DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTE ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ: "Proiectul legii consumatorului vulnerabil se limitează la cum să dea bani unor oameni"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 martie 2021

Dumitru Chisăliţă: "Vreau să atrag atenţia că în 10 ani de zile, dacă noi nu venim cu nişte planuri concrete privind sărăcia energetică, numărul acestor consumatori va creşte semnificativ iar în 2050, din calculele noastre, jumătate din populaţia României va fi în sărăcie energetică acută, coroborând cu îmbătrânirea accentuată pe care o avem şi nivelul pensiilor care sunt previzionate să le preluăm".

Dumitru Chisăliţă: "Vreau să atrag atenţia că în 10 ani de zile, dacă noi nu venim cu nişte planuri concrete privind sărăcia energetică, numărul acestor consumatori va creşte semnificativ iar în 2050, din calculele noastre, jumătate din populaţia României va fi în sărăcie energetică acută, coroborând cu îmbătrânirea accentuată pe care o avem şi nivelul pensiilor care sunt previzionate să le preluăm".

Este trist faptul că după 10 ani de discuţii pe tema legii consumatorului vulnerabil autorităţile îşi propun doar să acorde nişte bani şi nu să combată sărăcia energetică, a declarat, vineri, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia dcnews.ro. Chisăliţă a afirmat că dacă nu se iau măsuri, până în 2050 jumătate din populaţia ţării va trăi în sărăcie energetică acută.

Acesta a declarat: "În momentul de faţă sunt aruncate în piaţă mai multe cifre vizavi de consumatorul vulnerabil. Se vorbeşte despre 1,2 milioane, de 4,5 milioane de consumatori vulnerabili pe energie electrică... Din păcate nu avem o astfel de cifră certă, dar ceea ce pot să spun cu siguranţă este că proiectul de lege (aflat în dezbatere publică), aşa cum este el gândit, este limitativ. El se reduce la cum să dăm nişte bani unor oameni. Este o chestiune bine-venită, dar nu-şi propune elementul fundamental: reducerea sărăciei energetice. Ceea ce ne interesează pe noi este să fim mai puţin săraci energetic. Asta înseamnă un cu totul şi cu totul alt concept. Mie mi se pare trist că după 10 ani de discuţii pe această lege am reuşit să venim doar cu acest aspect de a da nişte bani unor consumatori care au în momentul de faţă nişte probleme în privinţa plăţii facturilor şi nu ne propunem să reducem sărăcia energetică. Vreau să atrag atenţia că în 10 ani de zile, dacă noi nu venim cu nişte planuri concrete privind sărăcia energetică, numărul acestor consumatori va creşte semnificativ iar în 2050, din calculele noastre, jumătate din populaţia României va fi în sărăcie energetică acută, coroborând cu îmbătrânirea accentuată pe care o avem şi nivelul pensiilor care sunt previzionate să le preluăm".

Acesta s-a referit şi la liberalizarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici şi a spus că încă persistă foarte multe mesaje înşelătoare în piaţă. Chisăliţă a spus că s-a dorit să se realizeze o liberalizare "fără consumator".

"Societatea civilă, diversele asociaţii care au luat pulsul societăţii civile, presa, a înţeles că nu este bine să se facă o liberalizare fără consumator, aşa cum se dorea defapt. Liberalizăm, dar consumatorul să fie doar cel care achită factura. (...) Sunt încă foarte multe mesaje înşelătoare ca să nu le spun altfel. Se disuctă în continuare despre perioada de tranziţie, amânare, prelungire, că nu au fost trecuţi consumatorii în piaţa serviciului universal (afirmaţie făcută de vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege - n.r.), că mai avem şase luni la dispoziţie... Aceste elemente sunt manipulatori. La 1 ianuarie 2021 piaţa a fost liberalizată, aceasta este o certitudine. Celelalte aspecte nu fac decât să manipuleze şi să-i determine pe consumatori să nu reacţioneze la ceea ce ar fi normalitatea unei pieţe liberalizate. Un alt aspect important puternic vehiculat este legat de ce înseamnă preţul corect. Este un preţ care poate să se stabilească doar în situaţia în care avem de-a face cu un consumator care să fie corect informat şi să nu fie supus niciunei fel de presiuni, nici manipulatorii nici din partea unui furnizor sau unui element de reglementare. (...) S-au vehiculat două informaţii false. Faptul că preţul de serviciu universal exista şi înainte de 1 ianuarie. Înainte de 1 ianuarie piaţa era reglementată şi exista o piaţă concurenţială şi doar pentru situaţii excepţionale apărea acest furnizor de ultimă instanţă. Un alt element vehiculat neconform este legat de nişte sondaje apărute imediat după 1 ianuarie care spuneau că 80% dintre consumatori sunt informaţi. Dincolo dintre informare şi a fi în cunoştinţă de cauză apare şi o problemă a îndoielii acestor rapoarte care nu au avut o persoană fizică sau juridică care să le fi comandat. Ele au apărut peste noapte cumva ca să spele ceea ce a apărut la 1 ianuarie", a spus Dumitru Chisăliţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb