DUPĂ CE TRANZACŢIA CU ROSNEFT I-A MAJORAT AFACERILE CEFC vrea să-şi creeze propria bancă

Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2017

CEFC vrea să-şi creeze propria bancă

CEFC China Energy, un conglomerat privat care achiziţionează o participaţie la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, intenţionează să-şi lanseze anul viitor propria sa bancă, cel mai recent pas pentru a-şi majora activele, au declarat pentru Reuters doi directori ai companiei chineze, potrivit Agerpres.

În data de 8 septembrie, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la 9,1 miliarde de dolari.

Dar ascensiunea rapidă a companiei cu sediul în Shanghai i-a determinat pe unii bancheri internaţionali şi traderi să avertizeze asupra lipsei transparenţei şi a modului în care face afaceri cu firmele ruseşti afectate de sancţiuni.

O bancă controlată de CEFC ar urma să primească aprobarea autorităţilor de reglementare din China la începutul anului viitor, având un capital social de cinci miliarde de yuani (755 de milioane de dolari), astfel încât CEFC va fi una dintre puţinele companii energetice care administrează o bancă comercială privată, susţin directorii sub protecţia anonimatului.

Compania de stat China National Petroleum Corp (CNPC) controlează Bank of Kunlun, care efectuează inclusiv tranzacţii petroliere cu Iranul.

Un purtător de cuvânt al CEFC a declarat că nu poate comenta imediat informaţia.

Planul CEFC vine la doar câteva săptămâni după ce compania a anunţat că va achiziţiona 14,16% din Rosneft, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, ceea ce va catapulta puţin cunoscutul trader chinez în rândul firmelor energetice globale.

Având o bancă la dispoziţie, CEFC va avea o putere financiară mai mare pentru tranzacţionare, atunci când va gestiona aproape un milion de barili pe zi de ţiţei rusesc, şi capacitatea de a finanţa tranzacţii pentru clienţii chinezi, inclusiv rafinării independente, au declarat directorii.

Aceştia au adăugat: "Afacerile din energie implică finanţări imense şi clienţii noştri sunt dispersaţi. Credem că numai prin extinderea serviciilor financiare am putea face afacerea noastră mai competitivă". Autorităţile locale din Shanghai au abordat CEFC şi au propus planul, grupul chinez urmând să deţină o participaţie majoritară în noua bancă.

Surse bancare au avertizat că planificata investiţie a CEFC în Rosneft, vizată de sancţiunile SUA, şi lipsa de transparenţă în structura acţionariatului grupului ar putea determina instituţiile financiare occidentale să fie prudente în a se asocia la planificata bancă.

Propusa bancă va face parte din portofoliul financiar extins al CEFC - deţine deja o participaţie în Bank of Hainan şi administrează un lanţ de servicii financiare.

CEFC finalizează achiziţionarea unei participaţii de 50% în J&T Finance Group, care are operaţiuni bancare în Cehia, Rusia şi Slovacia. În septembrie, BCE a aprobat tranzacţia, după aproape doi ani de când a fost prima dată anunţată.

O altă achiziţie, o participaţie de 20% în compania americană de brokeraj Cowen Group, a fost întârziată, fiind verificată de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS).

Preluarea participaţiei la Rosneft este punctul culminant al expansiunii CEFC de la un trader petrolier de nişă din oraşul natal al fondatorului companiei CEFC, Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Rosneft şi NIOC vor să investească 30 de miliarde de dolari în proiecte energetice din Iran

Rosneft şi compania iraniană National Iranian Oil Company (NIOC) au semnat un acord privind implementarea unor proiecte strategice în Iran, valoarea totală a investiţiilor fiind de până la 30 de miliarde de dolari, a declarat miercuri şeful producătorului rus de ţiţei, Igor Sechin, transmite Reuters.

Tranzacţia deschide calea pentru ca documentele oficiale să fie semnate într-un an. Producţia acestor proiecte comune ar urma să se situeze la 1,1 milioane de barili pe zi, a explicat Igor Sechin. Acesta a adăugat: Vorbim de câteva zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale, pe care le vom dezvolta cu partenerii noştri. Rosneft a invitat Iranul să dezvolte zăcăminte offshore şi alte proiecte în Rusia.

Încă nu se cunoaşte cum vor fi împărţite investiţiile între cele două companii.

Potenţiala colaborare cu Iran va întări şi mai mult poziţia Rosneft în Orientul Mijlociu, unde compania şi-a asigurat deja câteva acorduri, inclusiv achiziţionarea unei participaţii în principalul oleoduct din Kurdistanul irakian.

Recent, şeful Lukoil pentru regiunea Orientul Mijlociu, Gati Al-Jebouri, declara că firma caută oportunităţi de creştere în regiune, pe măsură ce Iranul oferă spre dezvoltare partenerilor internaţionali mai multe câmpuri petrolifere.

Gati Al-Jebouri a spus că Lukoil vrea să găsească noi surse de producţie în Orientul Mijlociu, care să se adauge operaţiunilor sale existente din Iran şi Egipt, cu condiţia să găsească proiecte ale căror costuri de producţie sunt la fel de mici ca şi cele din Rusia.

"Iranul este zona noastră ţintă în acest moment", a spus Gati Al-Jebouri.

Acesta a precizat că Lukoil discută în prezent cu compania iraniană National Iranian Oil Company (NIOC) cu privire la implicarea în dezvoltarea câmpurilor petrolifere Abe Timur şi Mansuri din zona central vestică a Iranului.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Rusia şi Iranul vor furniza împreună gaze naturale Indiei

Moscova şi Teheranul vor pregăti, până la sfârşitul anului, cadrul legal pentru un proiect menit să livreze gaze naturale din Iran în India, a declarat, miercuri, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti, transmite Reuters.

Lucrările pentru furnizarea gazelor naturale către India ar putea demara anul viitor, a explicat Alexander Novak.

Acesta a adăugat că Gazprom intenţionează să exploateze gaze naturale de la zăcămintele din Iran şi va construi un gazoduct de 1.200 kilometri din Iran către India.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. CEFC se extinde. Așteptăm investițiile la Petromidia.

    Bravo lor! Își consolidează poziția în zonă. KMGI are un partener pe măsură.

    Să vedem mai repede Petromidia integrată în proiectul Drumul Mătăsii.

    CEFC se extine. KMGI a ales cu cap, în ceea ce privește parteneriatul cu chinezii, pentru Rompetrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb