Preţurile petrolului au continuat vineri să scadă, iar cel al ţiţeiului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, după de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că supraoferta din piaţă va continua şi va menţine cotaţiile la niveluri scăzute, transmite MarketWatch, citat de Mediafax.
La bursa de mărfuri din New York, cotaţia petrolului cu livrare în ianuarie era vineri, la orele prânzului, în declin cu 1,1%, la 36,35 dolari pe baril, nivel apropiat de minimul ultimilor şapte ani.
În acelaşi timp, la Londra, preţul petrolului Brent se afla în coborâre cu 1,4%, la 39,17 dolari pe baril. Potrivit Commerzbank, coborârea petrolului Brent sub 39,5 dolari pe baril a marcat cel mai redus nivel din ultimii şapte ani.
Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut joi sub 37 de dolari pe baril pentru prima oară de la declanşarea recesiunii, după ce OPEC a raportat pentru luna noiembrie o producţie peste aşteptările analiştilor.
AIE apreciază, într-un raport publicat vineri, că preţurile petrolului au doar un potenţial limitat de creştere, până când Iranul va începe să crescă livrările, dacă sancţiunile occidentale vor fi relaxate anul viitor.
În privinţa OPEC, AIE subliniază faptul că politica organizaţiei în privinţa menţinerii producţiei de petrol nu modifică oferta actuală din piaţă.
Potrivit datelor OPEC, producţia din noiembrie a organizaţiei, de 31,5 milioane de barili pe zi de petrol, este cu aproape 900.000 de barili pe zi mai mare decât cererea estimată pentru anul viitor.
Ultima oară când OPEC a extras mai mult petrol a fost în aprilie 2012, când producţia a atins 31,7 milioane de barili pe zi.
Unii analişti sunt îngrijoraţi că menţinerea cotaţiilor petrolului la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă. În ultimele câteva luni, mai multe companii mari au redus planurile de investiţii şi de cheltuieli.
Pe de altă parte, preţurile mici ale petrolului au favorizat rafinăriile. Potrivit analiştilor, vânzările auto solide din China şi cererea pentru carburanţi în timpul iernii vor susţine pe termen scurt preţurile benzinei şi motorinei.
În noiembrie, vânzările auto din China au crescut cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 2,2 milioane de vehicule de pasageri, după reducerea fiscalităţii.