DUPĂ CE A PUS POPRIRE PE CONTURILE TVR ŞI RATB ANAF anunţă că va bloca banii marilor datornici

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 22 iulie 2015

Compania Naţională a Huilei şi Poşta Română, printre cei mai mari restanţieri la buget

SRTv: "Televiziunea publică nu poate plăti decât salariile şi datoriile către stat, ceea ce ar duce la blocarea activităţii TVR"

-------------------

Actualizare 16:10 Manolescu: "Misiunea de asistenţă tehnică a FMI vizează reorganizarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili"

Misiunea de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a ajuns, astăzi, la Bucureşti pentru o perioadă de două săptămâni, vizează discuţii cu ANAF pentru reorganizarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, a declarat secretarul de stat Dan Manolescu.

Manolescu, prezent la o dezbatere pe tema Codului Fiscal la BNR, a precizat că misiunea are o componenţă restrânsă, de una sau două persoane.

Aceştia vor analiza împreună cu experţii Fiscului modalităţile de reorganizare pe segmentul marilor contribuabili, fără a avea legătură cu programul de restructurare şi reorganizare a ANAF derulat împreună cu Banca Mondială.

(A.C.)

-------------

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, ieri, că intenţionează să blocheze conturile tuturor marilor contribuabili cu datorii la stat, după ce deja a pus poprire pe conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi pe cele ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB).

ANAF a precizat, în cadrul unui comunicat: "În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor".

În Lista marilor datornici valabilă la 31 martie 2015 şi publicată pe site-ul ANAF, printre contribuabilii cu restanţe la buget, la data respectivă, se numărau Compania Naţională a Huilei (cu datorii de 1,24 miliarde lei) - societatea care ocupă primul loc în topul datornicilor la stat, Compania Naţională Poşta Română (cu peste 135 de milioane de lei datorie, pentru care a primit înlesniri la plată), Dafora (ce datorează bugetului 7,2 milioane lei şi pentru care a fost începută procedura de executare silită), Electrocentrale Bucureşti (829 milioane lei), Jolidon Import Export (circa 18 milioane lei), Oracle România (în jur de 52.000 de lei, dar pentru care a fost pornită executarea silită, conform informaţiilor de la finalul lui martie), Prospecţiuni (13 milioane lei), Rompetrol Downstream (76,77 milioane lei, cu înlesniri la plată), Complexul Energetic Hunedoara (aproape 130 milioane lei), Electrica (24,45 milioane lei), Romgaz (cu datorie de 20 milioane lei şi cereri de compensare în curs de soluţionare), Upetrom 1 Mai (28,33 milioane lei) etc.

SRTv renunţă la TVR News

Deşi conturile TVR au mai fost blocate şi deşi remuneraţiile angajaţilor pot fi achitate, conform legii, unii dintre salariaţi se tem că nu-şi vor mai primi banii.

Unii dintre angajaţii televiziunii publice sunt de părere că decizia de blocare a conturilor TVR poate fi şi una politică. Sursele citate ne-au declarat: "Stelian Tănase (n.r. preşedintele-director general al SRTv) l-a atacat pe Victor Ponta pe blogul său, zilele trecute. Era previzibil că urmează să plătească pentru asta. Problema este că vom plăti cu toţii, pentru că, acum, toate cheltuielile sunt oprite - nu mai putem face filmări, deplasări, producţii, ştiri, nimic".

În 16 iulie, şeful TVR a publicat, pe blogul său, următoarele: "Oricît ai poza in victimă a răutăţii celorlalţi, a culiselor şi intereselor de partid, în victimă a Opoziţiei şi a preşedintelui Iohannis, pînă la urmă - dincolo de mascarada de rigoare - sunt şi alte lucruri care contează. De exemplu că trebuie să te comporţi ca un bărbat de stat. Să pui înaintea ta ţara şi abia apoi interesul tău personal, dacă tot te-ai făcut prim ministru şi şef de partid, adică ţi-ai asumat soarta celorlalţi.

(...) Acum i-a căşunat (n.r. lui Ponta) pe Iohannis pentru că i-a cerut demisia. După părerea lui, Iohannis ar fi trebuit să ignore faptul că şeful guvernului a fost inculpat etc. Mi se pare în afara unei logici elementare. Exact asta nu trebuia să facă Iohannis. Era obligat de funcţia sa, conform Constituţiei, să ia notă de acuzaţiile aduse de DNA unui primministru şi să îi ceară demisia. Dar nici nu trebuia să i-o ceară. Normal ar fi fost ca odată ieşit de la DNA să-şi ofere demisia în primele 60 de minute. Aşa era normal sau mi se pare mie!?".

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Televiziunea Română se află în subordinea Parlamentului României, care "se va pronunţa" în situaţia de la TVR: "Noi, la solicitarea Parlamentului României, în 2012 dacă nu mă înşel, am intervenit printr-un program de salvare de care noi ne-am ţinut şi conducerea televiziunii nu s-a ţinut. Am înţeles că se mai angajează încă vreo 80 de directori, nu ştiu, 84 sau câţi or fi...Nu este o instituţie în subordinea Guvernului, nu avem dreptul noi să ne pronunţăm. Parlamentul se va pronunţa, doar că nimeni nu poate să ceară ANAF să încalce legea, că după aceea răspund ei penal, dacă încalcă legea".

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a precizat că "este o abordare normală atunci când astfel de situaţii se întâmplă": "Legea trebuie aplicată, indiferent de care entitate vorbim".

Societatea Română de Televiziune se află într-o situaţie financiară extrem de dificlă, deşi a trecut printr-un proces de restructurare, în cadrul căruia a renunţat la unele posturi, a făcut disponibilizări colective şi a beneficiat de reeşalonări ale datoriilor.

SRTv a înregistrat, anul trecut, o pierdere de 81,5 milioane de lei.

Datoriile totale ale TVR se cifrau la 700 milioane lei.

Reprezentanţii instituţiei media au anunţat, într-un comunicat, că, în şedinţa de ieri, Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a adoptat o serie de măsuri de limitare imediată a cheltuielilor. Astfel, membrii CA au decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul acestuia urmând să fie preluat de celelalte canale TVR. Tot în şedinţa de ieri a fost luată în discuţie închiderea TVR HD şi transformarea postului TVR 2 într-unul "cu emisie de înaltă definiţie". CA a hotărât şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării numărului posturilor de conducere.

Comunicatul TVR precizează: "În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei. Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp".

SRTv anunţă că, anul trecut, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici faţă de cele din anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2.

"La finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat", mai precizează comunicatul.

Ileana Savu, director RATB: "Transportul public va fi asigurat în continuare"

RATB va asigura în continuare transportul public, cheltuielile necesare funcţionării putând fi acoperite de subvenţia lunară primită de la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), potrivit doamnei Ileana Savu, directorul comercial al Regiei, citată de Mediafax.

Domnia sa subliniază că, în acest moment, nu este pusă în pericol funcţionarea serviciului public de transport asigurat de RATB.

Ileana Savu a adăugat că reprezentanţii companiei încearcă să găsească soluţii pentru eşalonarea datoriei şi ieşirea din acest impas.

RATB avea, luni, o datorie de 272,43 milioane de lei lei, restanţe ce provin "din taxa pe valoarea adăugată care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc.) (...) pentru perioada septembrie 2007- martie 2013", subliniază reprezentanţii Regiei, într-un comunicat.

Aceştia precizează că datoriile calculate de ANAF sunt contestate în instanţă de RATB, procesul aflându-se în faza de recurs.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ANAF ar trebui, pe langa multe altele:

    1. sa isi puna la punct sistemul electronic (aplicatia) care le pica adesea si irita contribuabilii (pe buna dreptate) 

    2. sa isi trimita inspectorii la toate nuntile tiganesti si sa chestioneze proprietarii de Porsche-uri, Ferrari-uri, Aston-uri etc. din ce bani le-au cumparat (si la fel in privinta vilelor, sa isi trimita oamenii la portile tuturor conacelor, in special la cele cu multe turle) si sa puna sechestru pe alea daca nu pot justifica provenienta banilor cu care le-au achizitionat 

    3. sa faca vizite la toti politicienii din ultimii 25 ani si sa le verifice averile si provenienta lor

    Au de unde scoate bani, dar NU VOR sau NU SUNT LASATI.  

    ... cum sa ne batem singuri cuie-n talpa.

    Ce castigam omorand firmele de stat?

    Oare ANAF-ul trebuie sa faca ordine acolo unde guvernul si celelalte institutii abilitate ale statului au esuat? A mai incercat celebra institutie sa faca ordine si printre micii contribuabili si a fost un fiasco; tineti-o tot asa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb