DREPT LA REPLICĂ Gone with the Wind - o poveste românească

Cristian Sima
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2007

Domnul Cristian Sima, recent demisionar din Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, ne-a solicitat vineri dreptul la replică în urma publicării articolului "Show-ul demisiei din conducerea Bursei îngrijorează, totuşi", publicat în ziarul BURSA din 3 august. Domnul Sima ne-a acuzat că i-am asociat numele cu Sorin Ovidiu Vîntu.

Precizăm că în articolul apărut în ziarul BURSA, la care face referire domnul Sima, este exclusă total speculaţia din piaţa de capital potrivit căreia Sorin Ovidiu Vîntu s-ar afla în spatele demisiei domnului Sima, cu intenţia de preluare a Bursei de Valori Bucureşti.

Domnul Cristian Sima a dorit să beneficieze de dreptul la replică pentru a publica articolul "Gone with the Wind - o poveste românească", apărut pe Hotnews în data de 3 iunie 2006.

Ultimii 16 ani de tranziţie continuă au măturat de-a valma destine, orgolii, economii şi sentimente, mai aprig decît a reuşit Războiul de secesiune să schimbe faţa Americii secolului al XIX-lea. Ar fi o încercare forţată aceea de a găsi cu orice preţ similitudini între cele două perioade; ceea ce le poate lega însă, peste timp, este un laitmotiv literar...

Ai strîns la saltea bănuţii cîştigaţi cu sudoarea frunţii şi apoi i-ai încredinţat acelei chintesenţe a economiei capitalis­te, banca... gone with the Wind. Ai auzit de fondurile de investiţii create de Soros sau Peter Lynch, care au trans­format o generaţie de americani din slujbaşi în milionari şi ai încercat şi tu un produs similar mioritic... gone with the Wind.

Scoteai petrol de trei generaţii, nu din Texas, ci din vecinătatea Ploieştiului, şi după 45 de ani de comunism şi 16 de tranziţie şi-a pus Dumnezeu mîna în cap: ai primit de la stat acţiuni Petrom cu 1.800 lei, pe cînd la bursă erau cotate la 5.000; ai dat procură şi... gone with the Wind.

Te-ai trezit, ca norocos moştenitor al unui Malaxa, Mociorniţă sau Sturdza, în posesia unor preţioase certificate la Fondul Proprietatea; cu ele în buzunar, te vedeai reclădind societatea capitalis­tă elitistă... gone with the Wind. Aveai o Academie care, în spiritul lui nenea Iancu, te-a ţinut viu cu umorul ei... gone with the Wind.

Aveai un "Gînd" curat şi ai vrut să-l încredinţezi tiparului... gone with the Wind. Aveai idoli, modele printre disi­denţi, persoane de cultură, oameni de onoare, pe care îi respectai şi îi stimai fără să-i fi cunoscut personal... gone with the Wind. Şi orice ai creat, imaginat, încercat, toate cele sfinte şi nesfinte, cugetătoare sau necugetate, împărtăşesc aceeaşi soar­tă: gone with the Wind.

Se zice că cele mai periculoase vînturi s-ar forma la Capul Horn şi că doar navigatorii cei mai destoinici se încumetă să le înfrunte; dă-i, doamne, minte Marinarului, să ne ducă barca măcar pînă la Capul Bunei Speranţe, că doar speranţa ne-a rămas, aşa cum plutim încotro ne poarta Vîntu... Multe stihii s-au dezlănţuit asupra noastră de-a lungul vremii dar, le-am trecut cu bine, păstrându-ne mintea limpede şi spiritul treaz; doar că, de la o vreme, parcă nu mai înfruntăm realitatea de zi cu zi, ci suntem telecomandaţi de "realitatea zilei"...

Am încercat să public acest articol într-un cotidian naţional de mare tiraj dar, cum l-am scris pe pervazul ce des­parte propriul interes de cel naţional, mi-a alunecat şi l-a luat .....Vîntu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Excelent articolul, plin de substrat, de umor, si de tot ce are nevoie o astfel de replica.

    Parca te simti mai destept cand citesti asa ceva. 

    Mi-as dori un astfel de broker. 

    L-am vazut si la TV si am incercat aceeasi satisfactie. 

    Mi-as dori un astfel de broker.

    Pacat ca, din fericire pentru dansul, si-a depasit conditia de broker 

    'Precizam ca in articolul aparut in ziarul Bursa...este exclusa TOTAL speculatia potrivit careia Sorin Ovidiu Vantu s-ar afla in spatele dlui Sima" citat din dreptul la replica publicat mai sus.

    Si acum sa vedem articolul original publicat de ziarul Bursa pe 3 August: 

    "Sima a declarat ca ar fi capabil...sa preia intreaga Bursa de valori Bucuresti". Ïn schimb ea (i.e. actiunea) da nastere la eternele speculatii ca Sorin Ovidiu Vantu s-ar afla in spatele lui Sima". "Speculatiile de acest fel isi gasesc o palida intarire in faptul ca Sima si-a anuntat intentia demisiei pe canalul de televiziune al lui Vantu". "Fara sa putem exclude acest scenariu suntem de parere ca are o probabilitate scazuta de adevar. Dar, poti sa stii?" 

    Cred ca nu mai sunt necesare comentarii vis-a-vis de modul in care Make intelege sa informeze. 

    Apropos, sunt cititori care stiu sa citeasca domnule Make, nu suntem toti 'stupid people'.

    Asta ca sa stiti. 

    Cred ca Sima a fost elegant cu dreptul la replica, putea sa va actioneze in judecata "pentru calomnie pentru asocieri de genul "speculatii potrivit carora, etc

    Numai asa, sa se mai disciplineze presa, ca sa nu se mai scrie asa 'la ordin'' ca in tara lui Papura Voda, fara nici o responsabilitate editoriala, ca ultimul tabloid. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb