DREPTUL LA REPLICĂ

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2013

În ediţia cotidianului BURSA, în data de 15 iulie 2013, a fost publicat, sub semnătura doamnei Adina Ardeleanu, articolul ""ASF dictează pedepse degeaba'', care conţine o serie de acuzaţii la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ca urmare, Autoritatea de Supraveghere Financiară solicită publicarea următorului drept la replică:

Pentru o corectă informare a publicului dorim să clarificăm pentru cei care au citit articolul sus menţionat următoarele aspecte legate de ancheta DIICOT în cazul BCR Asigurări de Viaţă şi mecanismul aplicării şi încasării amenzilor aplicate persoanelor fizice sau juridice în urma activităţii pe piaţa de capital.

A) În cazul BCR Asigurări de Viaţă, reamintim publicului faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (care a preluat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) este o autoritate de reglementare şi supraveghere şi nu un organ de control fiscal (organele de control fiscal fiind singurele înditruite să investigheze şi să probeze dacă diverse operaţiuni comerciale încheiate între clienţi şi o societate de asigurări reprezintă evaziune fiscală). ASF nu este nici autoritate de investigare a operaţiunilor de criminalitate economică.

În urma controlului din anul 2009 derulat la BCR Asigurări de Viaţă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a sancţionat contravenţional întreaga conducere a BCR Asigurări de Viaţă pentru încălcarea normelor privind interzicerea răscumpărării parţiale mai devreme de şase luni a sumelor provenite din contracte de asigurare încheiate cu 34 de societăţi comerciale.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a luat, la acel moment, măsura sancţionării contravenţionale (prevăzută de art 63 litera d) din Legea 136/1995) şi nu a sesizat organele de cercetare penală pentru că nu au fost indicii de faptă de natură penală, ci de natură contravenţională.

Autoritatea de Supraveghere Financiară invită publicul care se informează din cotidianul BURSA să facă distincţia între faptele care pot fi sancţionate contravenţional şi faptele care constituie infracţiuni, întrucât din articolul care generează acest drept la replică nu rezultă pe deplin cunoaşterea de către autori a acestor termeni. Eventualele prejudicii constatate în urma unor fapte de natură penală sunt stabilite în România doar de către organele de control şi validate sau infirmate definitiv doar de către instanţele de judecată.

B) În privinţa amenzilor aplicate pe piaţa de capital, Autoritatea de Supraveghere financiară doreşte să precizeze faptul că potrivit codului de procedură fiscală, procedura de executare a creantelor fiscale este următoarea:

- în cazul amenzilor aplicate persoanelor fizice, dreptul şi sarcina de a încasa amenzile respective revin Direcţiilor de Impozite şi Taxe Locale şi nu Autorităţii care sancţionează prin amendă)

- în cazul amenzilor aplicate persoanelor juridice, dreptul şi sarcina de a încasa amenzile revin organelor fiscale (şi nu Autorităţii care sancţionează prin amendă).

Destinatarul şi titularul sumelor este aşadar, fie bugetul local (în cazul persoanelor fizice) fie bugetul de stat (în cazul persoanelor juridice).

În cazul în care ziarul BURSA sau oricine altcineva constată, documentat, faptul că amenzile aplicate nu sunt plătite, acest lucru nu înseamnă că ""ASF-ului nu-i pasă dacă le plăteşte cineva'' ci pur şi simplu faptul că prin lege, alte autorităţi trebuie să încaseze aceste venituri. Autoritatea de Supraveghere Financiară este o autoritate de reglementare, supraveghere şi control, nu un organ de executare fiscală.

Direcţia Comunicare şi Relaţii cu Mass - Media Autoritatea de Supraveghere Financiară

NOTA REDACŢIEI:

Da, exact asta am spus şi noi, în articol.

Prin urmare, reacţia ASF, publicată aici, este impropriu intitulată "Drept la replică"; ea este, în realitate, o adresă de confirmare a corectitudinii articolului nostru, pe care o putem intitula cu o mică modificare faţă de original: "Da, ASF dictează pedepse degeaba".

Ceea ce doriserăm a fost să semnalăm că funcţia coercitivă pe piaţa financiară are o verigă lipsă şi nu poate fi exersată, astfel că lacuna trebuie îndepărtată. Articolul nu incrimina ASF. Dar, de-abia acum, după "replica" ASF, rezultă suficienţa sa, ASF ascunzându-se pe după legislaţia lacunară, ori după pasivitatea organului de reprimare.

La mulţi ani, ASF!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Idiotii care au scrii asemea comunicat sintsiguri daieni, platiti sa fie specialisti in limba de lemn si cu mii de eur pe luna pentru a toca iarba la ciini

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb