DUPĂ CE A PIERDUT UN PROCES CU ANPC Raiffeisen Bank se aşteaptă la un impact negativ de peste 10 milioane euro

E.O.
Bănci-Asigurări #Protecţia consumatorilor / 3 - 5 iulie 2020

Raiffeisen Bank se aşteaptă la un impact negativ de peste 10 milioane euro

Raiffeisen Bank se aşteaptă ca impactul pe care îl va avea pierderea procesului cu ANPC în cazul care face referire la includerea comisionului de administrare în marja de dobândă va fi de minus 10 milioane de euro, conform unui comunicat postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Raiffeisen Bank a anunţat, pe BVB: "În conformitate cu prevederile art. 234 lit l) şi art 144 A. din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare, Raiffeisen Bank SA informează investitorii asupra faptului că în data de 6 februarie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat recursul formulat de către Raiffeisen Bank SA în contradictoriu cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) în Dosarul nr. 988/2/2015, în sensul respingerii acestuia.

Dosarul are ca obiect anulare act administrativ, respectiv anularea Deciziei 280/2014 a ANPC cu referire la metoda de restructurare prin includerea comisionului de administrare în marja de dobândă.

Facem precizarea că, în iulie 2014, ANPC a emis o decizie prin care solicită Raiffeisen Bank SA încetarea practicii de includere a comisionului de administrare a creditelor în rata dobânzii în cazul operaţiunilor de restructurare credite. Deşi Raiffeisen Bank SA a inclus menţiuni corespunzătoare în contractele încheiate cu clienţii, ANPC a opinat că modificările nu sunt suficiente. În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Dosarul nr. 988/2/2015, punerea în aplicare a deciziei cel mai probabil ar putea însemna că banca va restitui o parte din dobânda percepută clienţilor impactaţi, cel puţin începând din iulie 2014 şi până la momentul la care clienţii au beneficiat de noile condiţii de creditare sau până la data la care Raiffeisen Bank SA implementează decizia curţii. Decizia se aplică şi creditelor care au ajuns la scadenţă în perioada relevanţă.

Menţionăm că, la momentul actual, nu este posibilă o cuantificare exactă a impactului financiar a deciziei instanţei, dar Raiffeisen Bank SA apreciază că este de aşteptat un impact negativ de peste 10 milioane euro. Banca va reveni cu estimarea exactă a impactului, la momentul la care acesta va fi cuantificat".

Amintim că, recent, banca a pierdut, definitiv, şi în cazul deschis împotriva ANPC, contestând un proces verbal emis, în 2017, de autoritate. Acesta a stat la baza Ordinului prin care ANPC obliga Raiffeisen Bank să revină la dobânda de la momentul acordării, pentru toate contractele de credit încheiate în perioada 2006-2009, indiferent de moneda în care a fost acordat creditul. Banca a contestat în instanţă atât procesul-verbal, cât şi Ordinul emis de ANPC. Dosarul în care Raiffeisen a contestat Ordinul ANPC a fost câştigat pe fond de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, dar banca a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa stabilind termen în acest dosar pentru finalul anului 2021.

ANPC va putea dispune măsuri drastice împotriva băncii, inclusiv închiderea sucursalelor bancare, dacă Raiffeisen Bank nu va pune în aplicare decizia intanţei în scandalul Raiffeisen Leaks, ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Avocatul Piperea consideră că valoarea sumelor pe care banca va trebui să le returneze clienţilor care le-a plătit în baza clauzelor abuzive, respectiv dobânzile suplimentare şi contravaloarea diferenţei de curs valutar, ajunge la circa 600 de milioane de franci elveţieni: "Sunt zeci de mii de contracte, cred că se ajunge uşor la 500-600 de milioane de franci elveţieni pe care banca va trebui să îi dea înapoi debitorilor doar în contractele de împrumut în CHF".

În luna octombrie 2017, ANPC a emis Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, care obligă banca să-şi refacă toate contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Toate bancile se vor prabusi ca niste carti de joc in urma programului Kurzarbeit... Clientii vor da in plata locuintele si se vor aseza cu cortul in fata Guvernului sa ceara socoteala acestor escrcoci aliniati FIAREI capitaliste.

    1. Cristiane lasa gargara ca nu merge asa. M-ai prostit odata cu FIARA dar acuma nu mai ingurgitez nimic.

      666 este forma creierului tau si in prostia mea te bag la origini si astazi. 

    Pecinginea olandeza din fruntea acestei banci puturoase ajunge usor, dar sigur, la finish. Anul asta e pa.

    Van groh, da banii furati inapoi, hotule! 

    1. Parca e austriaca la baza....

      Banca, da. Rapanul din fruntea ei e olandez.

    Aceste bănci lacome, precum și capitalismul ca sistem ticălos, fascist, de sărăcire cu viteza luminii a populației își sapă singure groapa întrucât clienții aduși la sapa de lemn de capitalism, nu vor mai avea din ce să plătească iar băncile se vor trezi cu o tona de credite neperformante și cu casele date în plata, adică vor duce cheile casei luate cu credit, la banca, sa se spele banca pe cap cu datoria rămasă de plata.

    Capitalismul, ca sistem profund ticălos scoate și ultimul leu pe spinarea iobagilor asupriți. 

    1. In afara sa reperti cuvinte, esti capabil sa-ti explici afirmatiile? Ce are capitalismul cu fascismul? Cu viteza luminii a saracit populatia care, in 400 de ani de capitalism, a devenit mai instarita? Mai sus vorbesti de "Fiara" fara sa ai habar la ce se refera simbolul asta si ca simbolul asta tine de stratul de superstitii, iar nu de exegeza. Discursul tau este o multiplicare repetitiva de prostii. Nu te-ai plictisit sa o faci pe interesantul?

      Capitalismu cu fascismu sunt mana in mana, adica e o o conspiratie intre banci-guverne-corporatii prin care capitalismul (sistem aflat in moarte clinica, legat la aparate) urmeaza sa mai fie tinut artificial in viata, pana in 2030, cu ajutorul bancilor centrale si sustinut de un stat fascist mondial care sa ia masuri de forta.

      Bancile comerciale, de care discutam, vor fi sustinute de asemenea "legate la aparate" de catre bancile centrale inainte de a fi la randul lor desfiintate si restructurate astfel incat sa nu mai poata acorda credite pe cont propriu ci sa devina doar dealeri ale bancilor centrale (adica agenti de vanzari, prestatoare de servicii, cum e in prezent Revolut sau Curve). 

      Trebuie sa intelegi ca un astfel de capitalism pe moarte nu poate fi sustinut decat in mod artificial de un stat fascist, acest sistem ne-mai-avand sustinerea populatiei adusa la sapa de lemn de acest sistem ticalos.  

      Atacurile la persoana nu-si au rostul.

      Bah Cristiane ti-a dat drumu' ?

    Legea darii in plata e cat sa poate de corecta si trebuie sa-si faca treaba. Nu mai poti plati din cauza decaderii capitalismului.. dai casa "in plata" bancii iar aceasta va avea o investitie intr-un activ valoros de 2 camere, 40mp in Berceni...cotat pe piata libera la 80.000 de euro... Intrucat a incasat deja o jumatate din valoarea creditului, va putea vinde acest imobil valoros la pret de piata si va obtine un castig important.

    Castiga deci toata lumea - sclavul iese oarecum din sclavie, iar banca face o afacere buna, scoate un profit din specula cu apartamente de doi lei.  

    500-600 milioane de franci elvetieni incasati " ilegal " doar de o singura banca pe o singura moneda?, suntem dusi cu capul rau de tot, lumea asta chiar ca a inebunit.

    Eu unul m-as multumi cu un contract reechilibrat si as dona statului orice suma recuperata daca statul ma va apara in instanta, menirea statului esta sa-si apere cetatenii, nu?.  

    1. De Tripla Alianta - banci, guverne, corporatii, toate impotriva cetateanului ai auzit?

      Triste și stupide idei te bântuie prin caputzul gol .Trăiască socialismul multilateral subdezvoltat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb