Dramatic, numeroase specii vor dispărea din cauza zgomotului

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 21 noiembrie 2019

Cercetătorii au aflat că efectele negative ale poluării fonice se extind şi în zona mărilor, zgomotele produse de ambarcaţiuni îngreunând, printre altele, găsirea hranei şi a adăpostului.

Cercetătorii au aflat că efectele negative ale poluării fonice se extind şi în zona mărilor, zgomotele produse de ambarcaţiuni îngreunând, printre altele, găsirea hranei şi a adăpostului.

Poluarea reprezintă o ameninţare pentru sute de specii de vieţuitoare, inclusiv pentru cea umană. Dacă până acum s-a vorbit foarte mult despre poluarea aerului, mai nou, în discuţie a intrat şi poluarea fonică, aceasta ameninţă supravieţuirea a peste o sută de specii.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. O echipă de oameni de ştiinţă de la Queen's University Belfast a descoperit că zgomotul afectează comportamentul unei game largi de specii, printre care se numără amfibieni, păsări, peşti, mamifere şi reptile.

Această metaanaliză, publicată în jurnalul ştiinţific Biology Letters, constituie prima dovadă cantitativă pe baza căreia organismele legislative pot reglementa în mod mai eficient poluarea fonică, au indicat cercetătorii. Studiul a analizat efectele zgomotului asupra a şapte grupe de vieţuitoare: amfibieni, artropode, păsări, peşti, mamifere, moluşte şi reptile. Doctor Hansjoerg Kunc de la Facultatea de Ştiinţe Biologice din cadrul Queen's University Belfast a declarat că au fost identificate dovezi clare potrivit cărora poluarea fonică afectează toate cele şapte grupe de specii.

Studiul a scos în evidenţă mai multe riscuri provocate de poluarea fonică asupra unei varietăţi de specii, cu implicaţii multiple. Multe specii de amfibieni, păsări, insecte şi mamifere comunică prin producerea unor semnale acustice prin care sunt transmise informaţii vitale, iar altele se bazează pe sunete pentru a vâna.

Metaanaliza avertizează asupra faptului că poluarea fonică reduce capacitatea de comunicare a acestor informaţii vitale, cu impact asupra supravieţuirii. De asemenea, cercetătorii au aflat că efectele negative ale poluării fonice se extind şi în zona mărilor, zgomotele produse de ambarcaţiuni îngreunând, printre altele, găsirea hranei şi a adăpostului. Studiul, citat de Agerpres, a analizat totodată impactul poluării fonice asupra migraţiei naturale şi a descoperit că poate afecta locul ales de păsări pentru a trăi. "Acest studiu cantitativ de amploare oferă dovezi semnificative potrivit cărora poluarea fonică trebuie considerată o formă gravă de schimbare de mediu şi de poluare provocată de om, ilustrând modul în care afectează atât de multe specii acvatice şi terestre'', a declarat Kunc.

Cercetătorul a precizat că este necesară dezvoltarea unor strategii pentru protejarea vieţuitoarelor de poluarea fonică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb