DUPĂ CE CONDUCEREA A PROPUS DOUĂ SOLUŢII CA SĂ ÎI DESPĂGUBEASCĂ PE ACŢIONARII FURAŢI Gelu Manea vrea atragerea răspunderii administratorilor Bucur Obor

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 15 septembrie 2016

Gelu Manea vrea atragerea răspunderii administratorilor Bucur Obor

Gelu Manea, care deţine 16,05% din "Bucur Obor" (BUCU), a cerut completarea convocatorului Adunării Generale din 20 octombrie, cu propunerea de atragere a răspunderii administratorilor de drept Cristinel Rotaru, Gabriel Ţiripa şi Anca Sorina Popescu Cruceru şi a administratorului de fapt Postovaru Laurenţiu.

Gelu Manea consideră că cele două variante propuse pentru soluţionarea situaţiei create în urma furturilor de acţiuni din anii 1998-1999 ( un program de răscumpărare, în urma căruia să fie împroprietăriţi păgubiţii, sau o majorare de capital) presupun prejudicierea acţionarilor.

Depozitarul Central a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată în anul 2011, să reînscrie ca acţionari un număr de 1344 de persoane, care deţin, în total, 7,32% din capitalul social al companiei, cu un număr de 735 de titluri fiecare. Soluţia nu a putut fi pusă în practică, deoa-rece, timp de 16 ani, s-au făcut tranzacţii de bună credinţă.

Ziarul BURSA a scris, în iunie, că unii acţionari au fost de acord să îi despăgubească de la ei pe cei furaţi, înţelegere aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform unor surse din piaţă, şi confirmată de Depozitarul Central.

În condiţiile în care consideră inadecvate cele două soluţii propune de CA, Gelu Manea a propus o a treia variantă, respectiv dobândirea prin preluare cu titlu gratuit de acţiuni proprii de către asocietate, astfel: i) mandatarea Consiliului de Administraţie al Societăţii pentru a efectua toate diligentele necesare preluării cu titlu gratuit de la acţionarul Amadeus Group SRL a numărului de 973.943 acţiuni proprii prevăzut de Sentinta penală; ii) aprobarea transferării directe de către societate a acţiunilor dobândite, cu titlu gratuit, către acţionarii societăţii fraudaţi menţionaţi în Sentinţa penală şi care nu au obţinut acţiunile sustrase până la respectiva dată, transfer efectuat în scopul soluţionării de către Societate a situaţiei generate de Sentinţa penală şi asigurării executării acesteia.

Una dintre variantele de despăgubire prezentate în convocatorul AGA este aprobarea răscumpărării unui număr maxim de 962.925 acţiuni proprii integral plătite, la un preţ între 0,1 lei şi 6,4 lei/unitate şi a transferării directe de către societate a acţiunilor dobândite către acţionarii fraudaţi menţionaţi în sentinţa penală nr. 172F/2011 şi care nu au obţinut acţiunile sustrase până la respectiva dată.

Varianta a doua este aprobarea majorării capitalului social cu aport în numerar de 1.337.575 lei, respectiv de la valoarea de 1.337.575 lei la valoarea de 2.675.150 lei, şi aprobarea acordării dreptului de preferinţă acţionarilor existenţi înregistraţi în Registrul Acţionarilor, direct proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia. Conform convocatorului, perioada în care se pot subscrie acţiuni în cadrul exercitării dreptului de preferinţă va fi de o lună de la data stabilită în prospectul de ofertă. În perioada de subscriere, acţionarii pot realiza subscrieri la preţul de subscriere egal cu valoarea nominală a acţiunilor, conform drepturilor de preferinţă deţinute.

Din această variantă, mai face parte şi aprobarea oferirii spre subscriere a unui număr de cel mult 962.925 acţiuni, care au fost subscrise sau plătite în întregime în Etapa I a majorării capitalului social, în scopul asigurării executării Sentinţei penale nr. 172F/ 2011, la un preţ de subscriere de 0,11 RON/acţiune, către unul sau mai mulţi acţionari existenţi înregistraţi în Registrul Acţionarilor societăţii şi care se angajează şi garantează inclusiv cu aceste acţiuni, faţă de societate, să transfere ulterior respectivele acţiuni, fără plată, către acţionarii societăţii fraudaţi menţionaţi în sentinţa penală.

Totodată, trebuie să fie aprobate persoanele care să fie invitate să participe la Etapa II a majorării capitalului social, dintre cele care şi-au exprimat intenţia în termen de 15 zile de la data publicării Convocării.

De asemenea, acţionarii vor decide oferirea spre subscriere a acţiunilor care nu au fost subscrise sau plătite în întregime în Etapa I a majorării capitalului social şi în Etapa II a majorării capitalului social, ca drept de preferinţă sui generis, după închiderea ofertei publice menţionate pentru o perioadă de o lună, la un preţ de subscriere de 0,11 RON/acţiune, în mod exclusiv acţionarilor societăţii fraudaţi menţionaţi în Sentinţa penală şi care nu au obţinut acţiunile sustrase până la respectiva dată, direct proporţional cu cotele de participare calculate în baza acestei hotărâri judecătoreşti.

Conform convocatorului, în ipoteza în care acţionarul din Etapa II a majorării capitalului social nu execută obligaţia de transfer fără plată a acţiunilor dobândite în această etapă către acţionarii fraudaţi menţionaţi în Sentinţă, AGA va decide aprobarea autorizării Consiliului de Administraţie pentru a dobândi un număr maxim de 962.925 acţiuni proprii integral plătite, la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,10 RON/acţiune sau mai mare de 3,20 RON/acţiune, precum şi aprobarea transferării directe a acestora de către Societate, fără plată, către acţionarii Societăţii fraudaţi

Gelu Manea consideră, în schimb, că soluţia optimă presupunea repunerea celor 1.344 de acţionari în drepturile recunoscute de Sentinţa penală nr. 172F/2011, aşa cum s-a dispus de instanţa penală, prin anularea tranzacţiilor frauduloase, într-un termen cât mai scurt şi fără costuri din partea societăţii: "Sentinţa penală nr. 172F/2011 nu obligă Bucur Obor SA să suporte vreun cost sau să achite vreun prejudiciu cuiva, ci doar dispune reînscrierea în registrul acţionarilor a acţionarilor fraudaţi ca urmare a anulării de către instanţa de judecată a tranzacţiilor frauduloase".

În opinia sa, cele două variante presupun costuri ale societăţii, care urmează să fie suportate de ceilalţi acţionari, proporţional cu procentul deţinut, nicidecum de acţionarii la care se regăsesc în prezent acţiunile persoanelor vătămate: "În acest context, lipsa propunerii soluţiei optime ca societatea să preia cu titlu gratuit cele 978.948 de acţiuni de la acţionarul majoritar Amadeus Group SRL, conduce la concluzia faptului că actualul Consiliul de Administraţie al societăţii îşi exercită mandatul cu loialitate nu faţă de societate, ci faţă de acţionarul majoritar".

Compania Bucur Obor a fost, în ultimii ani, scena unui scandal deschis dintre Laurenţiu Postovaru, care deţine, în nume propriu şi prin firma lui, Amadeus Group, 49,9% din capitalul social al BUCU, şi Gelu Manea, care are 16,05% din companie şi care a condus societatea pentru o perioadă de mai mulţi ani.

Pe fondul conflictului, emitentul a fost chiar suspendat de la tranzacţionare de către ASF, timp de cinci luni, până în februarie 2015. În luna septembrie 2014, reprezentanţii "Amadeus Group" au raportat că au schimbat Consiliul de Administraţie al companiei, într-o Adunare Generală, însă, atunci, Gelu Manea a susţinut că şedinţa respectivă a fost ilegală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb