DUPĂ APROAPE JUMĂTATE DE SECOL, Fidel Castro demisionează din fruntea ţării

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2008

Fidel Castro demisionează din fruntea ţării

Fidel Castro a demisionat din funcţiile de preşedinte al Cubei şi de comandant suprem al Armatei, după aproape 50 de ani în fruntea ţării, anunţă cotidianul oficial Granma. Potrivit acestuia, Castro a declarat, prin intermediul unei scrisori: "Nu voi aspira şi nu voi accepta poziţia de preşedinte al Consiliului de Stat şi de comandant suprem. Singura mea dorinţă este să lupt ca soldat pentru ideile mele".

Castro, în vârstă de 81 de ani, s-a instalat la putere în urmă cu 49 de ani, printr-o revoluţie armată, promiţând libertate şi dreptate economică numai ca să transforme ţara într-o fortăreaţă comunistă. Acesta i-a cedat atribuţiile de preşedinte fratelui său Raul, în vârstă de 76 de ani, în vara lui 2006, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală. La data de 24 februarie, când se va reuni Adunarea Naţională de la Havana, Raul Castro va fi instalat în mod oficial în fotoliul prezidenţial.

Fidel Castro nu a mai apărut în public de aproape 19 luni. Mesajul publicat ieri în Granma poartă, însă, semnătura sa şi este datat 18 februarie.

Castro a declarat: "Dorinţa mea a fost, întotdeauna, să-mi îndeplinesc datoriile până la ultima răsuflare. Asta este tot ceea ce pot să ofer. Însă, ar fi un gest de trădare a conştiinţei mele să accept o responsabilitate care cere mai multă mobilitate şi dedicaţie decât pot eu să ofer din punct de vedere fizic".

Astfel, Castro pleacă din fruntea ţării în termeni proprii, după ce a supravieţuit eforturilor a zece preşedinţi americani de a-l înlătura.

Preşedintele SUA, George W. Bush, afirmă: "Demisia lui Castro ar trebui să reprezinte începutul unei tranziţii democratice pentru poporul din Cuba. Comunitatea internaţională ar trebui să sprijine desfăşurarea de alegeri libere şi corecte în ţară, nu acest fel de alegeri teatrale prin care Castro şi fraţii săi încearcă să se strecoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb