• UPDATE 12:45: TVR: "Decesul colegului nostru a survenit înaintea afişării rezultatelor procesului selecţiei de personal"
Biroul de presă al TVR ne-a transmis, astăzi, punctul de vedere al oficialilor linstituţiei cu privire la subiectul abordat în articolul de mai jos. Menţionăm că noi am încercat să-i contactăm, aseară, după ce am primit informaţia potrivit căreia un angajat al TVR s-a sinucis, pe reprezentanţii biroului de presă din Televiziunea Publică, care, însă, nu au răspuns apelurilor noastre telefonice. Relatăm în întregime afirmaţiile conducerii TVR:
"Regretăm gestul şi moartea colegului nostru şi suntem alături de familia acestuia. Respectăm durerea şi intimitatea familiei şi îi rugăm şi pe reprezentanţii mass-media să facă acelaşi lucru şi să nu transforme această tragedie într-un subiect de presă.
Speculaţiile conform cărora gestul fostului nostru coleg ar avea legătură cu procesul de selecţie de personal care se desfăşoară în această perioadă sunt nefondate. Decesul colegului nostru a survenit înaintea afişării rezultatelor procesului selecţiei de personal.
În acest context, declaraţiile unor lideri sindicali care vor să lege o tragedie personală de procesul de restructurare al TVR sunt regretabile, fiind lipsite de temei, iar încercarea acestora de a arunca asupra TVR vina pentru această dramă este meschină.
De asemenea, afirmaţia conform căreia conducerea TVR a declanşat Procesul de selecţie a personalului din SRTv fără a dialoga cu cu partenerii de dialog social este falsă. Conducerea TVR a dialogat în mod constant cu reprezentanţii sindicali, cele două părţi căutând împreună soluţii de redresare financiară care să nu implice disponibilizări de personal sau ca numărul celor afectaţi să fie cât mai mic.
Conducerea TVR a avut consultări cu partenerii sociali în vederea stabilirii paşilor procesului de selecţie a personalului necesar pentru noua structură organizaţională şi pentru diminuarea efectelor sociale ale procesului de concediere colectivă.
În timpul consultărilor, care s-au derulat în perioada 13-24 septembrie 2012, cele două părţi au convenit ca numărul posturilor care vor fi desfiinţate în SRTv să fie mai mic decât cifra aprobată prin HCA nr. 110/28 august şi cea propusă iniţial în Notificarea privind intenţia de concediere colectivă.
Televiziunea Română trece printr-o situaţia financiară critică. Sub imperativul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală faţă de SRTv şi în OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administraţie al TVR are obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii".
---
Un angajat al Televiziunii Române s-a sinucis, după ce a văzut rezultatele selecţiei în urma căreia vor fi concediaţi circa 900 de salariaţi, după cum ne-a spus Ion Popescu, liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale "Meridian". Potrivit domniei sale, bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la postul local de televiziune din Târgu Mureş, în cadrul serviciului de pompieri.
"După ce a văzut rezultatele, s-a spânzurat. Era căsătorit şi avea un copil care lucrează tot la TVR şi căruia îi este frică să vorbească, să nu fie dat afară. Se poate ca şi Săftoiu să aibă astfel de surprize încât să-şi pună ştreangul de gât sau să se arunce de la etaj...".
Ion Popescu îl acuză pe Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, de neînţelegerea actului de restructurare, precum şi de necunoaşterea legii şi a psihologiei salariaţilor, subliniind că evaluarea angajaţilor din TVR în vederea disponibilizărilor colective care urmează să aibă loc nu a fost una corectă.
Reprezentantul "Meridian" mai susţine că întreaga procedură a fost realizată fără consultarea sindicatelor, adăugând: "Tot ceea ce s-a făcut, s-a făcut doar de către conducere, fără sindicate. Informarea, consultarea şi negocierea nu au avut loc. Sindicatele se vor lupta în continuare. Este posibil să facem plângere penală împotriva conducerii TVR, pentru că a abuzat de instituţiile statului, nerespectând procedurile impuse de lege".
Procesul de selecţie a personalului din Televiziunea Română pentru stabilirea celor aproape 900 de persoane care vor pleca din TVR s-a încheiat zilele trecute, rezltatele finale fiind afişate pe reţeua internă de net.
În ziua în care aceste rezultate au fost anunţate, Sorin Burtea, membru din partea salariaţilor în Consiliul de Administraţie al televiziunii, ne-a declarat: "Suntem necăjiţi. Selecţia nu a fost corectă, probabil că au fost doar criterii de clan. Oameni care n-au făcut nimic în instituţie şi care ar fi trebuit daţi afară au obţinut note mai mari decât cei care muncesc de ani de zile în credinţă, angajaţi care n-au avut nicio emisiune de doi ani au medii mai mari decât unii ca mine, care realizează câte două emisiuni pe săptămână de 12 ani. Sunt copii pe care oricând îi cauţi, fie că e zi sau noapte, îi găseşti la serviciu, lucrând şi care au luat note mai mici decât cei care au ieşit plângând că nu au răspuns nimic la probe. Presupun că au fost doar criterii de clan. Deja mulţi oameni au plecat, au preferat să piardă salariile compensatorii, dar să-şi găsească un loc de muncă în altă parte, pentru că va fi mult mai greu de făcut acest lucru în momentul în care 1000 de oameni vor pleca din TVR".
Angajaţii din Televiziunea Publică trăiesc cu coşmarul pierderii locurilor de muncă de circa jumătate de an, tensiunea din instituţie crescând în fiecare zi mai mult şi ducând la gesturi extreme din partea unora dintre salariaţi, care au ameninţat încă de acum câteva luni că se vor sinucide.
În urmă cu circa două luni, Ion Popescu ne-a declarat: "Ceea ce se întâmplă în televiziune nu este din vina salariaţilor, ci din vina celor care au condus instituţia şi care nu au cooperat pentru progresul acesteia. Organizarea muncii este defectuoasă. În televiziune sunt oameni foarte talentaţi, inteligenţi, care ar fi putut ajunge mult mai departe dacă ar fi fost lăsaţi să facă performanţă. Lucrurile se mişcă foarte greu în televiziune. Această instituţie a promovat România şi a integrat-o în circuitul mondial, prin emisiunile sale, iar politicienii, atât cei care s-au folosit de ea, cât şi cei care nu au reuşit acest lucru până acum, vor să o desfiinţeze. Noi vom negocia la sânge. S-ar putea ca negocierile de la TVR să se finalizeze cu sânge pe pereţi. Deja unii dintre angajaţi vin cu răngile la serviciu şi acesta este un semnal foarte mare. Un angajat mi-a spus că se urcă pe turn şi se aruncă de acolo".
Angajaţii televiziunii care au obţinut medii mici la evaluare nu pot să depună contestaţii, întrucât nu ştiu unde au greşit, rezultatele afişate reprezentând mediile obţinute, nu notele pentru fiecare dintre cele trei probe, ne-a spus Lucia Hossu Longin, membru în CA.
Potrivit domniei sale, în şedinţa Consiliului de Administraţie al TVR care a avut loc ieri s-a stabilit ca, în această dimineaţă, notele să fie afişate defalcat, pentru fiecare probă în parte. Ulterior, salariaţii vor putea depune contestaţii, termenul limită stabilit în acest sens fiind prelungit până mâine seară, la ora 21.00. Iniţial, acest termen fusese fixat pentru seara zilei de astăzi, 14 decembrie.
Membrii Consiliului au mai obţinut, ieri, acordul conducerii pentru a înainta o scrisoare Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în care vor solicita conservarea postului TVR Cultural, prin păstrarea licenţei de emisie, ne-a mai spus doamna Longin.
Atât desfiinţarea unor posturi TV, cât şi disponibilizările colective de la Televiziunea Publică fac parte din Programul de redresare a activităţii din instituţie, întocmit după ce Guvernul a solicitat, prin Ordonanţă de Urgenţă, o strategie de restructurare a TVR.
Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând conturile TVR, care fuseseră blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai.
Televiziunea Publică se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi şi datorii enorme, potrivit rapoartelor de activitate depuse de Televiziunea Română la Parlament.
1. BLA, BLA, BLA
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 14.12.2012, 18:34)
"conducerea TVR a declanşat Procesul de selecţie a personalului din SRTv fără a dialoga cu cu partenerii de dialog social este falsă. Conducerea TVR a dialogat în mod constant cu reprezentanţii sindicali, cele două părţi căutând împreună soluţii de redresare financiară care să nu implice disponibilizări de personal sau ca numărul celor afectaţi să fie cât mai mic." ------Extraordinar, se dialogheaza pana la epuizare. La fel ca si la Oltchim se negociaza pentru achizitia rafinariei pana dispare ultima conducta de pe platforma. In Romania desi se obtin profituri fantastice omul este lasat intotdeauna de izbeliste, pentru ca el saracul , acest ZILIER al SOCIETATII MURIBUNDE nu are altceva de facut decat sa dialogheze .....RUSINEEEEEEEEE