DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ENERGIA INTELIGENTĂ: "Consumatorii casnici de gaze naturale se vor confrunta în aprilie cu creşteri de preţ de 100-120%"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 26 ianuarie 2022

"Consumatorii casnici de gaze naturale se vor confrunta în aprilie cu creşteri de preţ de 100-120%"

Chisăliţă: "În loc să se ştie că legea de compensare a fost făcută prost, s-a venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt: ba că facturile sunt greşite, ba că furnizorii nu au făcut ce trebuia"

Consumatorii casnici de gaze naturale ar putea să se confrunte, în aprilie, după expirarea schemei de compensare şi plafonare, cu creşteri de preţ de până la 120% faţă de preţurile pe care le aveau anul trecut, a afirmat, ieri, Dumitru Chisăliţă, specialist în gaze naturale şi preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), în cadrul conferinţei "Criza energetică - soluţii la problemele momentului" organizată de publicaţia DC News. Potrivit acestuia, plafonarea preţurilor ar fi avut succes dacă ar fi fost făcută în urmă cu şase luni, nu în perioada următoare, asta în condiţiile în care majoritatea producătorilor şi-au încheiat contracte semnificative de vânzare de gaze naturale pe perioade mai lungi.

Chisăliţă a declarat: "Până la toamnă trebuie să vedem (ce se va întâmpla), pentru că şi pe parcursul verii există nişte facturi, chiar dacă ele sunt puţin mai mici decât cele din iarnă. Din analizele noastre dacă nu se face nimic consumatorii casnici se vor confrunta în aprilie cu creşteri de preţ de 100-120% faţă de preţurile pe care le aveau anul trecut. Adică este o certitudine spre care ne îndreptăm. Este o chestiune spre care trebuie să ne concentrăm, dar într-o manieră constructivă şi ţinând seama de ce se poate face cu adevărat şi cum se poate face cu adevărat astfel încât măsura să funcţioneze. Plafonarea preţurilor, care pare soluţia miraculoasă, ar fi avut o şansă dacă s-ar fi făcut în luna septembrie 2021. Acum şansa de a plafona preţul este foarte redusă pentru că trebuie să avem în vedere că majoritatea producătorilor şi-au încheiat contracte de vânzare de gaze naturale pe 1 sau mai mulţi ani, adică gazul natural şi energia electrică este deja vândută, ca atare nu poţi să plafonezi decât ce nu s-a vândut, adică o cantitate foarte mică".

Specialistul a mai arătat că plafonarea nu poate fi aplicată decât cu măsuri "radicale" precum interzicerea exportului de gaze naturale.

"Plafonarea trebuie să ţină seama de contractele existente, de nişte modificări ca acele gaze şi energia electrică să rămână (în ţară), trebuie să te uiţi ce faci cu surplusul de energie şi gaze pe care trebuie să le aduci din import. (...) Această problemă a plafonării, care avea şanse mai mari să se facă în urmă cu 6 luni de zile, acum devine mult mai greu de pus în aplicare", a subliniat Dumitru Chisăliţă.

Acesta a mai punctat că, în 2022, 64% din factura pe care o plăteşte un român, în medie, la gaze naturale, ajunge sub diverse taxe, redevenţe şi accize la bugetul de stat.

"O reformă a sistemului fiscal este metoda cea mai simplă şi cu aplicabilitatea cea mai mare în viitorul apropiat (de a reduce preţurile)", a spus Chisăliţă.

Acesta a mai declarat că primul act normativ din această criză energetică cu care se confruntă România în această iarnă a fost unul greşit, iar rezultatele s-au văzut când au venit facturile. Potrivit acestuia nici noul OUG de modificare a schemei de compensare nu va avea multe efecte pe partea de gaze naturale, spre deosebire de partea de energie electrică unde facturile vor scădea şi se vor aplica unui număr mare de consumatori clienţi casnici. Specialistul a menţionat: "Când vor veni facturile din februarie şi luna martie vor fi mai mari decât cele de anul trecut, vor fi sume importante de bani şi nu o să mai poţi da vina pe furnizori, nici pe ruşi şi nici pe nimeni. Va fi o situaţie creată de acest act normativ şi practic cumva consumatorii vor fi puşi în faţa faptului împlinit, nu vor avea de ales consumatorii decât să achite acele facturi pentru că aşa cum a fost făcut actul - modificările care au fost făcute nu au pus punctul pe i, care este factura la gaze naturale. Modul în care s-a creat atât preţul de plafonare cât şi nivelul până la care se acordă compensarea pentru consumul de gaze naturale a făcut ca puţini români să beneficieze de un ajutor real. În acest act normativ se persistă cu această chestiune. Din nou se pune în faţă situaţia energiei electrice. Se vine cu nişte elemente suplimentare, sunt bine-venite şi vom avea nişte facturi la anumiţi consumatori facturi mai mici din punct de vedere valoric decât în anul 2021. Adică schema va aduce facturi mai mici dar foarte puţin contează în bugetul unei familii pentru că factura de energie contează 2-3% faţă de factura de gaze, care înseamnă 18-20-25%. Adică ieşi în faţă cu o măsură care arată foarte spectaculos, dar în spate problema rămâne nerezolvată", a mai spus Chisăliţă.

Potrivit acestuia, un element benefic este plafonarea preţului la energie şi gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, adică pentru cei care nu au beneficiat de ajutoare de la guvern în anii anteriori.

"Este o chestiune extrem de importantă. Facturile aici au fost extraordinar de mari. Aceasta este cel mai important lucru şi este un lucru care ar salva de la faliment mii de companii. Sper să rămână până la final şi să devină lege", a spus specialistul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De unde oare scot acești experți estimări de 100, 120 pana în 150% creștere a prețului pt consumatorii casnici, cand în notificarea mea de la Engie mă anunță că voi plăti de 6 ori mai mult. În loc de 0,128 lei/ kwh vor de la 1 martie 0,788/kvh, iar pe site-ul ANRE oferta cea mai mica este de 0,53 lei/ kwh. .

    1. Băietele se raportează la prețul pe care deja l-ai contractat, de 0,788. Un 1,5 din aprilie n-are de ce sa te deranjeze. Pretul fix pe 12 luni se poate majora prin decizia furnizorului de energie pentru ca de ce nu?

      Si in timp ce ANRE ne explica ce frumoasa e piata libera si dereglementarea, furnizorii nu respecte contracte, dar ce mai conteaza un contract cand stim cu totii ca ne jucam de-a capitalismul doar atat cat ne convine, orice intelegere fiind supusa bunului plac al teparilor. 

    De ce PCS la mine este 12,028 și la vecinul 10,442 ,gazul vine pe aceeași conductă principală , Avem furnizorii diferiți ,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb