DTZ Echinox: Suceava rămâne în topul oraşelor cu cel mai mare stoc de retail

CAROLA IONESCU
Ziarul BURSA #Companii / 1 august 2012

DTZ Echinox: Suceava rămâne în topul oraşelor cu cel mai mare stoc de retail
  • document ataşat Stocul de retail modern al capitalelor din CEE; Stocul de retail modern al oraşelor reşedinţă de judeţ
    apasă aici pentru a descărca.

    13 reşedinţe de judeţ nu au în prezent niciun centru comercial modern

    Suceava rămâne în topul oraşelor cu cel mai mare stoc de retail, înregistrând un stoc ponderat de 736 mp, de aproape 10 ori mai mare decât media ţării şi de două ori peste media capitalei, de 307 mp, potrivit unei analize a DTZ Echinox. Următoarele în clasament sunt Arad, Constanţa şi Iaşi, ultimul beneficiind în prezent de cinci centre comerciale moderne, Palas Mall, Iulius Mall, Felicia Shopping Center, Moldova Mall, Era Shopping Park (galeria comercială), şi aproximativ 366 mp per mia de locuitori.

    "Livrările din anul 2011 şi rezultatele (parţiale) ale recensământului au adus o creştere de 24% a stocului mediu de spaţii de retail modern per mia de locuitori. Acesta a evoluat de la 64 mp, cât se înregistrau la finalul anului 2010, la 84 mp per mia de locuitori în prima jumătate a anului 2012", se arată într-o analiză comparativă cu privire la evoluţia stocului de centre comerciale în România şi în Europa Centrală şi de Est realizată de DTZ Echinox.

    În partea inferioară a clasamentului se situează Drobeta-Turnu Severin, Brăila, Botoşani, Tulcea şi Giurgiu ale căror stocuri de spaţii comerciale moderne se situează în jurul de 100 mp per mia de locuitori, în timp ce alte 13 reşedinţe de judeţ nu au în prezent niciun centru comercial modern (Tabel 2). Dintre oraşele cu stocuri mici sau inexis-tente, numai trei au proiecte anunţate pentru următorii ani: Drobeta-Turnu Severin, unde urmează să se deschidă o extensie a Severin Shopping Center, Galaţi, cu Galleria şi EuroMall şi Satu Mare, unde Real4You va construi un nou proiect MegaMall.

    Stocul de retail din Europa se situează la nivelul anului 2012 cu aproximativ 27% peste valoarea de la finalul lui 2010, ajungând la o medie de 326 mp per mia de locuitori. Stocul mediu al României este de 2 până la 3 ori sub cel al ţărilor din regiune, care înregistrează valori între 124 şi 219 mp per mia de locuitori. La nivelul capitalelor, stocul cel mai mic este înregistrat de Kiev, cu 256 mp, deşi media ponderată a Ucrainei este peste cea a tuturor ţărilor din CEE. Varşovia, Praga şi Budapesta înregistrează stocuri medii per mia de locuitori peste cel al Bucureştiului, primele două situându-se de două ori peste valoarea de 307 mp per mia de locuitori înregistrată în capitala Româ-niei.

    Răzvan Sin, Head of Retail Department, DTZ Echinox, spune: "Variaţiile semnificative între stocul de centre comerciale al oraşelor mari din România demonstrează polarizarea interesului dezvoltatorilor către principalele 10 centre urbane, care prin poziţie şi accesibilitate, atrag cumpărători din zonele adiacente. Diferenţele majore înregistrate faţă de ţările din regiune demonstrează potenţialul pe care îl are piaţa din România însă trebuie să luăm în considerare şi faptul că veniturile sunt mult sub media regiunii. În acest sens potenţialul există punc-tual în oraşele care nu sunt acoperite de către nici un centru comercial sau sunt deficitare din punct de vedere al spaţiilor comerciale moderne. Dezvoltatorii de centre comerciale analizează mult mai atent decât în perioada precedentă crizei locaţiile viitoarelor proiecte iar deciziile se iau doar când au siguranţa că piaţa poate să absoarbă suprafaţa dezvoltată".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb