Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) recomandă consumatorilor atenţie sporită la achiziţionarea poliţelor de asigurare auto RCA pentru a preveni prejudiciile cauzate de utilizarea poliţelor false, arată un comunicat remis de instituţie.
ASF a transmis acest avertisment, deşi susţine că riscul contractării unei poliţe RCA false este minim, deoarece există suficiente elemente de siguranţă, atât la nivelul formularelor tipizate, cât şi la nivelul mecanismelor de raportare şi control.
Potrivit ASF, consumatorii trebuie să verifice dacă societăţile care eliberează asigurările sunt autorizate.
De asemenea, din poliţe nu trebuie să lipsească informaţii precum părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire, prima de asigurare, clasa bonus - malus, datele tehnice reale ale vehiculului, statele în care acest document are valabilitate, se mai arată în raportul Autorităţii.
ASF mai sfătuieşte consumatorii de poliţe RCA să verifice existenţa poliţei achiziţionate şi valabilitatea ei pe site-ul instituţiei, în baza de date CEDAM.
În luna octombrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat societăţilor de asigurare informaţii referitoare la posibilele cazuri de fraudă semnalate la decontarea poliţelor RCA între intermediari şi societăţile de asigurare. Zece dintre cele 11 societăţi autorizate să practice asigurarea RCA au răspuns că nu făcuseră plângere penală pentru astfel de cazuri. O singură societate a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară că a făcut plângere penală împotriva unei persoane fizice şi s-a constituit parte civilă într-un proces penal, arată raporatele ASF.
Demersul ASF a fost iniţiat după ce, pe 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de şase persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de "înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi uz de fals", în cazul poliţelor de asigurare RCA.