DUPĂ CE AGENŢIA DE TURISM A INTRAT ÎN INSOLVENŢĂ Clienţii rămaşi fără vacanţe au făcut plângeri penale contra Genius Travel

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 18 august 2016

Clienţii rămaşi fără vacanţe au făcut plângeri penale contra Genius Travel

ANAT exclude agenţia de turism pentru prejudicii morale

Agenţia de turism Genius Travel şi-a anunţat recent clienţii prin e-mail că intră în insolvenţă, astfel că o parte dintre clienţii care au rămas fără vacanţe au depus reclamaţii la ANPC şi au făcut plângeri penale.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat, ieri, că a exclus agenţia pentru prejudicii morale create asociaţiei, potrivit statutului ANAT, prejudicii de imagine create agenţiilor de turism membre şi nemembre, care funcţionează corect şi îşi respectă clienţii, prejudicii materiale create turiştilor care au cumpărat vacanţe de la Genius Travel şi nu le pot efectua.

Potrivit unui comunicat de presă, ANAT a cerut explicaţii Genius Travel încă de vineri, 12 august, când mai mulţi turişti au contactat asociaţia, în urma mesajului primit de la agenţie, prin care îşi anunţa starea de insolvenţă. În acest sens, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a îndrumat turiştii să îşi verifice rezervările, chiar şi după ce sâmbătă agenţia a declarat clienţilor ei şi asociaţiei că a depăşit situaţia critică de vineri. Plângerile au continuat şi marţi, când Genius Travel a repetat anunţul referitor la deschiderea procedurii de insolvenţă, de data aceasta pe 19 august.

Conform sursei citate, ANAT urmăreşte atent evoluţia situaţiei pentru a informa turiştii ce au de făcut pentru obţinerea despăgubirilor legale.

Situaţia actuală îndreptăţeşte asociaţia să ceară încă o dată revizuirea cadrului legal referitor la garantarea sumelor achitate de turişti. Totodată, ANAT va avansa cât de curând un proiect de act normativ pentru înfiinţarea unui fond privat de garantare.

ANT: Genius Travel trebuie să ne prezinte documentele în 15 zile

Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) au notificat, ieri, conducerii Genius Travel să îşi prezinte toate documentele în următoarele 15 zile la sediul ANT. În caz contrar, licenţa de turism va fi retrasă din oficiu.

Într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Turism se precizează: "În urma sesizărilor primite la Autoritatea Naţională pentru Turism, reprezentanţii Direcţiei Generale Autorizare şi Control Turism au efectuat un control la sediul agenţiei de turism Genius Travel. Ca urmare a controlului efectuat, s-a constatat că agenţia de turism nu mai funcţionează la sediul pentru care s-a emis licenţa de turism".

În acest caz, reprezentanţii ANT au menţionat că Genius Travel deţine poliţă de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de către turist, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism. Poliţa a fost emisă de German Romanian Assurance pentru suma de 10.000 dolari, fiind valabilă până la data de 21 aprilie 2017.

Clienţii Genius Travel au depus plângeri penale şi au protestat în faţa sediului

Clienţii Genius Travel, care au fost anunţaţi prin e-mail că nu mai pot merge în vacanţă pentru că firma a intrat în insolvenţă, s-au strâns, ieri, în faţa agenţiei de turism, unii dintre ei anunţând că au depus deja reclamaţii şi plângeri penale împotriva companiei, potrivit Mediafax.

Aproximativ 15 persoane au făcut reclamaţii la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), plângeri penale şi spun că vor să primească banii înapoi.

Conform aceleiaşi surse citate, una dintre clientele firmei, Mirela Dumitrescu, a declarat că a decis să depună plângere penală după ce reprezentanţii agenţiei nu i-au mai răspuns la telefon sau e-mail: "Soţul meu a achiziţionat un pachet turistic pentru Grecia, în jur de 1.400 de euro. A achitat avansul, aproximativ 900 de euro, iar pe 9 august a venit să achite diferenţa. Banii au fost luaţi. Pe 12 august, am primit notificare că se intră în insolvenţă. Asta nu există. Insolvenţa nu apare de pe o zi pe alta. Nici azi nu este înregistrată la Tribunalul Bucureşti o cerere de insolvenţă. (...) Am venit la companie, toate telefoanele sunt închise, mail-urile nu funcţionează şi mi-am dat seama despre ce este vorba. (...) Am reclamat la ANPC, voi verifica pe instanţă să văd dacă depun insolvenţă. Am depus o plângere penală împotriva societăţii şi a reprezentanţilor societăţii. Vom merge la asigurator şi la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT)".

Genius Travel a fost înfiinţată în 2008 de Bogdan Ştefan, care în prezent are 20% din acţiunile agenţiei, în timp ce Ionuţ Costea controlează 80% din acţiuni. Agenţia de turism vinde vacanţe în Delta Dunării, Bulgaria, Turcia, Grecia. Anul trecut, agenţia de turism a avut pierderi de 514.000 lei şi o cifră de afaceri de 2,3 milioane lei, potrivit datelor raportate Ministerului de Finanţe. Agenţia avea la sfârşitul anului trecut 29 de angajaţi şi datorii de 2,4 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din punctul meu de vedere, agentiile de turism ar trebui la fel ca si asiguratorii, bancile si institutiile financiare sa fie obligate la detinerea unui capital propriu minim, care sa poata acoperi in orice moment datoriile societatii.

    Pana atunci poate ar fi bine sa utilizati agentii care ofera confirmare pe loc, gen booking. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb