DUMITRU NANCU, FNGCIMM: "IMM Invest a avut un grad de multiplicare în economie de şapte ori"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie 2021

"IMM Invest a avut un grad de multiplicare în economie de şapte ori"

25.586 de întreprinderi mici şi mijlocii au beneficiat de IMM Invest, anul trecut, conform celor prezentate de Dumitru Nancu "Vrem ca anul acesta să avem undeva la 58.000 de beneficiari ai IMM Invest", a spus directorul FNGCIMM

Totalul taxelor şi impozitelor pe care companiile ce au beneficiat de IMM Invest le-au plătit anul trecut a fost de 12,9 miliarde de lei, programul având un grad de multiplicare în economie de aproximativ şapte ori, a precizat ieri Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul unei conferinţe de presă.

Dumitru Nancu a spus: "Cifrele arată că, în anul 2020, programul IMM Invest a fost principala sursă de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Dacă la început una din patru întreprinderi era bancabilă, la finalul anului două din patru, deci jumătate din IMM-urile care au accesat programul, au fost bancabile. Circa 10% din mediul de afaceri, din perspectiva veniturilor, a accesat acest program. Anul trecut, doar pe IMM Invest au fost aprobate finanţări record, 25.586 de întreprinderi mici şi mijlocii beneficiind de acest program".

Totalul finanţării a fost de 15 miliarde de lei, adică aproximativ 1,5% din PIB, iar circa 443.000 de angajaţi şi-au păstrat locul de muncă prin acest program a spus Dumitru Nancu, adăugând: "Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului 2019, numărul şomerilor era de 375.000. Deci dacă nu era acest program, practic şomajul se dubla".

Conform celor prezentate de directorul FNGCIMM, întreprinderile ce au beneficiat de program au întors în economie, prin contribuţii sociale şi alte taxe, 7,7 miliarde lei, taxa pe valoare adăugată a fost de 3,6 de miliarde lei, iar impozitul pe venit 1,6 miliarde lei.

"Practic, totalul taxelor şi impozitelor pe care le-au plătit aceste întreprinderi a fost de 12,9 miliarde de lei, programul IMM Invest având un grad de multiplicare în economie de aproximativ şapte ori", a spus Dumitru Nancu.

De asemenea, directorul FNGCIMM a prezentat schimbările care au fost aduse IMM Invest în acest an, program ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial.

"În primul rând am introdus trei noi categorii de beneficiari. Prima categorie este întreprinderea mică cu capitalizare de piaţă medie. Sunt acele întreprinderi care, împreună cu întreprinderile pe care le controlează direct sau indirect, au 250 de angajaţi sau mai mult, dar mai puţin de 500 de angajaţi, şi a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 100 milioane de euro", a spus Dumitru Nancu.

De asemenea, procentul de garantare este maxim de 80%, atât pentru capitalul de lucru cât şi linia de lucru, cele două facilităţi acordate de Guvern fiind anterior de maxim 90% pentru întreprinderile mici şi pentru microîntreprinderi, conform celor precizate de directorul FNGCIMM.

"A fost un an dificil în agricultură. Guvernul a venit cu subprogramul Agro IMM Invest. Şi în programul IMM Invest am introdus acea categorie de fermieri care nu-l puteau accesa. Astfel, o mare parte din fermieri, din agricultori, devine acum eligibilă în cadrul acestui program. Şi în IMM Invest şi în Agro Invest", a spus Dumitru Nancu, adăugând: "Ultima categorie, profesiile liberale, nu erau eligibile. Guvernul a perfecţionat din mers acest program, a notificat la Comisia Europeană, astfel că în IMM Invest 2021 profesiile liberale sau pro-fesioniştii, aşa cum sunt reglementaţi, sunt eligibili".

De asemenea, au fost modificate unele condiţii de eligibilitate din punctul de vedere al analizei, a subliniat Dumitru Nancu.

"Din anul 2021, beneficiarul nu trebuie să figureze cu credite restante, inclusiv pentru leasing, cu zece zile înainte de solicitarea cererii de garantare", a punctat directorul general al FNGCIMM, evidenţiind că până acum termenul era de şase luni.

Totodată, conform celor prezentate, declaraţia IMM şi cea pe proprie răspundere nu mai trebuie făcute cu 30 de zile înainte, ci la momentul solicitării.

"Guvernul a aprobat un plafon de 14 miliarde, iar ca număr de beneficiari, dacă anul trecut au fost 25.586, vrem ca anul acesta să-l dublăm, undeva la 58.000 de beneficiari, pe IMM Invest. Până la sfârşitul acestei săptămâni vor fi semnate şi convenţiile între Fond şi cele 21 de instituţii bancare. Practic programul este operaţional şi întreprinzătorii se pot înscrie atât pe platforma IMM Invest, cât şi la instituţiile financiar-bancare", a conchis Dumitru Nancu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb