DUPĂ CE S-A FĂCUT DE RÂS CU RESPINGEREA ŞI REAVIZAREA LUI FERCALĂ ASF a modificat regulile privind avizarea conducătorilor din piaţa de capital

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2017

ASF a modificat regulile privind avizarea conducătorilor din piaţa de capital

Autoritatea, din nou incoerentă: Modificarea a venit, după ce instituţia a respins plângerile făcute de Asociaţia Brokerilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a schimbat procedura internă prin care făcea evaluări pentru avizarea persoanelor cu funcţii cheie pe piaţa de capital, după ce s-a făcut de râs în cazul evaluării lui Mihai Fercală, pentru Directoratul SIF Transilvania şi după ce s-a trezit şi cu un proces în instanţă, iniţiat de Asociaţia Brokerilor.

În octombrie 2016, Mihai Fercală a fost respins de ASF, în urma unui interviu, unul dintre motivele invocate fiind faptul că nu cunoaşte suficient compania SIF Transilvania, deşi se afla la conducerea acesteia de peste 20 de ani. În februarie, fără nici o explicaţie, ASF şi-a retras decizia, iar Fercală a revenit în Directoratul SIF3.

Modificarea procedurii este o nouă dovadă de incosecvenţă, căci vine după ce, recent, ASF a respins plângerea prealabilă formulată de Asociaţia Brokerilor împotriva Regulamentului ASF nr. 14/2015 privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF.

Asociaţia Brokerilor a dat în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru anularea unor articole din Regulamentul ASF nr. 14/2015, privind evaluarea conducătorilor.

În acest context, ASF a anunţat, ieri, că a modificat, la sfârşitul lunii trecute, procedura internă referitoare la realizarea interviului prevăzut în "Regulamentul nr.14/2015 privind autorizarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF".

Conform noii proceduri, comisia de intervievare este stabilită nominal pentru fiecare interviu, prin decizia vicepreşedintelui sectorului în care a fost depusă cererea de aprobare, potrivit comunicatului instituţiei, care precizează: "Componenţa comisiei de intervievare este constituită din trei membri cu funcţii de conducere, din care două persoane din sectorul de supraveghere financiară relevant şi un membru din structurile organizatorice integrate, respectiv Direcţia Juridică sau Direcţia Strategie şi Stabilitate Financiară.

În cadrul interviului va fi evaluată respectarea criteriilor de competenţă şi experienţă profesională a persoanei în cauză, respectiv guvernanţa. Pentru fiecare din cele două criterii, întrebările formulate sunt corelate cu aspectele avute în vedere pentru evaluare menţionate la art. 6 şi 8 din Regulamentul nr.14/2015.

Al treilea criteriu prevăzut de Regulament, cel de integritate şi reputaţie, este evaluat de către fiecare Sector, prin Direcţia de Autorizare, pe baza documentelor depuse la dosar, a investigaţiilor proprii în piaţă (în principal cercetarea surselor mass-media, consultarea altor autorităţi naţionale sau din alte state), dar şi ca urmare a eventualelor discuţii lămuritoare cu persoana în cauză.

Prin urmare, decizia cu privire la aprobarea unei persoane evaluate pentru exercitarea unei funcţii de conducere/funcţii cheie nu se stabileşte în baza interviului, ci se fundamentează pe o analiză complexă, documentată în cadrul direcţiei de autorizare, la nivelul fiecărui sector. Concluzia referitoare la îndeplinirea cerinţelor de eligibilitate a persoanei propuse de entitatea reglementată în vederea aprobării, rezultată în urma analizei, va fi prezentată Consiliului ASF".

ASF menţionează că Regulamentul nr.14/2015 este o actualizare a cadrului normativ naţional, aliniat la directivele europene şi la ghidurile ESMA/EIOPA şi a fost elaborat în deplină conformitate cu legislaţia primară aferentă fiecărei entităţi reglementate şi cu legislaţia secundară aplicabilă în cadrul fiecărui sector de supraveghere financiară.

Documentele de referinţă avute în vedere la adoptarea Regulamentului nr.14/2015 au fost Directiva 2004/39 (MIFID I) şi Directiva 2013/36 (care sunt aplicabile atât instituţiilor de credit, cât şi societăţilor de servicii de investiţii financiare), Ghidul emis de EBA privind evaluarea adecvării membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii cheie, ale cărui prevederi se regăsesc şi în proiectul Ghidului comun ESMA/EBA cu privire la evaluarea adecvării membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii cheie, conform Directivei 2013/36/EU şi a Directivei 2014/65/EU, conform comunicatului Autorităţii. De asemenea, la momentul elaborării regulamentului au fost analizate şi documentele emise de IOSCO - "Fit and Proper best practice", precizează instituţia.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a declarat, săptămâna trecută, că ASF a reuşit, "cu sprijinul pieţei şi a intervenţiei ferme a reprezentanţilor pieţei", să modifice şi să aprobe noua procedură cu privire la interviurile persoanelor cheie din entităţile supravegheate de ASF.

"Interviul pentru autorizare, împreună cu analiza dosarului şi cu analiza bunei reputaţii profesionale vor fi propuse de sector, iar comisiile de evaluare se vor numi numai de către vicepreşedintele de sector, în baza importanţei funcţiei pe care o evaluăm", a afirmat Mircea Ursache, adăugând: "Piaţa este foarte atentă la problemele noastre, ceea ce am primit ca reacţii la o procedură (n.r. procedura de evaluare) este util".

Tot atunci, Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat că procedura prin care selecţia persoanelor se face pe bază de interviu, este lipsită de transparenţă, pentru că nu se cunosc exact regulile pe care autoritatea le foloseşte în evaluare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Fercala nu a fost avizat in oct 2016, pe buna dreptate de ASF, in ceea ce priveste motivatia, chiar daca ea nu a fost inteleasa, cu siguranta Fercala nu cunoaste activitatea SIF Transilvania ca si viitor AFIA, ca despre asta vorbim, avizarea lui la o entitate AFIA, cum vor deveni Sif-urile.. Multi din actuali conducatori vor avea dificultati sa conduca un AFIA, deoarece metodele lor de management invechite, politizate, nu au ce cauta in prezent si nici in viitor. Ca ASF-ul este slab, imoral, coruptibil, politizat, este un fapt, certificat inclus de atitudinea fata de Fercala, dovedida prin revenire si revocarea hotararii si apoi stampila de 'buna purtare si practica' acordata ultimului dinozaur care a reusit performanta de a duce SIF Transilvania la cel mai mic activ net, cel mai ilichid portofoliu, cel mai mare proprietar de hoteluri fara perspective de business reale, totul in urma unor cheltuieli cu investitiile supradimensionate si excesive.. Ma intreb, omul asta chiar stie ce este/ si ce face un AFIA de retail???

    1. Bine punctat, bravos!

    S-a dat un comunicat in care trebuie sa ii credem pe cuvant. A citit cineva procedura ? Nu , pt ca nu este publica. Autoarea articolului cum a verificat daca ce se spune este adevarat? Regulamentul 14 are un singur scop :controlul politicului asupra privatului .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb