DUARTE BELO, CEO EDPR EUROPA ŞI BRAZILIA: "Încercăm să punem bazele unei revoluţii în sectorul energiilor regenerabile"

Mihai Gongoroi
Companii / 28 septembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Filiala din ţara noastră a grupului portughez EDP Renewables a inaugurat, ieri, prima staţie de stocare a energiei regenerabile eoliene din ţara noastră şi din Europa.

Această primă staţie reprezintă începutul rezolvării problemei variaţiilor inerente producţiei de energie eoliană şi solară, a afirmat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, în cadrul ceremoniei de inaugurare.

Domnia sa a precizat: "Acesta este un proiect-pilot, iar ceea ce ne dorim să extragem din el este o înţelegere mai profundă a modului în care funcţionează această tehnologie, pentru a o pune în aplicare la o scară mai mare. Să luăm normele pe care le aplicăm în România şi să le replicăm în alte ţări".

Potrivit domniei sale, EDP Renewables a demarat acest proiect pentru a consolida capacităţile companiei de a rămâne competitivă pe termen lung: "Am pornit la drum cu acest proiect în ideea că dorim să plătim o datorie, în primul rând, viitorului companiei noastre, în ceea ce priveşte domeniul energiilor regenerabile".

În ceea ce priveşte motivele pentru care EDPR a ales ţara noastră pentru acest proiect, domnul Belo a detaliat astfel: "Am început cu România, deoarece România are o serie de caracteristici care au făcut-o cea mai bună ţară-candidat în care să ne începem demersurile. Aici avem câteva diferenţe în ceea ce priveşte cantitatea de energie pe care o producem şi cantitatea de energie pe care reuşim să o vindem în reţea. Aşadar, avea sens să începem de aici. Dar acesta este un proiect energetic prin care încercăm să punem bazele unui viitor nou, a unei revoluţii în sectorul energiilor regenerabile. România, în multe aspecte, a reprezentat un colaborator pentru ca EDP Renewables să înveţe mai multe despre aceste lucruri noi".

Chestionat în legătură cu importanţa acestui proiect pentru companie, directorul-general al EDPR Europa şi Brazilia a afirmat: "Suntem foarte entuziasmaţi pentru acest proiect. Am lucrat în ultimii doi-trei ani în scopul transformării acestui proiect în realitate. A trebuit să trecem peste o serie de provocări, iar filialele noastre, începând cu cele din România, Spania şi Statele Unite ale Americii au depus eforturi pentru realizarea acestui proiect într-unul de succes. De asemenea, momentan lucrăm la un nou proiect similar în România, în domeniul energiei solare, care este încă în fazele incipiente. Acest fapt este un testament că aceste noi staţii de stocare sunt elemente importante ale afacerilor noastre, iar România este, evident, o parte importantă din afacerea noastră, pentru ca noi să putem testa aceste noi tehnologii".

Printre altele, domnul Duarte Belo a mai spus că EDPR nu plănuieşte alte investiţii în România din cauza lipsei de vizibilitate a veniturilor, cauzată în parte şi din cauza impredictibilităţii cadrului legislativ din ţara noastră şi că EDPR nu are nevoie de subvenţii de la statul român.

Acesta a spus: "În momentul de faţă, mediul (n.r. de afaceri) ridică o serie de provocări pentru noi investiţii, iar asta se vede în alte părţi ale sectorului de afaceri al altor jucători din piaţa regenerabilelor. Avem nevoie, în ansamblu, în România, dar şi în alte ţări, de vizibilitate pe termen lung, de care nu ne prea bucurăm, pentru a realiza proiecte noi. Deci în România, continuăm să creştem, dar creştem concentrându-ne pe activele existente, iar proiectul acesta de stocare este o modalitate de a ne consolida afacerea în România. Totodată, trebuie să fim inteligenţi şi flexibili în ceea ce priveşte felul în care abordăm diferitele pieţe, iar contextul autohton actual nu ne permite să construim mai mult".

Referitor la principalele schimbări pe care ar dori să le vadă în privinţa unui cadru legislativ mai acomodant pentru investitorii din domeniul energiilor regenerabile, sursa citată a detaliat: "În general, ne dorim să avem vizibilitate pe termen lung, care în mod normal este realizată prin asigurarea unor venituri stabile. Nu ne dorim subvenţii, nu avem nevoie de subvenţii. Suntem cea mai ieftină sursă de energie, dar pentru noi este important să nu avem volatilitate în fluxul de venituri. Asta e benefic pentru noi, cât şi pentru sistem, deoarece este o cale de a menţine costurile investiţiilor la un nivel scăzut. Dacă nu ne bucurăm de acea vizibilitate, băncile îţi cer mai mulţi bani, şi este mai scump pentru sistem. De asemenea, este important pentru piaţă ca sistemul certificatelor verzi să funcţioneze, este important să creăm căi suplimentare de creştere a lichidităţii acestor certificate verzi. Energia pe care o generăm produce, într-adevăr, aceste certificate verzi, dar avem o provocare în monetizarea lor. Momentan lucrăm laolaltă cu autorităţile relevante pentru a găsi o modalitate de a transforma aceste certificate verzi în venituri mai rapid decât se întâmplă astăzi".

Grupul portughez EDPR are o prezenţă în ţara noastră începând din anul 2008. În momentul de faţă deţine 500MW în numeroase ferme eoliene şi parcuri solare, precum şi prima staţie de colectare a energiei regenerabile. EDP Renewables are capacitate globală de aproximativ 11.000 de MW.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb