DSVSA Buzău: "Apar aproape zilnic focare de pestă porcină"

Ana Felea
Miscellanea / 24 august 2021

DSVSA Buzău: "Apar aproape zilnic focare de pestă porcină"

Zona de câmpie, cea mai afectată

La Prefectura Buzău a avut loc o şedinţă de urgenţă, convocată de prefectul Silviu Iordache, cu toţi primarii din judeţ, dar şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi inspectoratul Judeţean de Poliţie, după ce, în ultima perioadă, a fost înregistrată o explozie a cazurilor de pestă porcină. Sunt zeci de focare active, însă medicii veterinari avertizează că, în spatele fiecărui focar active sunt alte zeci de gospodării afectate, iar cauzele răspândirii virusului sunt reprezentate atât de dezinteresul localnicilor care cresc animale în gospodăria proprie, cât şi de comerţul necontrolat şi transporturile necontrolate, circulaţia fără respectarea măsurilor de prevenţie. La rândul său, prefectul Silviu Iordache scoate la suprafaţă un fenomen care ia amploare în satele buzoiene, şi anume faptul că oamenii au început să arunce porcii morţi pe câmpuri, iar asta reprezintă un focar de infecţie, dar şi o sursă sigură de răspândirea virusului.

Buzăul a ajuns să numere 27 de focare, dintre care trei sunt suspiciuni. Cele mai multe sunt în zona de câmpie, unde, de altfel, sunt înregistrate zilnic situaţii noi de boală.

"Înregistrăm o explozie a focarelor de pestă porcină africană. Avem 27 de situaţii de boală, dintre care trei reprezintă suspiciuni. În spatele acestor focare active sunt zeci sau poate chiar sute de exploataţii de contact care nu apar în aceste statistici. Din anchetele epidemiologice, în spatele unui focar au fost identificate uneori 20-30 de exploataţii de contact", a spus Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău.

Medicii veterinari spun că s-a ajuns la o situaţie aproape imposibil de controlat, iar dezinteresul pe care l-au întâlnit la gospodarii care cresc porci pentru consumul propriu face ca stoparea răspândirii virusului să fie extreme de dificilă.

" Cele mai multe foare sunt în zona de câmp a judeţului. Apar focare aproape în fiecare zi. Din punctul meu de vedere, faptul că apar focare în aceleaşi zone deşi cetăţenii au fost informaţi,mergându-se chiar din poartă în poartă, există un dezinters din partea cetăţenilor de rând în a gestiona evoşuţia acestei boli. Pornind de la ideea că netransmiţându-se la om pentru ei reprezintă un interes mai mic. Ajungem acum să fim anunţaţi chiar şi după 2-3 săptămână după primele suspiciuni. Ni se pun la dispoziţie doar porcii care nu îndeplinesc condiţiile pentru sacrificare în interes familial. Nu mai găsim decât scroafe abia fătate, porci foarte mici. Restul animalelor, deşi aveau semne de boală, au fost sacrificate până la sosirea noastră", anunţă medicii veterinari.

Activitatea de comerţ extrem de intensă în aceste zone de câmpie poate determina o sursă de răspândire a virusului în cazul în care nu sunt respectate toate măsurile de prevenţie, avertizează medicii veterinari care au costatat că cele mai multe focare sunt acolo unde există circulaţie intensă.

"În general, activităţile de transport, comerţ, circulaţia necontrolată determină ca acest virus să fie diseminat la distanţe mari. Există o legătură între zona de câmpie, unde înregistrăm o expansiune a virusului pestei porcine, cu activităţile care se desfoşară aici, cu legumicutura foarte intensă, cu nevoia oamenilor de a-şi valorifa producţia", avertizează Botezatu.

Un alt aspect extrem de grav, descoperit recent de medicii veterinari, îl reprezintă faptul că oamenii au început să arunce animalele moarte sau resturi după sacrificarea porcilor bolnavi în extravilanul localităţilor. Acolo sunt adevărate focare de infecţie de unde virusul se poate răspândi cu repreziciune peste tot. De altfel, pentru a fi şi mai convingători, medicii au filmat toate situaţiile întâlnite, iar astăzi, prefectul Silviu Iordache le-a făcut publice . Un exemplu a fost situaţia întâlnită în apropierea gropii de gunoi din Smeeni unde au fost descoperite resturi de animale moarte.

"Am întâlnit situaţii cu mulţi câini comunitari care au fost surprinşi cu părţi componente de la cadavrele provenite de la porcii domestici", a spus Botezatu.

"Fie sunt porci întregi abandonaţi, fie sunt resturi. Imaginaţi-vă ce se întâmplă în zonele unde avem câini comunitari care iau bucăţi din porc şi le plimbă prin tot satul", a subliniat prefectul Silviu Iordache.

Primarii au fost înştiinţaţi de toate aceste situaţii şi cauze care fac ca pesta porcină să cuprindă cât mai multe localităţi şi li s-a transmis ce au de făcut pe viitor pentru a contribui la stoparea răspândirii virusului.

"Ar trebui să anunţaţi cât mai rapid cazurile de îmbolnăvire atunci când ele există, pentru că în situaţia asta timpul rapid de acţiune este critic în gestionarea răspândirii virusului. Încercaţi să informaţi mai bine cetăţenii cu privire la riscurile la care se expun când nu transmit la timp faptul că au o suspiciune de îmbolnăvirie şi pe cât posibil limitaţi comerţul cu porci şi carne de porc. Aveţi nevoie să constituiţi echipe de intervenţie pentru realizarea operaţiunilor de îngropare sau pentru transportul animalelor moarte şi să asiguraţi utilaje cu care să fie transportate animalele şi să definiţi o suprafaţă de teren unde să fie îngropate pentru că la nivel de judeţ nu avem un incinerator potrivit în care să putem incinera numărul mare de animale", a transmis Silviu Iordache primarilor din tot judeţul.

Un avertisment a fost dat şi de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie care, de acum înainte, va trebui să informeze zilnic Prefectura Buzău cu privire la sancţiunile date celor care încalcă măsurile privind răspândirea virusului pestei porcine africane.

"Ar fi necesar ca populaţia din zona unde sunt aceste focare să cunoască aceste măsuri de prevenţie stabilite de DSVSA şi să le pună în practică pentru a nu fi în postura de a fi cercetaţi penal pentru o faptă de răspândire a unei boli despre care li s-a adus la cunoştinţă", au spus , la rândul lor, reprezentanţii IPJ Buzău.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CONDUCEREA DSVSA BUZAU e neschimbata din 2009. Sunt doi directori politruci, catastrofali ținuți în funcție de servicii și partidele pe care le schimba precum cămășile. Pesta Porcina Africana nu se combate cu declarații emfatice de presă și justificări hilare, neprofesioniste, dând vina mereu pe alte părți. Serviciul de specialitate care se ocupa de sănătatea animalelor, e condus de un ins politruc trăiești, paralel cu profesiunea de medic veterinar, sinecurist, preocupat de afaceri și funcții din care sa-si realizeze venituri mai puțin licite.

    1. Faptul că ție, Dane, nu-ți convine că mai trebuie să și muncești nu înseamnă că ai și dreptate. Uite! Vezi! ”Serviciile” te-au descoperit. Ești așteptat cu drag la serviciu atunci când termini concediul medical, prelungire al concediului de odihnă, și când cu tine responsabil de boală se va rezolva, fără îndoială, TOT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb