DUPĂ CE AUTORITATEA NU I-A PERMIS LISTAREA LA LONDRA PRIN TITLURI DE INTERES Fondul Proprietatea, dezamăgit de ASF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 4 decembrie 2014

Greg Konieczny, Managerul FP: "Dorim să reiterăm faptul că listarea Fondului la Londra va fi un pas important înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital din România deoarece va atrage un număr semnificativ de investitori instituţionali străini noi în Fond şi, implicit, în România".

Greg Konieczny, Managerul FP: "Dorim să reiterăm faptul că listarea Fondului la Londra va fi un pas important înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital din România deoarece va atrage un număr semnificativ de investitori instituţionali străini noi în Fond şi, implicit, în România".

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) şi-au exprimat, ieri, dezamăgirea cu privire la faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) nu a aprobat regulamentul referitor la listarea pe pieţele străine prin intermediul titlurilor de interes, după ce prima lor reacţie a fost să solicite în mod oficial clarificări în legătură cu motivarea acestei decizii.

Reprezentanţii FP arată: "Aprobarea Regulamentului DI (n.r. titluri de interes) era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea, un fond închis cu o valoare de 3,2 miliarde euro, să demareze listarea secundară pe Bursa de Valori de la Londra, în conformitate cu votul acţionarilor din cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 28 aprilie 2014. ASF a postat pe 26 noiembrie 2014 o notificare pe website-ul său, conform căreia Regulamentul DI nu a întrunit majoritatea voturilor necesare în cadrul şedinţei consiliului ASF. Nu a fost oferită nicio altă informaţie, care să explice raţionamentul acestei decizii".

În ciuda dezamăgirii exprimate, Greg Konieczny, Managerul Fondului Proprietatea, pare să mai spere într-o minune, respectiv ca ASF să revină asupra respingerii regulamentului pentru titluri de interes şi spune că îşi păstrează angajamentul să listeze Fondul la Londra, în conformitate cu mandatul primit de la acţionari.

Domnul Konieczny a spus: "Decizia luată de Consiliul ASF de a nu aproba Regulamentul DI necesar pentru a finaliza listarea Fondului pe Bursa de Valori de la Londra este foarte dezamăgitoare pentru noi şi acţionarii noştri. Proiectul de regulament a fost foarte bine conceput şi aprobarea sa ne-ar fi permis să realizăm listarea la LSE până la data de 12 decembrie 2014. Ne menţinem determinarea fermă de a colabora cu Consiliul ASF pentru a înţelege raţionamentul acestei decizii şi de a lucra împreună pentru a ajunge la o soluţie satisfăcătoare, care să permită listarea în următoarele săptămâni. Dorim să reiterăm faptul că listarea Fondului la Londra va fi un pas important înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, deoarece va atrage un număr semnificativ de investitori instituţionali străini noi în Fond şi, implicit, în România".

Acesta a adăugat: "Sperăm ca ASF să revină asupra acestei decizii referitoare la Regulamentul DI, deoarece ne păstrăm angajamentul de a lista Fondul la Londra, în conformitate cu mandatul pe care l-am primit de la acţionarii noştri. Ne-am exprimat disponibilitatea şi interesul de a ne întâlni cu toţi membrii Consiliului ASF, pentru a discuta beneficiile executării listării la Londra în 2014 şi pentru a clarifica orice întrebări pe care le-ar avea cu privire la infrastructura DI. De asemenea, discutăm împreună cu Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea impactul acestui regres şi vom informa acţionarii şi investitorii cu privire la paşii următori, după caz."

Unele voci comentează că, din punct de vedere juridic, FP nu a procedat corect, aprobând, în AGA, listarea secundară prin titluri de participare, în condiţiile în care, în ţara noastră, nu există cadrul legislativ aferent. Acesta ar fi fost motivul pentru care Consiliul ASF a decis să respingă, pentru moment, regulamentul titlurilor de interes, potrivit unor surse.

Anterior deciziei ASF, reprezentanţii FP erau încrezători că Autoritatea va aproba regulamentul pentru titluri de interes şi aveau toată documentaţia pregătită pentru listarea pe Bursa de Valori de la Londra.

Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, a declarat că unul dintre motivele pentru care Fondul doreşte listarea la Londra (n.r. pe lângă Bursa de Valori Bucureşti) este scăderea discountului dintre valoarea activului net şi preţ, în prezent de 22%.

ASF o ţine pe a ei

Reprezentanţii ASF îşi menţin poziţia şi consideră că în acest moment nu este nevoie de listare pe o piaţă dintr-un alt stat membru prin intermediul titlurilor de interes.

Aceştia ne-au transmis, în urma comunicatului FP: "Aşa cum am transmis prin precizările din data de 26.11.2014, Consiliul ASF nu a întrunit în şedinţa din data de 26 noiembrie 2014 majoritatea voturilor pentru aprobarea Regulamentului privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România. Consiliul ASF şi-a stabilit obiectivele de pregătire şi liberalizare a interconectării cu pieţele din statele membre UE, potrivit Regulamentului UE 909/2014 şi măsurile stabilite prin proiectul STEAM. În acest context, Consiliul ASF consideră că în acest moment nu este nevoie de listare pe o piaţă dintr-un alt stat membru prin intermediul titlurilor de interes. Reamintim că orice emitent din România poate să folosească certificate de depozit în vederea admiterii la tranzacţionare şi pe alte pieţe de capital din Uniunea Europeană".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb