DUPĂ ACUZAŢIILE ASOCIAŢIEI BROKERILOR, APAPR: "Politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost şi este independentă"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2017

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis, ieri, că politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost şi este independentă, urmărind interesele participanţilor şi principiile de etică şi guvernanţă corporativă.

Declaraţia vine ca urmare a comunicatului de luni al Asociaţiei Brokerilor, care a acuzat administratorii pensiilor private că nu au grijă de banii contribuabililor.

"APAPR respinge categoric acuzaţiile nefondate exprimate în comunicatul publicat ieri (n.r. luni) de Asociaţia Brokerilor şi dezavuează modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au ales să paraziteze subiectul fondurilor de pensii private ca mijloc pentru a-şi promova agenda proprie în conflictul pe care aceştia îl au cu Bursa de Valori de la Bucureşti", a transmis APAPR într-un comunicat.

Asociaţia mai adaugă: "Mai mult decât atât, informaţiile privind votul exprimat de acţionari sunt confidenţiale, iar accesul privilegiat la acestea şi specularea din partea oricărei persoane sunt de natură să ridice semne de întrebare cu privire la deontologia profesională a acelor persoane.

Reiterăm faptul că fondurile de pensii private, prin respectarea mandatului investiţional, sunt cei mai mari investitori instituţionali locali de pe piaţa bursieră, având plasamente de peste 1,5 miliarde euro în companii româneşti cotate la BVB şi contribuind semnificativ în cei zece ani de activitate la dezvoltarea pieţei şi instituţiilor acesteia".

Asociaţia Brokerilor consideră că modul în care administratorii fondurilor de pensii private participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care fondurile sunt acţionari nu este, în unele situaţii, transparent şi corelat cu obiectivul de a maximiza randamentul pentru contribuabili.

Acuzaţia brokerilor a venit după rezultatul Adunării Generale a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti, de joia trecută, unde propunerea Asociaţiei de anulare a bonusurilor pentru angajaţii Bursei din programul de răscumpărare nu a fost aprobată: "Dăm ca exemplu recenta Adunare Generală Ordinară a Bursei de Valori Bucureşti, din data de 14 septembrie, societate la care fondurile de pensii deţin participaţii importante. Deşi un grup de acţionari, din care a făcut parte şi Asociaţia Brokerilor, a propus modificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al societăţii, prin eliminarea costurilor pentru stock option plan şi bonusuri anuale, cu valoare de 1,5 milioane lei, propunerea a fost respinsă.

În buget este alocată pentru programul de răscumpărare a acţiunilor BVB în scopul implementării stock options plan şi suma de 4 milioane lei. Comparând beneficiile acordate angajaţilor şi directorilor cu profitul societăţii distribuit acţionarilor sub formă de dividende, pentru exerciţiul financiar 2016, cu valoare de 7,06 milioane lei, este uşor de concluzionat că votul exprimat în AGA nu este în interesul acţionarilor. Este de neînţeles modul în care sunt tratate aspectele care ţin de profitabilitatea activelor, mai ales în condiţiile în care comisionul perceput de firmele de administrare a fondurilor de pensii este superior celui practicat la nivel internaţional".

În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...politica e să-și taie singure și în mod independent creaca de sub craci??????? Da di ce, oare???

    1. extraordinar de adevarata aceasta formulare intamplatoare a pensionarilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb