DUPĂ CE TOATĂ PARTICIPAŢIA LA "ROMCAB" A FOST GAJATĂ ÎN CIPRU, IAR PRODUCĂTORUL DE CABLURI ŞI-A CERUT INSOLVENŢA, BCR a luat în garanţie 56,08% din "Sadalbari", acţionarul majoritar al "Romcab"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2017

BCR a luat în garanţie 56,08% din "Sadalbari", acţionarul majoritar al "Romcab"

Tribunalul Mureş a aprobat intrarea "Romcab" în insolvenţă

RTZ & Partners SPRL, numită administrator judiciar

O participaţie totală de 56,08% din "Sadalbari" SRL, care deţine 69,02% din "Romcab" Târgu Mureş (MCAB) a fost acceptată drept garanţie de Banca Comercială Română (BCR), pe 15 februarie 2017, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM).

Operaţiunea ridică semne de întrebare, după ce "Romcab" îşi ceruse insolvenţa, pe 10 februarie, iar, mai înainte, "Sadalbari" îşi gajase către "Stareal Limited" din Cipru, pe 6 februarie 2017, întreaga participaţie la "Romcab".

Tribunalul Mureş a aprobat, ieri, cererea Romcab să intre în insolvenţă, administrator judiciar fiind numită compania RTZ & Partners SPRL.

Răzvan Zăvăleanu, partener RTZ, ne-a declarat: "RTZ & Partners SPRL a fost numită în calitate de administrator judiciar în procedura insolvenţei privind societatea Romcab. Eforturile noastre şi ale societăţii se vor conjuga în scopul reorganizării companiei şi al acoperirii intereselor financiare ale creditorilor într-un cuantum care să fie cât mai acoperitor, potrivit posibilităţilor societăţii şi sprijinului pe care aceasta îl va primi de la aceşti parteneri, cu care se intenţionează a se colabora în continuare".

BCR a luat, în garanţie, deţinerile la "Sadalbari" ale lui Zoltan Prosszer şi a Roxanei Târcă.

Pe 15 februarie 2017, AEGRM a înregistrat o garanţie în favoarea BCR a 35 de părţi sociale din "Sadalbari" SRL, deţinute de Târcă Ioana Roxana, reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii la Romcab, şi una în favoarea BCR a 10 părţi sociale din "Sadalbari" SRL, deţinute de Zoltan Prosszer, actualul preşedinte al MCAB. În ambele cazuri, pe lângă cele două persoane fizice menţionate, la debitori este trecută şi compania Romcab SA.

Ambele garanţii expiră pe 15 februarie 2022.

În cazul înregistrării la AEGRM a garanţiei în care apare numele lui Prosszer, se specifică faptul că este vorba despre o "modificare", iar în cazul Roxanei Târcă, de un "aviz iniţial".

Astfel, nu este exclus ca AEGRM să fi înregistrat schimbările intervenite în acţionariatul Sadalbari, decise la finalul lunii ianuarie.

Pe 27 ianuarie 2017, Zoltan Prosszer i-a cedat Roxanei Târcă 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă a ajuns la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer a rămas cu numai 9,35%, iar, săptămâna trecută, ambii şi-au gajat titlurile către BCR.

În acţionariatul "Sadalbari", se mai regăsesc Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial.

Acţiunile "Romcab" au fost suspendate de la tranzacţionare, vineri dimineaţă, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Conform Bursei de Valori Bucureşti, ASF i-a solicitat companiei un raport detaliat cu privire la factorii care au generat modificarea situaţiei financiare de la data 30.09.2016 la 16.02.2017. Compania a anunţat pierderi de 39 milioane de euro, în 2016, după ce raportase un profit de 9 milioane de euro, la 30 septembrie 2016.

Sebastian Vădescu, fostul preşedinte Romcab, a spus într-un interviu pentru ziarul "BURSA", că nu îşi explică pierderile, că nu avea cunoştinţă de aceste date şi că nu a primit informaţii de la conducerea executivă, astfel că nu exclude o plângere contra lui Zoltan Prosszer.

"Romcab" şi-a cerut insolvenţa, deşi, anterior, anunţase că este pe cale să rezolve incidentele de plată, despre care se aflase în piaţă.

Printre creditorii Romcab, se mai numără Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Feroviara, BCR şi EximBank.

Creditorii care au cerut insolvenţa Romcab

Cererii de intrare în insolvenţă a Romcab s-au alăturat creditorii Unicredit Leasing Fleet Management SRL, Unicredit Leasing Corporation IFN SA, International Investment Bank, Elbi Electric & Lighting SRL, Anil Construct SRL, Inotal Aluminiumfeldolgozo ZRT; Roland Berger SRL; CHARTER TRANS AIR AGENCY, Cardinal SRL, Seka LTD Company SRL, Aliat Motors SRL, CRS CON TRANS SRL, Proiect Personal Leasing SRL; Proenerg SRL, Seal Security SRL; Eurocris Trans, Primaserv SRL, Banca Transilvania SA, Bima Prodserv SRL, Art Investment& Management SRL, GM Ecoinstal SRL, Someta SA, Banca de Export Import a Romaniei Eximbank SA, GS Protect SRL, Berecki Ferenc şi Elisabeta, Paneuro Internaţional SRL, Taller GMBH; Codelco Kupferhandel GMBH; MKM Masfelder Kupfer Und Messing GMBH; Fakopacs SRL, MFK Commodities Trading GmbH, , SC Allianz Ţiriac Asigurări SA, SC Tobimar SRL, SC Super Pack SRL, SC Smart Profit Solutions SRL, societatea Melos GmbH, Geserco SRL, BAC-Advisory LTD, Interplastics s.r.o., KOC Electrik Plastik SAN ve TIC LTD STI şi SC Gruppo Damidio SA, conform site-ului Tribunalului Mureş.

Instanţa a mai constatat că a formulat declaraţie de creanţă creditoarea Banca Comercială Feroviară.

Tribunalul a stabilit termen de judecată la data de 18.05.2017.

De asemenea, instanţa a stabilit termenul de judecată pentru analizarea opoziţiei formulate de către SC Masimo SRL precum şi a altor astfel de opoziţii ale creditorilor la 20.04.2017, în şedinţă publică, cu citarea administratorului judiciar, a debitoarei şi a creditorilor opozanţi.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Din nou da lovitura puternica bcr,pogonici are pregătit un euro pentru cumpărare.

    1. Este corect să se dea garanție chiar înainte de insolventa unui creditor ?

      schema e la del ca la Oltchim. O lasam in insolventa, facem o amortizare, o transferam la Erste si dupa aceea o vindem. ASA se face ca sa transfer 5 miliarde intre pozitiile capitalului propriu, fara Chisinau bineinteles, acum e posibil si fara:-)

    Sincer, nu am pricept, pentru ce au depus partile sociale ca "garantie", garantia se solicita in schimbul a ceva... Oricum, activele MCAB erau gajate catre TLV si BFER, partile sociale ale Sadalbari catre o firma din Cipru, si acum depun o garantie egala cu ZERO pentru ce? Astea ori sunt miscari haotice in incercarea de a salva MCAB pe ultima suta de metrii (greu de crezut dupa ce am citit de stocuri fictive) ori o frauda de proportii uriase. Doamna Ardeleanu - nu exista nici o informatie din partea Parchetului, autoritatilor in general? Nu s-a sesisat nimeni despre posibile fapte penale?

    1. in 2015 figura si BCR cu credite de vreo 75 milioane

      poate au mai dat si altele in 2016 

    Bcr S-a privatizat cind ministru de Finante era Vlădescu ??

    1. 21 Dec 2005 -

      BCR, cea mai mare banca din Romania, a intrat in posesia austriecilor de la Erste Bank. 

      Banca Comerciala Romana (BCR) merge la Erste Bank, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare in stilul decernarii premiilor Oscar. "Pretul oferit pe actiune este de 7,65 euro, ceea ce inseamna ca pretul final este in jur a 3,751 miliarde de euro. Pretul demonstreaza ca bunurile romanesti au valoare europeana", a apreciat Vladescu. 

      TENSIUNE. Intrarea membrilor comisiei de privatizare in sala conferintei de presa era programata pentru ora 19:07. O intarziere de doar cateva minute a pus pe jar televiziunile, care aveau rezervat timpul de satelit. Ziaristii din presa scrisa fierbeau si ei. Asteptau sa completeze articolele pregatite cu informatia esentiala: castigatorul si pretul. La ora 18:50 zaresc numele castigatorului pe ecranul laptopului de pe care se facea proiectia oficiala pe ecran. Sa fie vorba tot de doua versiuni gata pregatite, cu ambele banci competitoare? Primul vorbeste reprezentantul castigatorului. Este incantat de rezultat si de procesul de privatizare in sine. Este atat de incantat incat ne promite ca ne va da o mana de ajutor la intrarea in Europa. "Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a aduce Romania in Europa", ne promite Manfred Wimmer, directorul de strategie al Erste Bank. Austria va avea presedintia UE cand se va decide daca Romania adera la termen. Multumit de privatizare se declara si reprezentantul Millennium BCP, dar nu si de rezultat. 

      BERD SI IFC. Multumiti se declara si reprezentantii BERD si IFC. Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Actiunile valoreaza acum 1,515 miliarde de euro. Reprezentantii celor doua institutii au marturisit ca nu se asteptau nici ei sa obtina un asemenea rezultat, dar amintesc si faptul ca acum doi ani prespectivele Romaniei erau sumbre. 

      PRETURILE. La final, Sebastian Vladescu i-a oferit vicepresedintelui comisiei de privatizare, Nicolae Cinteza, hard-discul calculatorului care a mijlocit tranzactia si care "stia" si pretul oferit de BCP. Trei lovituri de ciocan se presupune ca au distrus dovezile privind pretul oferit de cel de-al doilea clasat. Acesta va mai ramane in plicul sigilat al Finantelor si in mintea reprezentantului bancii care a introdus oferta in computer. 

      DOMINATIA AUSTRIACA 

      Dupa achizitia BCR, austriecii au ajuns sa detina controlul celor mai mari societati romanesti. Grupul OMV detine o cota importanta din piata petrolului, dupa achizitia PETROM. Ierarhia in sistemul bancar s-a schimbat tot in favoarea austriecilor: Erste a achizitionat cea mai mare banca romaneasca, iar Raiffeisen a transformat falimentara Banca Agricola in a treia banca dupa cota de piata. BCR detine o retea nationala de aproximativ 340 de sucursale, un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de clienti persoane fizice si 300.000 clienti persoane juridice. Totusi, deocamdata austriecii nu pot lua decizii care sa schimbe statutul bancii, fara a avea sprijinul actionarilor minoritari. Potrivit actualului statut al bancii, deciziile se iau cu votul a 75% din actionari. Or austriecii au cumparat doar 61,8% din actiuni, restul aflandu-se in posesia celor 5 SIF-uri si a salariatilor bancii. 

      PLANURI PENTRU BCR

      Erste Bank va atrage 2,4 miliarde euro in primul trimestru al anului 2006, pentru finantarea activitatii BCR. Conform planului de afaceri, austriecii tintesc o rata de profitabilitate a investitiei de aproximativ 10% incepand cu anul 2009. Rata medie de crestere a profitului de 15% stabilita initial pentru perioada 2005-2008 va fi crescuta la peste 20% pentru perioada 2005-2009. Contractul de privatizare include garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat pentru pachetul de 62% din totalul actiunilor BCR si prevede acces imediat si putere de decizie asupra bancii romane. Austriecii vor lansa un program de integrare si restructurare. Ei vor sa reduca raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat de la 17% la peste 35%. Erste Bank promite investitii in valoare de 100 milioane euro in urmatorii 3 ani pentru reteaua de retail si infrastructura IT. Costurile procesului de integrare in valoare de 90 milioane euro vor fi declarate pe parcursul anului 2006. Tot anul viitor, Erste estimeaza ca 100 de milioane de euro vor reprezenta pierderile din creditele acordate si alte 100 de milioane de euro sume provenite din taxele datorate.  

      Cam multa inflacarare ! Inainte de toate trebuie aflat

      unde au disparut banii aceia in doar trei luni . Abia apoi vor putea fi facute comentarii permanente. Intre 

      barea este daca se doreste cu adevarat lamurirea 

      situatiei . In rest , vorbe goale ... 

      pertinente , nu permanente . scuze

    Si iata cum dupa declararea starii de insolventa se cedeaza participatiile in Romcab catre o banca ce mai mult ca sigur e si creditor

    1. ASF a decis, recent, în urma unui control, atenţionarea Depozitarului Central SA şi a unor persoane responsabile, precum şi instituirea în sarcina societăţii a obligaţiei implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv realizarea unui audit IT pentru o mai bună gestionare a disfuncţionalităţilor înregistrate.

      din momentul intrarii in insolventa

      orice miscare de capital este monitorizata SI retroactiv deasemenea:-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb