Brexitul nu este o chestiune care se desfăşoară strict la suprafaţa pământului, ci are implicaţii şi la nivelul spaţiului extraterestru.
Marea Britanie va începe lucrul la propiul sistem de navigaţie prin satelit pentru a rivaliza cu Galileo al Uniunii Europene, deoarece accesul ţării la informaţii ar putea fi restricţionat după Brexit, informează Sunday Telegraph, citat de news.ro. Marea Britanie a transmis că va continua cu planurile sale de dezvoltare a unui sistem propriu şi că, dacă UE continuă să insiste că îi va interzice accesul la elemente ale proiectului, va cere restituirea unei sume de până la 1 miliard de lire sterline pentru munca depusă la implementarea Galileo. Galileo, un program în valoare de 10 miliarde de euro dezvoltat de UE, este rivalul Global Positioning System al Statelor Unite.
Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a aprobat 100 de milioane de lire sterline pentru cercetarea unui sistem de navigaţie prin satelit post-Brexit, iar un anunţ oficial va fi făcut în această săptămână. Comisia Europeană a început să excludă Marea Britanie şi companiile ei din colaborarea pentru Galileo, înainte ca ţara să părăsească UE în martie 2019. Galileo a fost comandat în 2003 şi va fi finalizat în 2020. În 2016 a lansat primele servicii. Un expert a estimat că Marea Britanie ar trebui să cheltuiască până la 3 miliarde de lire sterline pentru a putea construi un sistem rival. UE a spus că Marea Britanie va putea continua să folosească semnalul liber al Galileo, însă armatei britanice i-ar putea fi restricţionat accesul la versiunea codată când satelitul va deveni operaţional.