real, există doar o îngrijorare că vom cădea de foarte de sus, defapt. Şi asta se vede deja în rezultatele lunii aprilie din tot ce înseamnă cercetările pe care noi le avem în cadrul comunităţii de business. Menţionez că Coaliţia pentru Dezvoltarea României concentrează circa 60% din PIB-ul României, cei care generează PIB-ul României astăzi, aşa că avem informaţii extrem de clare, la prima mână, şi mai ales extrem de recente".

Contracţia economică va fi între 20 şi 30%, în trimestrul al doilea

Roşca a mai subliniat că estimările de la MFP privind contracţia economiei sunt foarte optimiste şi că o echipă de 16 macroeconomişti ai Coaliţiei de Dezvoltare a României, ce a inclus şi angajaţi ai Băncii Naţionale a României (BNR), estimează o contracţie economică reală de circa 9% pentru acest an, mult mai adâncă decât contracţia de 1,9% prefigurată de Guvern.

"Am lucrat cu o echipă de 16 macroeconomişti, atât din sistemul financiar-bancar, (cât şi din) banca naţională, dar nu numai, iar în final prognoza nu arată bine deloc. Nu arată o scădere a PIB-ului României de 1,9% cum susţine Ministerul Finanţelor, nu arată nici măcar de 5% cât susţine FMI-ul şi Comisia Europeană, din păcate se duce undeva înspre 9%. Ceea ce înseamnă o scădere foarte importantă, ne vom confrunta în trimestrul doi al acestui an probabil cu o scădere undeva între 25 şi 30%, ăsta este estimatul, urmând ca în trimestrul trei să fim probabil într-un palier între 15 şi 25%. Trimestrul patru încă nu ştim. Ceea ce trebuie luat de aici în calcul e că niciuna dintre proiecţii nu a anticipat vreo revenire a unui val doi al pandemiei care defapt este extrem de probabil. Deci trebuie să ne gândim foarte serios, drumul este foarte lung, nu ştiu dacă e important acum să facem planuri pe 10 ani. Este foarte important să facem planuri pe următoarele 6-12 luni să vedem cum ieşim din această situaţie foarte complicată. Sunt sectoare economice care înţeleg că sunt nu foarte importante, am asistat la nişte remarci făcute tot dinspre zona Ministerului de Finanţe în care se spunea că turismul nu contribuie foarte mult la PIB-ul României. Dar haide să ne uităm că sectoarele care vor suferi major şi suferă major în momentul actual şi vor suferi major şi în următoarele trimestre... nu e vorba numai despre hoteluri, e vorba despre restaurante. Restaurantele contribuie cu mult la PIB-ul României. Aici ar trebui văzut, sectorul de servicii conexe, transportul cu autobuze de călători, transportul cu avioane, pe CFR... Deci trebuie să ne gândim că efectele vor fi semnificative, absolut semnificative", a explicat Roşca.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Stimate domn,

    Din aceste afimatii generale lipseste ceva esential: MENTIONAREA UNOAR DIN PRINCIPALELEL CAUZE CARE GENEREAZA FINALUL SUGERAT!  

    Si nu ma refer la cele cateva exemple de sectoare de activitate mentionate in articol

    Credeti-ma ca valoarea interventiei dvs ar castiga enorm! 

    Pentru cine trag acesti ciocli globalisti franghia de la clopot?

    "Coalitia pentru dezvoltarea Romaniei".. e o structura de crima organizata corporatista care se amesteca in treburile interne ale Romaniei, adica dau sfaturi Guvernului. Sunt aia care vor modificarea Codului muncii astfel incat toti salariatii actuali sa munceasca cu ora, numa cand au chef patronii sa-i cheme.. adica ca in depozite in Anglia.

    Cine pune botul? 

    1. Bosss acum pe bune, tu vrei sa ramai doar tu femeita si catelul pe pamantul asta sa il muncesti?

      Nu exista economie doar cu carca si prostie; este nevoie si de altii mai prosti ca noi sa elevati in alte domenii. 

      Asa a dat cel de sus pe pamanta ca un om sa conduca pe alt om; ca il conduce spre bine sau spre rau omul de rand cere sa fie condus, ca da are si el fricile si neputintele lui personale. Iar din acest motiv simte nevoia la ceva tim sa dea vina pe altul, caci altfel nu se simte om, in micul lui univers de tras cu carca la plug. 

      Tupa tine lasa tara fara nimic, o sa traiesti tu si pustietatea... 

      Numai dintre cei purtatori de bot.

    Bravo baieti, sa ii spuna cineva Catului sa se uite naiba la Americani, UK, Australieni ca sa vada cu o sa fie caderea la ei.

    Toate astea in timp ce, poate, isi mai aseaza si el suvita. 

    Ca vine criza economica inflationista sau deflationista, atat in valori financiare sau valori reale, tot criza economica vine.

    Efectele de propagare au fost pornite in piete inca din 2019 Toamna.... 

    1. Cand isi zvarle Catu suvita de- a-ncurmezisu, aoleeeeu... cum fuge criza cu coada-ntre picioare, ca un catel ologit.

    Masca pe figura e pușcărie curata. Nu putem vorbi de o relansare economică cu masca pe bot pentru că e incompatibilă cu consumul ca oameni liberi

    1. de acord, dar asta e situatia acum, fara masca nu se poate, deci relansarea economica va avea de asteptat

    In horeca era oricum mare evaziune deci nu prea cotribuia la veniturile bugetare. Oamenii tot consuma mancare si bautura, dar valoarea adaugata de horeca era neimpozitata si diferenta mergea in importuri. Acum singura problema nu este PIB, ci resursele bugetare disponibile formate din impozite + indatorare publica care sa subventioneze intreaga economie, direct si indirect. Toti se uita la guvern si cer/se bazeaza pe bani din buget. Care buget? Ce ramane din el? Ar trebui sustinute cu prioritate unele industrii vitale/greu de refacut si cele care alimenteaza consumul intern. Nu are sens sa sustinem economiile altora, imprumutandu-ne.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb