Guvernul a prorogat, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de ieri, până la 1 august plata alocaţiilor dublate pentru copii, majorare aprobată de Parlament prin legea 14/2020, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestei săptămâni.
Premierul Ludovic Orban a precizat că efortul bugetar pentru dublarea alocaţiilor copiilor depăşeşte 6 miliarde lei, în condiţiile în care bugetul de anul acesta trebuie să facă faţă, conform legislaţiei în vigoare, şi majorării cu 40% a valorii punctului de pensie, de la 1 septembrie, şi creşterii salariilor cadrelor didactice la nivelul pe care ar fi trebuit să îl atingă peste doi ani.
Şeful Guvernului a precizat: "Intrarea în vigoare a acestui act normativ a fost ulterioară intrării în vigoare a legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Avem posibilitatea de a prinde aceste sume în rectificarea bugetară, pe care o putem face abia după data de 1 iulie. Menţionez că proiectul de lege aprobat în Parlament poartă marca demagogiei şi populismului PSD, în condiţiile în care, din 2008 încoace, alocaţiilor copiilor au fost majorate doar din iniţiativa PNL. Vom găsi resursele financiare necesare, fără să introducem noi taxe şi impozite, fără să le majorăm pe cele actuale, iar alocaţiile pentru copii vor creşte la rectificarea bugetară".
Actul normativ a fost iniţiat de Ministerul Muncii. Violeta Alexandru, ministrul de resort, a spus: "Legea privind bugetul de stat şi legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat au fost promulgate în 6 ianuarie, iar ulterior a fost promulgată legea pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Acest lucru ne pune în situaţia de a căuta resurse care nu sunt prevăzute în buget, pentru a efectua ulterior majorarea respectivă".
Conform noului act normativ, alocaţia ajunge la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani (până la 3 ani pentru copiii cu dizabilităţi) şi la 300 de lei pentru cei cu vârste între 2 şi 18 ani.