DTZ ECHINOX: "Stocul de birouri din Capitală, în creştere cu 2,5% pe primul semestru"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 31 iulie 2015

"Stocul de birouri din Capitală, în creştere cu 2,5% pe primul semestru"

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a crescut cu 2,5% în prima jumătate a anului, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Raportul mai arată că,la sfârşitul lunii iunie, spaţiile de clasă A şi B depăşeau 2,21 milioane mp: "În total au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 54.000 mp: City Offices, Auchan Tricodava şi Green Court - clădirea B. Momentan, se află în construcţie 100.000 mp de birouri, cu data de finalizare până la sfârşitul anului. Aproximativ 50% din aceste spaţii se concentrează într-un singur proiect, respectiv Bucharest One, localizat în zona de Centru Nord".

Potrivit sursei citate, activitatea totală de tranzacţionare (cererea şi renegocierile) a fost de 135.000 mp, înregistrând un nivel stabil în comparaţie cu perioada similară din 2014: "Cererea a însumat 112.000 mp, reprezentând 80% din totalul tranzacţionat. Aceasta a fost împărţită între relocări în interiorul stocului modern - 44% şi cerere nouă - 56%. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cererea a crescut cu 3,5%, iar raportul dintre relocările în interiorul stocului modern şi cererea nouă s-a inversat. Per total, în comparaţie cu primul semestru din 2014, cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri clasa C în spaţii de birouri moderne şi operaţiuni noi) a crescut cu 35%".

Reprezentanţii DTZ mai arată că suprafaţa preînchiriată în primul semestru din 2015 a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 50%: "În total au fost preînchiriaţi 59.000 mp de spaţii de birouri, care se află în diverse stadii de dezvoltare. De altfel, cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă semnate în primul semestru au fost cele de preînchiriere".

În ceea ce priveşte activităţile de renegociere şi reînnoire a termenilor contractuali, consultanţii imobiliari apreciază că acestea au însumat 23.000 de metri pătraţi de birouri, 40% din această suprafaţă fiind înregistrată în zona Pipera.

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasă A şi B din Bucureşti a ajuns la nivelul de 13,5%, la sfârşitul primelor şase luni. Potrivit DTZ, la sfârşitul lunii iunie, în Bucureşti erau 300.000 mp de spaţii de birouri vacante, marea majoritate fiind localizaţi în zona Pipera- 26% şi zona Nord - 17%.

"Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei - Aviatorilor) şi zona de Vest - 5% şi zona de Centru Nord - 9%", au spus consultanţii DTZ, subliniind: "În Pipera Sud, rata de neocupare a rămas stabilă şi se situează la 11%. Zona Barbu Văcărescu - Floreasca, cu un stoc de 295.000 mp, înregistrează la finalul primului semestru o rată de neocupare de 8,5%. Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 euro/mp/lună.

Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri de clasă A şi B este prognozată să scadă, iar la sfârşitul ultimului trimestru din 2015 ar putea să atingă o valoare de sub 12%, consideră Mihaela Gălăţanu.

În următoarele 18 luni, în Bucureşti vor fi finalizaţi 345.000 mp de spaţii moderne de birouri, potrivit reprezentanţilor DTZ, care au menţionat: "Mai mult de 70% sunt programaţi pentru livrare anul viitor. De altfel, în 2016, nivelul livrărilor de spaţii noi va fi cel mai ridicat din ultimii cinci ani".

În ceea ce priveşte preţurile de închiriere, nu sunt aşteptate schimbări majore. Cu toate acestea, diferenţa dintre chiria contractuală şi chiria netă efectivă se va reduce în zonele care au atras atenţia chiriaşilor în ultimii doi ani şi care înregistrează constant rate de neocupare scăzute, apreciază consultanţii DTZ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb